Jornades sobre el Copríncep episcopal Simeó de Guinda a Sant Julià de Lòria

El dia 21 de maig el Centre de Congressos de St. Julià de Lòria (Principat d’Andorra) va acollir les XXIII Jornades de la Societat Andorrana de les Ciències (SAC) que enguany aprofundiren sobre “Simeó de Guinda, el Copríncep desconegut”, organitzades per la SAC i pel col·lectiu recentment creat “Simeó de Guinda”.

S’hi van exposar onze ponències presencials on es tractà la figura d’aquest copríncep d’Andorra i bisbe d’Urgell, Simeó de Guinda i Apeztegui, pirinenc, navarrès del poble d’Epartza, a la vall de Salazar, que va jugar un paper fonamental perquè Andorra no fos fagocitada pels regnes d’Espanya ni de França, un cop executats els Decrets de Nova Planta, promulgats per Felip V, l’any 1716.

Aquest projecte divulgatiu, que ha cristal·litzat en la Jornada d’estudis del dissabte dia 21 de maig, ha estat possible per l’esforç i interès d’un grup d’amants de la història liderats per Robert Lizarte i Quim Valera, al qual s’hi van afegir de seguida altres persones: Sara Ubach, Laura Casanovas, Domènec Bascompte, Jordi Pasques, Climent Miró, Alfred Llahí, Oliver Vergès, Toni Pol, Àngels Mach i Andrés Luengo.

Tal com afirma Quim Valera, “reconèixer De Guinda és reconèixer la nostra història, la nostra vinculació amb la resta de pirinencs, que en aquest cas concret, també ens agermana amb els de Navarra. Va ser gràcies a ell que avui no som un racó oblidat d’Espanya, havent mantingut intactes les nostres institucions i autogovern ancestrals. Va ser ell qui ens va posar en el camí d’estar alerta, per això, pocs anys després de la seva mort, el Consell va encarregar el Manual Digest. Li devem, com a poc, el record. En aquest sentit, la nostra gratitud a les autoritats. Començant pel nostre actual Copríncep episcopal, que ens va rebre amb tot el caliu a Palau, compartint el nostre entusiasme. També des del Ministeri de Cultura d’Andorra, encapçalats per la seva titular, així com els Cònsols de Sant Julià de Lòria (lloc on va morir Simeó de Guinda). Aquestes institucions ens han ofert, des del primer moment, la mà estesa en el nostre projecte divulgatiu. En justícia i gratitud, el Comú de Sant Julià de Lòria ens ha ofert les seves instal·lacions i serveis per dur a terme la Jornada. Vagi per davant la nostra gratitud a tots els que han vist viable el projecte i ens han volgut donar un cop de mà. Des del col·lectiu no pretenem organitzar una diada d’historiadors, ni un col·loqui d’experts, la nostra màxima il·lusió és fer pedagogia i difusió sota la innegociable premissa que no pots estimar el que no coneixes. Per tant, entenem que el nostre patrimoni històric i cultural ha de ser conegut, abans d’ésser estimat i valorat”

Les jornades van comptar amb l’assistència en la seva clausura de l’Arquebisbe i Copríncep Mons. Joan-Enric Vives, que en la seva intervenció va destacar la importància d’aquest Copríncep episcopal (1714-1737) i va subratllar com, entre altres fets, gràcies a la seva intervenció va aconseguir que no s’apliqués al col·legi que la Companyia de Jesús tenia a La Seu d’Urgell, l’ordre reial que suprimia totes les universitats de Catalunya, i sobretot que Andorra gràcies al Copríncep Simeó de Guinda, va salvar la seva independència i sobirania.

Compartir