El 24 de març de 2021 ha tingut lloc la XLII Trobada nacional de delegats de Pastoral Vocacional organitzat per la Comissió episcopal per al clergat i els seminaris. La trobada, a causa de les restriccions imposades per la situació sanitària s’ha desenvolupat per mitjans telemàtics i ha comptat amb la participació de 31 delegats de pastoral vocacional de diferents diòcesis, entre els quals Barcelona, Girona, Sant Feliu i Urgell. A la trobada també hi han participat Mons. Joan Enric Vives Sicília, Mons. Eusebio Hernández Sola i Mons. Jesús Vidal Chamorro, bisbes membres de la Comissió episcopal per al Clergat i els Seminaris organitzadora de la Trobada. Hi col·laboraren el Rv. Sergio Requena i el Rv. Juan Carlos Mateos, directors del Secretariat de la Comissió. El tema de la trobada ha estat: Per a què i per a qui: escoltar la crida de Déu.
La trobada s’ha dut a terme en dues sessions. A la sessió del matí, el Cardenal Cristóbal López, SDB, Arquebisbe de Rabat, va parlar sobre l’acompanyament en el discerniment dels joves actuals. El Cardenal va començar la seva reflexió en una primera part desplegant 10 conviccions sobre la pastoral vocacional. En elles va destacar la importància de posar la persona en el centre del discerniment vocacional, atès que tots hem estat cridats per Déu a l’existència i tots som vocacionats. La pastoral vocacional no ha d’estar centrada en la recerca de persones per a mantenir les obres, sinó en desenvolupar una cultura vocacional capil·lar que ens ajudi a descobrir la vida com a vocació. A la segona part de la seva ponència es va centrar en l’acompanyament pastoral des de la seva gran experiència de salesià com a educador de la joventut. Ho va fer a través del recorregut dels deixebles d’Emaús, escena que ens dóna els trets de l’acompanyament del Senyor.
A la sessió de la tarda, el P. Luis María García Domínguez, SJ, va parlar dels passos o etapes per al discerniment vocacional. En la seva exposició va començar preguntant-se sobre les motivacions per a entrar en el camí de discerniment d’una vocació d’especial consagració. Quins són els trets més i menys significatius? D’altra banda, assenyalava, cal distingir aquestes motivacions per iniciar el camí de les que després portaran a perseverar en el camí iniciat. Posteriorment va desenvolupar en el cos de l’exposició 5 dimensions a les quals s’ha de prestar atenció des del principi del discerniment vocacional: L’entusiasme, la fe creient, la coherència de vida, la normalitat psicològica i la recta intenció.
Per acabar, el P. Luis Manuel Suárez Díaz, CMF, responsable de l’Àrea de pastoral juvenil vocacional de CONFER i el Rv. Enrique Ybáñez Vallejo, delegat de pastoral vocacional de l’Arxidiòcesi de Burgos, van compartir la seva experiència de la pastoral vocacional en aquest temps de pandèmia.