Celebració de la Mare de Déu de Meritxell

Ha estat una celebració aparentment diferent, però al mateix temps tan arrelada i viva en el cor dels andorrans com ho ha estat sempre. Les mesures per prevenir la propagació de la pandèmia han obligat a restringir el nombre de persones que han pogut assistir a la solemne Eucaristia presidida pel Nunci Apostòlic a Andorra, Mons. Bernadito C. Auza, al Santuari Basílica de Meritxell; però les mostres de devoció dels pelegrins han estat tan intenses i constants com és habitual en aquesta data tan assenyalada, i han palesat un any més la veracitat de la lletra de l'”Ave a la Mare de Déu de Meritxell”: “Els cors s’agermanen / al vostre caliu; / cims i valls aclamen / l’amor d’aquest niu”.

En arribar al Santuari Basílica, Mons. Auza i l’Arquebisbe Joan-Enric han estat rebuts per la Síndica General de les Valls, M. I. Sra. Roser Suñé; el Cap de Govern, M. I. Sr. Xavier Espot; el Representat personal del Copríncep, Mn. Josep Maria Mauri; l’Arxiprest de les Valls, Mn. Ramon Sàrries; i el nou Ambaixador de França a Andorra, Excm. Sr. Jean-Claude Tribolet, en el que ha estat el seu primer acte oficial després de lliurar les seves credencials al Copríncep Episcopal tot just ahir.

Precisament els versos i la música de l'”Ave a la Mare de Déu de Meritxell”, interpretats pel cor dels Petits Cantors d’Andorra sota la direcció de Catherine Metayer, han acompanyat l’entrada en processó dels preveres de les Parròquies d’Andorra i de l’Arquebisbe Joan-Enric, concelebrants amb Mons. Auza de l’Eucaristia en honor de la Patrona d’Andorra. A l’interior del temple ja hi eren els representants de les principals institucions del país, entre els quals el President del Tribunal Constitucional d’Andorra, M. I. Sr. Josep Delfí Guàrdia Canela, per a qui també era el seu primer acte oficial després d’assumir el càrrec. També hi havia una setantena de persones (10 per Parròquia) en representació del poble fidel d’Andorra.

Al principi de la celebració, Mons. Vives ha adreçat unes paraules de benvinguda al Nunci Apostòlic, en les quals, entre d’altres coses, li ha expressat l’alegria i l’agraïment per la seva presencia, que enforteix “els lligams antiquíssims” entre el Principat d’Andorra i la Santa Seu, que sempre ha protegit aquest país nostre de fortes i fondes arrels cristianes. També ha tingut un record per les persones que més han sofert la crisi sanitària i pels que han aportat el seu esforç per ajudar tothom, però especialment els més febles, a superar les conseqüències de la pandèmia.

A l’homilia, Mons. Auza ha encoratjat els andorrans a preservar els valors cristians en els quals es fonamenta la identitat del Principat, com ara el respecte a la persona humana, el sentit profund de la llibertat i la justícia, la valoració de la institució familiar i el respecte de la vida humana. I ha destacat com “precisament la festa d’avui ens recorda que n’és d’important, per a aconseguir un progrés autèntic, l’harmonia entre els béns que necessitem per facilitar la nostra vida a la terra, juntament amb aquells valors espirituals que són els que afecten més profundament la dignitat de l’home creat a imatge i semblança de Déu”.

I tot glosant les lectures proclamades, ha destacat així mateix com “en el dia joiós del Naixement de Maria, tots som convidats a girar els ulls envers aquesta Reina de misericòrdia perquè, inspirant-nos en els sentiments del seu Cor, seguim el camí glorificant el Senyor amb la nostra vida. Maria, inspira els bons ideals d’una vida que, superant-se a si mateixa, camina en constant progrés, madurant en l’amor al Senyor, servint els germans, i esforçant-se per col·laborar amb els plans de Déu en les coses de cada dia, en la recerca sincera de la voluntat de Déu acceptada de manera activa i positiva”.

