La Catedral de Santa Maria acull la primera trobada d’Urgells

La Catedral de Santa Maria d’Urgell va acollir el diumenge 8 de setembre, dia en què se celebra el naixement de la Mare de Déu i tradicionalment també la festa de les MaresdeDéu trobades, la 1a. Trobada de persones que han estat batejades o porten el nom d’Urgell, organitzada per dones de la comarca, amb el suport del Bisbat d’Urgell, el Consell Comarcal i l’Ajuntament de La Seu d’Urgell.

El Rector de la Catedral, Mn. Ignasi Navarri, va presidir la Missa Solemne a mig matí, l’acte central de la trobada. Les Urgell aplegades van fer una ofrena floral a la Mare de Déu, i després d’unes paraules, Mn. Navarri els va regalar una imatge de la Verge.
Les participants, 22 infants, joves i adultes que porten el nom d’Urgell, es van fer una foto de família al claustre de la Catedral, juntament amb la geganta de la ciutat, que també es diu Urgell.
Va ser una trobada familiar i entranyable, que va ajudar a fer conèixer i viure amb alegria el nom de la Mare de Déu que es venera a la Catedral.

A Catalunya -segons dades de l’IDESCAT- hi ha 57 dones Urgell o Maria Urgell i 4 nois que també es diuen Urgell. La idea de la trobada va sorgir arrel de l’experiència d’altres trobades semblants que es porten a terme a Lleida i hi ha voluntat de continuïtat en properes edicions, després de l’èxit de convocatòria, que compleix un dels objectius inicials, el de difondre el nom d’Urgell, molt arrelat a La Seu d’Urgell i a la comarca de l’Alt Urgell. Les arrels del nom Urgell és molt antic. El primer esment segur que es té del topònim Urgell és recollit a Toledo l’any 531, a les actes del II concili eclesiàstic celebrat en aquesta ciutat. Feia referència a la procedència d’un bisbe anomenat Just, que havia acudit al concili en representació de la seva diòcesi. Aquest bisbe era Just d’Urgell. En aquest esment es documenta per primera vegada aquest bisbe, la diòcesi i el propi topònim urgellenc.

Compartir