El Copríncep participa a l’Assemblea de l’Empresa Familiar Andorrana

Dijous 11 d’abril l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) va celebrar a Soldeu (Canillo) la seva 18ª Assemblea anual, i va voler commemorar un acte celebratiu pels 600 anys del Consell de la Terra. A aquest Acte van participar-hi el Copríncep episcopal, Mons. Joan-Enric Vives; el Cap de Govern en funcions, M.I. Sr. Antoni Martí; la Subsíndica General, M.I. Sra. Mònica Bonell i els socis i sòcies de l’EFA, encapçalats pel seu President, Sr. Francesc Mora i Sagués, amb altres Autoritats.

Dins de l’acte commemoratiu del 600 aniversari del Consell de la Terra, el Notari de les Valls d’Andorra, Sr. Isidre Bartomeu, va impartir una conferència als assistents sobre “El Coprincipat, garantia de la independència d’Andorra. El valor del parlamentarisme andorrà”.

El 1419, els dos senyors d’Andorra, el bisbe d’Urgell, Francesc de Tovià, i el comte de Foix, Joan I, van atorgar als prohoms de les valls d’Andorra el dret a elegir els representants de cada parròquia que, reunits un cop l’any, havien de donar solució a les diferents qüestions que se’ls plantejaven. D’aquesta manera es donava legitimitat a les reunions que ja es venien celebrant amb anterioritat i naixia formalment el Consell de la Terra, òrgan representatiu que, amb les modificacions introduïdes al llarg del temps, ha perviscut fins als nostres dies i que ha esdevingut el Consell General, o Parlament d’Andorra.

A partir de la creació del Consell Executiu, el Consell General, hereu del Consell de la Terra medieval, esdevé l’òrgan legislatiu del Principat d’Andorra, funció que és confirmada posteriorment, l’any 1993, amb l’aprovació de la Constitució del Principat d’Andorra.

Al final de l’acte el President de l’EFA Sr. Francesc Mora demanà al Copríncep unes paraules i aquest lloà el treball i les aportacions a la riquesa del País Andorrà que realitza l’EFA, i les Empreses familiars que agrupa, i aprofità per agrair públicament en nom dels ciutadans andorrans el treball realitzat pel Cap de Govern M.I. Sr. Antoni Martí al llarg dels 8 anys que ha estat al capdavant de l’Executiu, amb sengles majories absolutes en el Parlament, i governant amb lleis que han dut l’adaptació tan necessària d’Andorra a les demandes de la comunitat internacional i al sistema mundial de transparència, establint també les negociacions adients per a un Acord amb la Unió Europea.

Compartir