Reunió de la Comissió Permanent de la CEE

La Comissió Permanent de la Conferència Episcopal Espanyola va celebrar la seva reunió ordinària els dies 26 i 27 de febrer. En són membres el Cardenal Joan J. Omella, Mons. Joan E. Vives i Mons. Enric Benavent. Hi va participar, per primera vegada com a Secretari General, Mons. Lluís Argüello, després de la seva elecció el passat mes de novembre.

Mons. Argüello va informar dels temes de la reunió a la roda de premsa del dimecres 27 de febrer, on el president de la CEE, cardenal Ricardo Blázquez, va donar compte de la reunió sobre “La protecció dels menors en l’Església” que s’havia celebrat al Vaticà del 21 al 24 de febrer de el 2019.
 

Congrés d’Apostolat Seglar

Els bisbes van rebre informació sobre la preparació del Congrés de laics Poble de Déu “en sortida”, que tindrà lloc del 14 al 16 de febrer de 2020. La Plenària d’abril de 2018 va aprovar la celebració d’aquest Congrés i des de llavors s’està treballant en la fase prèvia.

S’ha encarregat l’organització a la Comissió Episcopal d’Apostolat Seglar. De moment, s’està dissenyant un document-qüestionari per treballar a les diòcesis, moviments i associacions, que es presentarà el dia 9 de març als delegats diocesans d’Apostolat Seglar i als presidents d’associacions i moviments de laics.
 

Pla de formació per als Seminaris

La Conferència Episcopal Espanyola treballa des de l’any 2017 en l’adaptació dels seminaris espanyols a les directrius que ha marcat la Congregació per al Clergat a la Ratio Fundamentalis Institutionis Sacerdotalis El Do de la vocació presbiteral (desembre de 2016).

Per a aquesta adaptació, s’està elaborant un nou Pla de formació en el qual es potencia la preparació dels formadors de seminaris per reforçar l’acompanyament als seminaristes en les dimensions humana, espiritual, intel·lectual i pastoral. També s’impulsarà la renovació de la formació permanent del clergat. Mons. Joan Enric Vives, president de la Comissió Episcopal de Seminaris i Universitats, com en anteriors reunions, ha estat l’encarregat d’informar sobre aquest treball.
 

Reforma estatuts de la CEE i temes proper Sínode de bisbes

La Comissió Permanent ha revisat l’esborrany dels nous estatuts de la CEE, després de les aportacions dels bisbes a la Plenària de novembre. El text es remetrà de nou a l’Assemblea d’abril per a la seva possible aprovació. Aquests nous estatuts permetran l’actualització de la CEE d’acord amb les línies pastorals que planteja el papa Francesc.

La Secretaria General Ordinària del Sínode dels bisbes està realitzant una consulta sobre els temes a tractar en la XVI Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes, prevista per a l’any 2021. Responent a aquesta sol·licitud, la Comissió Permanent ha triat tres qüestions entre les propostes que han enviat els bisbes espanyols: la iniciació cristiana, l’evangelització en un nou ordre mundial, i les dones en l’Església.
 

Altres temes de l’ordre del dia

Com és habitual, la Comissió Permanent va aprovar el temari de l’Assemblea Plenària d’abril (de l’1 al 5). Els bisbes van informar sobre les activitats de les Comissions Episcopals que presideixen. Es va completar l’ordre del dia amb la comunicació sobre diversos assumptes de seguiment i sobre temes econòmics.

Es varen aprovar els següents nomenaments:

  • Ricardo Loy Fusta, laic de l’arxidiòcesi de Madrid, com a secretari general de Mans Unides.
  • Francisco Javier Alonso Rodríguez, laic de l’arxidiòcesi de Madrid, com a president de la Comissió General de Justícia i Pau d’Espanya.
  • Eudald Vendrell Ferrer, laic de l’arxidiòcesi de Barcelona, com a vicepresident de la Comissió General de Justícia i Pau d’Espanya.
  • Isabel M. Cuenca Anaya, laica de l’arxidiòcesi de Sevilla, com a secretària general de la Comissió General de Justícia i Pau d’Espanya.
  • Lluís Ruiz Brichs, sacerdot de la diòcesi de Solsona, com a consiliari de la Federació Espanyola d’Hospitalitats de la Mare de Déu de Lourdes.
Compartir