1 de gener: Jornada Mundial de la Pau

L’Església celebra el dia 1 de gener de 2019, la 52ª Jornada Mundial de La Pau. El Papa Francesc amb motiu d’aquesta Jornada ha fet públic un missatge amb el títol “La bona política està al servei de la pau”.

L’Arquebisbe d’Urgell Mons. Joan-Enric Vives va presidir el dia 1 de gener l’Eucaristia a la Llar de St. Josep de la ciutat de La Seu d’Urgell que regeixen les Germanetes dels Ancians Desemparats, acompanyat dels residents i treballadors de la Llar. L’Eucaristia fou concelebrada per Mn. Lluís Rourera, sacerdot resident i per Mn. David Codina.

A la seva homilia l’Arquebisbe d’Urgell va subratllar les tres commemoracions que s’escauen el dia 1 de gener: l’inici d’un nou any; la Solemnitat de Santa Maria, Mare de Déu i la Jornada Mundial de la Pau.

Iniciar un nou any suposa renovar la nostra mirada de fe al temps que “tots els dies són bons i sants per als qui viuen en la gràcia de Déu”. Mons. Vives va demanar, en iniciar un nou any, saber reconèixer Déu com el Senyor del temps i de la història, i com pel cristià, que ha de viure que la nostra pàtria definitiva no és aquesta vida terrenal sinó el cel, la nostra casa definitiva. En aquest sentit va demanar als fidels demanar perdó per tots els pecats que s’han comès al llarg de l’any que s’acabava d’escolar i demanar la protecció i la benedicció de Déu en les nostres vides al llarg del 2019, repetint la bella pregària del llibre dels Nombres: Que el Senyor et beneeixi i et guardi. Que et faci veure la claror de la seva mirada i s’apiadi de tu. Que fixi damunt teu la seva mirada i et doni la pau» (Nm 6, 24-26).
L’Arquebisbe també va subratllar com la Solemnitat de Santa Maria, Mare de Déu, és una festa molt antiga, que troba el seu origen en el Concili d’Efes, l’any 431, que proclamà solemnement la maternitat divina de Maria, definint-la com la «Theotókos», literalment, la qui pareix, dóna a llum Déu. Va demanar als fidels estimar i venerar sempre Maria, Mare de Déu i com cada cop que resem l’Ave Maria ens adrecem a Maria amb aquest títol, tot suplicant-li que pregui per nosaltres pecadors.

Finalment, l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Vives, volgué unir-se des de La Seu d’Urgell a la celebració de la 52a. Jornada Mundial de la Pau i glossà el missatge que el Papa Francesc ha fet públic amb motiu d’aquesta Jornada posant en relleu el valor i la tasca que porten a terme els polítics. L’Arquebisbe va subratllar les «benaurances del polític», proposades pel cardenal vietnamita François-Xavier Nguyễn Vãn Thuận, mort l’any 2002, actualment en procés de canonització, i que fou un fidel testimoni de l’Evangeli i alhora dirigí Iustitia et Pax:

Feliç el polític que té una alta consideració i una profunda consciència del seu paper.

Feliç el polític que irradia credibilitat.

Feliç el polític que treballa pel bé comú i no pel seu propi interès.

Feliç el polític que es manté fidelment coherent.

Feliç el polític que treballa per la unitat.

Feliç el polític que està compromès en dur a terme un canvi radical.

Feliç el polític que sap escoltar.

Feliç el polític que no té por.

Diu Jesús: «Si algú vol ser el primer, que es faci el darrer de tots i el servidor de tots» (Mc 9,35). Com subratllava el papa sant Pau VI: «Prendre seriosament la política en els seus diversos nivells ―local, regional, nacional i mundial― és afirmar el deure de cada persona, de tota persona, de conèixer quin és el contingut i el valor de l’opció que se li presenta i segons la qual es busca realitzar col·lectivament el bé de la ciutat, de la nació, de la humanitat» En efecte, la funció i la responsabilitat política constitueixen un desafiament permanent per a tots els qui reben el mandat de servir el seu país, de protegir els qui hi viuen i de treballar per tal de crear les condicions per a un futur digne i just. La política, si es duu a terme en el respecte fonamental de la vida, la llibertat i la dignitat de les persones, pot convertir-se veritablement en una forma eminent de la caritat.
A les pregàries es va pregar per la pau en el món sencer i, especialment, per tots els països que viuen l’horror de la guerra i dels conflictes bèl·lics així com pels qui iniciaran aquest 2019 marcats pel dolor, la malaltia o la soledat.  
Les Religioses i els sacerdots van voler obsequiar l’Arquebisbe amb motiu del seu 25è aniversari d’ordenació episcopal amb l’obsequi d’una casulla que Mons. Vives utilitzà aquell dia en la celebració eucarística i que l’Arquebisbe va voler agrair a tots els residents demanant-los la seva intercessió i pregària per les intencions del Bisbe diocesà i de tota la Diòcesi d’Urgell.

Aquí podeu trobar el missatge sencer per la 52a Jornada Mundial de la Pau.

Compartir