Exposició i presentació a Arties de l’obra “ARAN + ME FECIT”

El dia 30 de novembre a l’església de Sant Joan d’Arties (Vall d’Aran) va tenir lloc la presentació del volum “ARAN + ME FECIT. Dels mestres constructors a la recerca del patrimoni sacre”. L’acte fou presidit per l’Il·lm. Sr. Vicari general d’Urgell Mons. Josep M. Mauri i el Vice-Síndic i alcalde de Naut Aran, Magnf. Sr. César Ruiz-Canela, amb la participació de l’Arxiprest Mn. Pere Balagué, l’Alcalde d’Arties David Torres, el Catedràtic d’arquitectura Dr. Josep Lluís i Ginovart, degà d’arquitectura de la UIC, i Jèp de Montoya Parra President de l’Institut d’Estudis Aranesos, amb Elisa Ros i altres responsables del Conselh Generau d’Aran i tècnics i professors.

Després de sis anys d’estudis i sota la direcció de l’Escola d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili i de l’Escola d’Arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya es va presentar l’exposició d’ARAN + ME FECIT i l’edició del llibre de 369 pàgines que, en aranès, català, castellà, francès i anglès, dóna per primera vegada una visió global del patrimoni sacre aranès. 

A l’exposició i al llibre que n’ha resultat s’hi troba la total descripció de les esglésies de la Vall d’Aran amb les seves variacions constructives pròpies, així com la recerca i estudis que s’han dut a terme durant els últims anys a través del Departament d’Arquitectura de les Universitats Rovira i Virgili i Internacional de Catalunya, sota la direcció de l’arquitecte i catedràtic Dr. Josep Lluís i Ginovart, acompanyat d’altres professors i els seus alumnes. També hi consten acurats estudis sobre la pintura, escultura, retaules, campanars, i els estudis que contextualitzen tota aquesta rica producció artística a la Vall d’Aran, des de fa 800 anys. Moltes institucions hi ha estat implicades com el Conselh Generau, Àrea de Patrimoni, la Direcció general del Patrimoni de la Generalitat de Catlunya i el Museu de la Vall d’Aran, coordinats per a la publicació per Elisa Ros Barbosa, i l’ajut i el constant recolzament del Sr. Jèp de Montoya e Parra, Assessor de Cultura i Patrimoni del Conselh Generau d’Aran, i President de la Secció Aranesa de l’Institut d’Estudis Aranesi – Acadèmia aranesa dera Lengua Occitana.
Fotos: Conselh Generau d’Aran

Compartir