Inaugurades les obres de museïtzació de la Capella de la Pietat del Museu Diocesà d’Urgell

El dimecres 18 de maig s’ha inaugurat la remodelació de la capella de la Pietat, situada dins del Conjunt Catedralici d’Urgell, després d’un any d’actuacions, i en el marc del Dia Internacional dels Museus. L’acte d’inauguració s’ha dut a terme a l’església de Sant Miquel, presidida per l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, i per la Consellera de Cultura de la Generalitat, Hble. Sra. Natàlia Garriga; l’Alcalde de la ciutat Il·lm.. Sr. Francesc Viaplana i regidors de l’Ajuntament d la Seu d’Urgell, així com el Director Regional de Lleida i Anoia de Banc Sabadell, Sr. Xavier Codina; i el Director del Museu Diocesà i Vicari General, Mn. Josep M. Mauri.

També s’hi han fet presents d’altres autoritats d’àmbit local, com el Delegat govern Alt Pirineu i Aran i el President del Consell Comarcal de l’Alt Urgell; així com representants d’institucions i de l’administració vinculades a l’àmbit de patrimoni, com el MNAC i Catalonia Sacra.

Després dels parlaments inicials, s’ha dut a terme la visita de la Capella de la Pietat, que forma part del Museu Diocesà d’Urgell, que ha estat conduïda pel Dr. Joan Bosch, historiador de l’art i especialista en Renaixement i Barroc, que ha parlat als assistents de l’art d’època moderna a la Catedral d’Urgell.

Les obres museïtzació de la Pietat s’han centrat en la recuperació de l’espai arquitectònic de la capella, amb una intervenció de pintura restaurativa que ha permès posar en valor la policromia preexistent. Pel que fa a l’adequació museogràfica de les obres, s’hi ha instal·lat un mobiliari i s’ha dissenyat una il·luminació específics per afavorir la  presentació i contemplació adient de les obres. La intervenció també compta amb un seguit d’elements interpretatius (cartel·les, plafons explicatius i interactius) projectats per afavorir la visualització i la comprensió de les obres d’art i fer-les accessibles a la major part de públics.

La totalitat dels elements que s’hi exposen han estat restaurats i l’espai compta amb mesures ambientals per a garantir-ne la conservació. El procés de restauració i condicionament de les obres d’art es va iniciar l’any 2013 i s’ha perllongat fins aquest mateix 2022. D’entre les obres que s’hi exposen, hi ha un Crist datat a principis del segle XVI que forma part del fons del Museu Nacional d’Art de Catalunya, que n’ha fet un dipòsit permanent.

Més enllà de posar al dia aquest àmbit del Museu, l’objectiu de la intervenció a la Pietat és explicar l’excepcionalitat de l’art Renaixement produït a la Seu d’Urgell; en aquest sentit, la museïtzació pretén posar de manifest la riquesa creativa del segle XVI a l’entorn catedralici d’Urgell, fent dialogar les obres de l’escultor Jeroni Xanxo amb la música del mestre de capella Joan Brudieu.

Les actuacions executades i la restauració de les peces s’ha finançat amb l’aportació del Departament de Cultura de la Generalitat i la Fundació Museu Diocesà d’Urgell i s’ha comptat amb la col·laboració de la Fundació del Banc de Sabadell i altres aportacions privades.

La remodelació de la capella de la Pietat és la primera fase per a la renovació integral del Museu Diocesà d’Urgell que preveu ampliar els espais museístics actuals, amb més metres quadrats d’exposició i nous àmbits destinats a les persones, com són una sala d’exposicions temporals, una aula didàctica i un espai familiar; i amb la ferma voluntat d’integrar la Catedral en l’itinerari del visitant com a element essencial en el nou discurs.

Des d’ara, el Museu Diocesà d’Urgell vol donar a conèixer aquesta remodelació a la ciutadania. Tot i això, ateses les limitacions pròpies de l’espai, a la inauguració ha calgut restringir la cabuda i el nombre de convidats. Per afavorir que tothom que vulgui pugui visitar la capella remodelada, s’han previst 4 visites guiades obertes a tothom, que es duran a terme aquest dijous i divendres -dies 19 i 20- a les 4 i a les 5 de la tarda. Per poder-hi assistir, cal fer la reserva a l’adreça electrònica museudiocesa@bisbaturgell.org o bé trucant al telèfon 973 353242.

Compartir