Festivitat de Sant Antoni

La festa de Sant Antoni Abat es va celebrar arreu de la Diòcesi d’Urgell amb intensitat el dia 17 de gener.
A moltes parròquies van celebrar-se Misses amb la presència de fidels i devots de St. Antoni Abat. També van tenir lloc benediccions d’animals de companyia i bestiar, escudelles, etc.
A la Catedral de Santa Maria, la Missa Solemne es va celebrar amb l’assistència de les Autoritats de la ciutat de La Seu d’Urgell, encapçalades per l’Alcalde i el President del Consell Comarcal, els banderers de la confraria de Sant Antoni i la junta directiva de l’entitat i nombroses famílies i fidels
El Vicari General i Rector de la Parròquia, Mn. Ignasi Navarri, va presidir la celebració eucarística, acompanyat de Mn. Xavier Parés, Degà del Capítol, i en acabar va tenir lloc la tradicional benedicció dels panets de St. Antoni, que es van repartir entre els assistents.
Després es va dur a terme al davant de la Catedral la benedicció dels animals.
Tot seguit va tenir lloc la lluïda passejada pels carrers del centre històric de la Seu fins arribar al passeig Joan Brudieu. Allà es varen fer els tradicionals ‘Tres Tombs’, encapçalats pels tres ‘banderers’: Ramon Dolcet Duran, el nou banderer que duia el pendó de la Confraria de Sant Antoni Abat, acompanyat a banda i banda pel banderer proposat i el banderer sortint, Jordi Armengol Obiols i Joan Alrich Castell, respectivament.
Al Passeig Joan Brudieu, Mn. Ignasi Navarri, va beneir la calderada d’escudella que es va repartir entre més de 7.000 persones.

La festivitat de Sant Antoni Abad és una tradició que enllaça dos grans elements propis de la ciutat i de molts pobles de muntanya a la diòcesi d’Urgell: els orígens ramaders i la vocació solidària, compartint un bon àpat calent la setmana més freda de l’any.
La celebració també es va fer a d’altres indrets: Puigcerdà, Guissona, Balaguer, Ponts i el Principat d’Andorra, on les parròquies de La Massana, Escaldes-Engordany, Ordino, i Andorra la Vella van viure amb molta intensitat aquesta festa popular, repartint les confraries milers de racions d’escudella. A Andorra la Vella es va conmemorar que fa 50 anys que se celebra la festa de Sant Antoni amb aquest àpat popular compartit. A La Massana, després de celebrar-se l’aplec i la missa tradicional a l’ermita de Sant Antoni de la Grella presidida per Mn. Salinas, es va repartir l’escudella, enguany amb el nou Cap d’Escudellaires, Josep Maria Troguet, de la recent creada Confraria Sant Antoni.

Compartir