Religiosos Fills de la Sda. Família visiten Tremp i La Seu d’Urgell

El dia 17 de juliol una trentena de religiosos Fills de la Sagrada Família van visitar les ciutats de Tremp i La Seu d’Urgell, seguint les petjades el seu Fundador, sant Josep Manyanet, dins d’un curs de formació Congregacional que estan duent a terme aquests dies a Barcelona. Hi foren presents el Secretari General de la Congregació, P. Jesús Diaz i el P. Josep Maria Blanquet.

Al matí van visitar el Casal Manyanet a Tremp que és la casa on va néixer Sant Josep Manyanet i Vives el 7 de gener de 1833 i que guarda records entranyables del Fundador dels Fills de la Sagrada Família. A continuació van celebrar l’Eucaristia a la  Basílica de la Mare de Déu de Valldeflors on van ser acollits pel Rector i Arxiprest, Mn. Joan Antoni Mateo i pel P. Antonio Facerias, S.F. que col·labora pastoralment amb la Parròquia de Tremp.

A la tarda es van desplaçar a La Seu d’Urgell on van ser acollits pel Secretari general de la Diòcesi, Mn. David Codina. Van poder visitar la S.E. Catedral Basílica i el Palau episcopal on el P. Josep Manyanet havia exercit durant 12 anys com a sacerdot familiar del Bisbe i Copríncep Josep Caixal i com a Vicesecretari del Bisbat i Secretari de Visites Pastorals i Bibliotecari del Seminari. Precisament al claustre del Palau episcopal es van poder fer una fotografia de grup davant l’escultura-memorial a Sant Josep Manyanet que fou inaugurada amb motiu de la seva canonització per Sant Joan Pau II el 16 de maig de 2004.

St. Josep Manyanet nasqué a Tremp (Pallars Jussà, Catalunya) el dia 7 de gener de 1833, en la llar d’una família nombrosa i cristiana. Va haver de treballar per completar els estudis secundaris a l’Escola Pia de Barbastre i els estudis eclesiàstics als seminaris diocesans de Lleida i d’Urgell. Fou ordenat sacerdot el 9 d’abril de 1859. Després de dotze anys d’intens treball a la diòcesi d’Urgell al servei del bisbe, es va sentir cridat per Déu a la vida religiosa i va fundar dues congregacions religioses.

Amb l’aprovació del bisbe, el 1864, fundà els Fills de la Sagrada Família de Jesús, Maria i Josep, i el 1874, les Missioneres Filles de la Sagrada Família de Natzaret, amb la missió d’imitar, honorar i propagar el culte a la Sagrada Família de Natzaret i procurar la formació cristiana de les famílies, principalment mitjançant l’educació i instrucció catòlica dels nens i dels joves i el ministeri sacerdotal.

Al llarg de quasi quaranta anys va promoure la formació i expansió d’instituts, obrint escoles, col·legis, tallers i d’altres centres d’apostolat en diverses poblacions d’Espanya. Avui, aquests instituts són presents a països d’Europa, les dues Amèriques i Àfrica.

Especialment cridat per Déu per presentar al món l’exemple de la Sagrada Família de Natzaret, va escriure diverses obres i opuscles a fi de propagar la devoció a la Família de Jesús, Maria i Josep; fundà la revista La Sagrada Familia i promogué l’erecció del temple expiatori de la Sagrada Família de Barcelona, obra de l’arquitecte Antoni Gaudí, destinat a perpetuar les virtuts i exemples de la Família de Natzaret i a ser la llar de les famílies de tot el món.

Compartir