La celebració ha continuat amb la Litúrgia de l’Eucaristia i el Ritu de la Comunió, i, en el moment del comiat, l’Arquebisbe Joan-Enric ha volgut agrair novament la presència del Nunci i de les persones que han pogut participar activament de la missa, així com les que l’han seguit a través de la ràdio i la televisió públiques d’Andorra. I ha tingut també unes paraules de record i de cònsol per a les persones que passen més dificultats en aquest tràngol que representa per a moltes famílies la situació actual, i especialment per la gent gran i les persones que viuen en soledat.

Tot seguit, la celebració ha finalitzat amb la interpretació de l’himne nacional d’Andorra i els Goigs a la Mare de Déu de Meritxell a càrrec del cor dels Petits Cantors d’Andorra.

Transcrivim a continuació el text de l’homilia de Mons. Bernadito C. Auza:

HOMILIA DE S.E.R. MONS. BERNARDITO C. AUZA AL SANTUARI BASÍLICA DE LA MARE DE DÉU DE MERITXELL.
NATIVITAT DE NOSTRA SENYORA

Excel·lència Reverendíssima Mons. Joan Enric Vives i Sicília,
Sacerdots concelebrants,
Molt Il·lustres autoritats,
Germans tots en Crist,
Després d’haver presentat les Cartes que m’acrediten com a Representant del Sant Pare a Andorra, el dia d’ahir -acte diferit en el temps aquests mesos a causa de la pandèmia- m’uneixo ara amb molt de gust a tots els Andorrans per celebrar la solemnitat del Natalici de la Mare de Déu, sota l’advocació de Meritxell, celestial patrona d’aquest Principat.

Expresso el meu agraïment a Sa Excel·lència l’Arquebisbe-Bisbe d’Urgell i Copríncep d’aquest Principat, per la invitació que m’ha fet. Amb el seu oferiment, em fa sentir el goig de trobar-los a Vostès al costat de la Mare de Déu de Meritxell, acollint la providencial ocasió per la meva part d’encomanar a la Mare de Déu, la missió que el Sant Pare m’ha confiat a Andorra. Tot ho poso en les seves mans de Mare.

A Vostès, aquí presents, i a través de Vostès a tots els Andorrans, que lamenten aquest any no poder estar aquí presents a causa de la pandèmia, una salutació cordial en nom del Sant Pare.

Aprecio les línies engegades al Principat, objectius i metes procurats per al desenvolupament de la vostra societat, amb la col·laboració de tots. Especialment valoro que la identitat pròpia del Principat no es comprèn si es desvincula de les seves arrels cristianes. El seu reconeixement, ha d’impulsar a mantenir-les preservant els valors que les van gestar, i que les segueixen informant, encoratjant el respecte a la persona humana, el sentit profund de la llibertat i la justícia, la valoració de la institució familiar i el respecte de la vida humana.

Nostre Senyor Jesucrist ens ensenya que tota llei està continguda en l’amor a Déu i al pròxim per amor de Déu. Estimem al nostre pròxim perquè és imatge de Déu, com nosaltres mateixos, amb una voluntat igualment lliure, amb iguals drets i destinats a la vida eterna. Respectar la seva llei, glorifica Déu, i és ocasió de bé per a nosaltres i per al pròxim. Precisament la festa d’avui ens recorda que n’és d’important, per a aconseguir un progrés autèntic, l’harmonia entre els béns que necessitem per facilitar la nostra vida a la terra, juntament amb aquells valors espirituals que són els que afecten més profundament la dignitat de l’home creat a imatge i semblança de Déu.

En la festa de la Nativitat de Maria, nosaltres commemorem un esdeveniment salvífic en què “la Verge està estretament vinculada al seu Fill” com “esperança de tot el món i aurora de la salvació” (Pau VI, Marialis Cultus, 7). En aquesta festa contemplem que Déu intervé escollint i preparant una Mare digna d’Ell.

