300 anys de la mort de St. Joan Baptista de La Salle

La Salle està de celebració amb motiu del Tricentenari de la mort de Sant Joan Baptista de La Salle (Reims 1651 – Rouen 1719), Fundador dels Germans de les Escoles Cristianes (La Salle). Amb ocasió d’aquesta efemèride, els alumnes, professors i Germans de La Salle de La Seu d’Urgell es van reunir el dia 14 de maig a la Plaça dels Oms de la ciutat de La Seu d’Urgell, davant l’Ajuntament, on la Directora del centre La Salle de La Seu d’Urgell, Sra. Anna Sansa, va llegir un manifest en record i homenatge al Fundador dels Germans de les Escoles Cristianes.

A l’acte hi van assistir l’Alcalde de la ciutat de La Seu d’Urgell, Il·lm. Sr. Albert Batalla i l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, així com el Rector de la ciutat de La Seu d’Urgell, Mn. Ignasi Navarri, i tota la comunitat educativa del Col·legi de la ciutat de La Seu d’Urgell que fou fundat l’any 1904, amb uns 840 alumnes i una vuitantena de professors.

L’Alcalde de la ciutat de La Seu d’Urgell, ex alumne del Col·legi La Salle, va manifestar la seva satisfacció per aquesta commemoració festiva i va reconèixer tots els valors que al col·legi de la ciutat de La Seu d’Urgell va aprendre.

A continuació, els alumnes acompanyats pels seus professors, es van desplaçar a la Catedral de Santa Maria. Allà va prendre la paraula el Germà Ramon Baró, Cap de Pastoral del Col·legi La Salle de La Seu d’Urgell, que va resumir breument els orígens del Col·legi que un 23 de maig de 1904, quan els Germans de La Salle, que ja s’havien estès per França, Itàlia, Canadà altres països, van arribar a la ciutat, per obrir un centre educatiu amb el mateix esperit que La Salle va voler per a la seva obra: esperit de fe i de zel, que es concretitza, per part dels Germans, en la consagració a Déu i en el lliurament de tota la seva persona al món educatiu i per part dels educadors seglars i col•laboradors, en l’assumpció dels tres gran valors que defineixen l’Institut: Fe, Servei i Solidaritat. Després de passar  l’escola per dos edificis provisionals i davant del creixement de l’alumnat, el col•legi s’ubicà de manera estable en el carrer sant Ermengol i sota l’advocació d’aquest sant patró de la Diòcesi. L’actual edifici es va començar a construir al 1960 i actualment es coneix amb el nom de “Col•legi La Salle”

A continuació va tenir lloc un concert a càrrec dels mateixos alumnes de l’Escola que va omplir de joia i alegria el temple catedralici.

Finalment, Mons. Joan-Enric Vives, Arquebisbe d’Urgell, va cloure l’acte celebratiu mostrant la seva satisfacció perquè els infants omplissin aquell dia el temple Catedralici i volent agrair a Déu tot el treball que des de l’Escola “La Salle” de La Seu d’Urgell es va duent a terme per l’educació integral i religiosa dels infants, adolescents i joves. Va subratllar com per als cristians la mort és una nova naixença i que recordar el Fundador St. Joan Baptista de La Salle era fer memòria agraïda de la seva petjada a la ciutat de La Seu d’Urgell i al món. Va recordar com moltes coses ens defineixen a la vida i com una de les essencials és l’Escola on has anat de petit i de jove, i va animar els alumnes i professors a sentir-se orgullosos d’haver estat alumnes i ex-alumnes de “La Salle” i que els valors que s’han après de petit a l’escola així com el sentit cristià de tenir Jesús com a amic, els acompanyi durant tota la seva vida.

Amb diferents actes i activitats en les obres educatives i fora d’elles, tant festius com religiosos, la gran família lasal·liana recorda no només la figura i la vida de Sant Joan Baptista, sinó també el seu carisma i el seu llegat, a més de la seva petjada en tots els que durant aquests tres segles s’han unit a la seva Missió per a “junts” fer-la créixer, superant dificultats i barreres en el temps i en l’espai. Des de la Institució es vol que aquest aniversari sigui una veritable oportunitat per a augmentar tant la viabilitat com la vitalitat de la Missió educativa mirant més enllà, intentant prolongar-ne el llegat.

Per això, sota el lema “Un cor, un compromís, una vida”, amb l’objectiu de manifestar la unitat global de La Salle i enfortir-la per a treballar per un món millor, i sense oblidar la necessitat de continuar prestant un servei als més vulnerables, aquesta data és un recordatori del que ha de ser cada dia.


{youtube}65KJxgXe9FU{/youtube}

Compartir