A la Casa Mare de La Seu d’Urgell, on hi ha el sepulcre de la beata Anna M. Janer, l’Institut de les Germanes de la Sagrada Família d’Urgell fundades l’any 1859, celebrarà el seu XXV Capítol general, dels dies 10 al 25 de juliol de 2022. L’han anat preparant des de fa mesos i ara les Monges elegides com a capitulars, tindran les seves deliberacions sobre el seu carisma, els desafiaments pastorals i els discerniments que calen per secundar allò que l’Esperit els vulgui anar indicant, així com les persones més aptes i preparades per a dur-ho a terme, ja que elegiran nova Superiora general i nou Consell general. El lema d’aquest Capítol es: “Vida, per a una fraternitat sense fronteres”.
Les elegides per al Capítol provenen dels 11 països on estan arrelades amb les seves missions educativa i sanitària, i duent a terme un treball generós, missioner i eficaç envers els infants i joves, les famílies, així com ancians i malalts, especialment els més empobrits i vulnerables. L’Eucaristia d’inici del Capítol fou retransmesa per streaming i seguida per les religioses i els laics i famílies de les comunitats d’arreu del món.
El diumenge 10 de juliol va iniciar el Capítol amb una solemne Eucaristia a la Capella de la Residència de la Sda. Família de La Seu d’Urgell, presidida per l’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, successor del bisbe Josep Caixal, que tant va col·laborar en la Fundació, així com el seu immediat successor el Cardenal Salvador Casañas.
A la seva homilia va posar en relleu el valor sinodal que tenia el Capítol que celebraven, i comentà el lema, remarcant que la vida que volen acollir s’ha de vessar en fraternitat a tots els qui tenen a prop, en resposta als nous requeriments de la vida actual.
Expressà que les lectures d’aquell diumenge XV de durant l’any eren ben significatives per al Capítol, ja que el Llibre del Deuteronomi proposa “escoltar la veu de Déu i convertir-se al Senyor”, i que això no és complicat ni allunyat, sinó que “està a prop nostre, en el cor i en els llavis”. Recomanà no perdre de vista durant tots els dies del Capítol la bella contemplació admirativa de la persona del Crist de la Carta als Colossencs, que Ell és la imatge del Déu invisible, i que per Ell i per a Ell, tot fou creat, i que és poderós Cap de l’Església que la governa i defensa.
Sobre l’Evangeli remarcà que Jesús és el Bon Samarità, que vessa el seu oli i el seu vi en nosaltres, perquè aprenguem a ser compassius, perquè actuem amb misericòrdia, i siguem oberts i universals, sempre compassius envers el pròxim, el marginat i el qui d’altres han deixat de banda, passant de llarg. Invità a viure la cultura de la cura del pròxim, com el Bon Samarità, que ho demana també a l’hostaler. Ser hospitalaris, curosos amb els dolors del pròxim, i en Ell, servir el Senyor.