Tot l’Antic Testament convergeix fins el moment de l’encarnació del Fill de Déu, i en aquest punt comença el Nou Testament. En aquesta plenitud s’insereix Maria, “representant” el trànsit del símbol i la figura de l’Antic Testament a la realitat de la salvació que és el Nou. En Maria, doncs, brilla anticipadament la gràcia del seu Fill, que ens eleva a la participació de la vida divina, i el do que ens cura i purifica del pecat, concedint-nos la llibertat com a fills de Déu. A això es referia la veu profètica de Miquees, a la primera lectura, quan, als subjectes a l’imperi de l’esclavitud del pecat, els dóna per senyal: “Els tindrà abandonats fins que la mare haurà tingut un fill; aleshores la resta de germans tornarà”. Amb el naixement de Santa Maria, Déu va crear “un altre món de nou origen… i així a nosaltres, certament ja regenerats pel diví naixement del baptisme, oferir-nos una vida lliure i apartada de tota servitud” (Sant Andreu de Cretas. VII-VIII. Sermó 1 de la Nativitat de Maria: PG 97, 810 ss).

La festa del naixement de Maria inaugura, doncs, a la terra el món de la gràcia i de la santedat. Maria concebuda sense pecat, Aurora de la salvació, ens porta avui el resplendor de la Llum que és Crist, el seu Fill. És, doncs, el Naixement de Maria un esdeveniment de salvació per a tots. En Maria neix un món nou, perquè en Ella es fa realitat present la llum de Crist, que ve a salvar-nos.

Germans, en el dia joiós del Naixement de Maria, tots som convidats a girar els ulls envers aquesta Reina de misericòrdia perquè, inspirant-nos en els sentiments del seu Cor, seguim el camí glorificant el Senyor amb la nostra vida. Maria, inspira els bons ideals d’una vida que, superant-se a si mateixa, camina en constant progrés, madurant en l’amor al Senyor, servint els germans, i esforçant-se per col·laborar amb els plans de Déu en les coses de cada dia, en la recerca sincera de la voluntat de Déu acceptada de manera activa i positiva. És la millor manera d’estimar i ser feliç, sense buscar res més que la coherència fidel d’una vida que tot ho espera només de Déu.

Allí on habita Maria, en els cors que de veritat l’estimen, la disponibilitat envers el Senyor és audaç i valent, coherent i constant, sense deixar-se acovardir per les dificultats, per la por, pel què diran de mi, pel cansament o la inseguretat. Perquè la Mare de Crist ens fa sentir segurs, acollits i estimats. Vessa el consol als afligits, aconsella amb la seva llum els desencaminats, protegeix en els perills. Glorificada en el cel, les seves entranyes no poden deixar-la insensible a les alegries i tristeses dels homes. Sempre està al costat nostre, com una Mare que no pot deixar de socórrer els seus fills. El seu amor, ple de misericòrdia i bondat, és immensament gran i sempre està a punt per afavorir-nos.

Aquí, en aquest Santuari al qual el Sant Pare, el Papa Francesc, ha atorgat el títol de Basílica Menor [13/5/2014], i on des del llunyà segle XI acudeixen els andorrans portant els desitjos del seu cor, les seves preocupacions i esperances més íntimes, encomano, en aquesta Santa Missa, a la intercessió de Nostra Senyora de Meritxell, els bons desitjos dels qui la invoquen i veneren amb amor filial, amb un record particular per tots aquells que sofreixen en el seu cos o estan atribolats en el seu esperit. Per tots els andorrans, demano a la nostra Mare del Cel l’auxili de la seva caritat i l’amor del seu diví Fill Jesucrist, així com el bé d’Andorra. Que així sigui.

8 de setembre de 2020


Més fotos aquí 

Compartir