Trobada de reflexió de la URC per a la protecció dels menors i la prevenció d’abusos

El dia 19 de febrer a Barcelona va tenir lloc l’Assemblea de la Unió de Religiosos de Catalunya (URC), aquesta vegada tractant monogràficament sobre “la protecció dels menors i la prevenció d’abusos a l’Església”. Presidia la sessió el P. Màxim Muñoz, religiós claretià, President de la URC acompanyat pel Gà. Lluís Serra, marista, i Secretari de la URC. Hi van poder assistir el bisbe Mons. Romà Casanovas –encarregat de l’àmbit de la Vida Consagrada a la Conferència Episcopal Tarraconense (CET)-, Mons. Joan-Enric Vives, Secretari de la CET, i els bisbes Mons. Salvador Giménez Valls i Mons. Xavier Novell, així com l’abat de Montserrat i molts superior generals, provincials o responsables a Catalunya dels Ordes o Instituts religiosos presents. La temàtica havia convocat molta expectativa, especialment per la participació de l’oficial de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, Mons. Jordi Bertomeu, sacerdot de Tortosa.

La sessió va consistir en pregària i escolta d’alguns testimonis de diferents Instituts religiosos que han hagut de reaccionar en els darrers temps davant acusacions d’abusos per part de religiosos, i sobre com s’ha dut a terme. Així mateix del suport de la Santa Seu des de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, que presideix el Cardenal mallorquí i religiós jesuïta, Lluís Ladaria, perquè les investigacions i la reacció eclesial siguin fetes amb eficàcia i responsabilitat. I una taula rodona amb un advocat expert, una psicòloga que treballa en l’àmbit de l’escolta i suport a les víctimes menors, i finalment les intervencions dels Presidents de la sessió.

Una jornada aprofitada que va ajudar a la presa de consciència de la gravetat del que ha passat amb els abusos a menors, i la necessitat de millorar la proximitat envers les víctimes i de canviar de cultura per enfrontar aquesta xacra.

La Unió de Religiosos de Catalunya (URC) és la Conferència de Superiors i Superiores Majors dels Instituts de Vida Consagrada i Societats de Vida Apostòlica, membres de la Conferència Espanyola de Religiosos (CONFER), amb cases i comunitats a las diòcesis de Catalunya.

Compartir