Benedicció de la Creu de Terme d’Ossó de Sió

El diumenge 10 d’octubre el poble d’Ossó de Sió va celebrar la seva Festa Major en honor de la Mare de Déu del Remei.  Després de la celebració de l’Eucaristia i cantats els goigs en honor de la Verge del Remei, va tenir lloc a la plaça major la benedicció de les obres de restauració de la creu de terme, un acte que va comptar amb els veïns d’Ossó, així com d’altres persones arrelades al poble i que van participar de la festa. Tot coincidint també en el calendari amb les Jornades Europees de Patrimoni que tenien lloc arreu d’Europa.

La creu d’Ossó de Sió és una creu datada l’any 1713, data que resta encara avui gravada a la cara frontal del sòcol. Aquest, en forma de dau estriat, està sostingut per l’ajuda de quatre graons piramidals. Tant l’arbre com el nus són octogonals. Aquest últim està esculpit amb vuit sants, els quals estan protegits per arcs de mig punt. 

L’Alcalde, Il·lm. Sr. Antoni Gilabert, va adreçar unes paraules a la gent que omplia la plaça, i va recordar la importància de salvaguardar el patrimoni cultural i artístic d’Ossó per a les diferents generacions del poble, des de la gent més gran fins als més joves. Va explicar les actuacions que s’han fet per a la seva restauració. Abans del ritual de la benedicció, Mn. Jaume Mayoral, que estava acompanyat del gmà. Joaquim Cifuentes que col·labora en el servei pastoral de la Parròquia d’Ossó de Sió, va adreçar unes breus paraules als veïns on va recordar la importància d’estimar les arrels del poble, i també de guardar i difondre el ric patrimoni cultural i artístic dels petits pobles de la Ribera del Sió. També va recordar que la creu, des de la plaça, mira el poble per guardar-lo i ajudar-lo, com ha fet des del segle XVIII en aquesta població riberenca.

Després seguint el ritual es va passar a beneir la creu, un sentit i emocionant aplaudiment per part dels assistents va cloure l’acte, que agraïen així la feina feta des de l’Ajuntament i amb la col·laboració d’altres institucions.

Compartir