XI Jornades de Formació per a Catequistes

La diòcesi de Girona va acollir el cap de setmana del 16 al 18 de novembre les jornades de formació de catequistes organitzades pel Secretariat Interdiocesà de Catequesi (SIC). Sota el títol Tindràs un tresor. El desvetllament de la fe en la Catequesi es desenvoluparen, a la ciutat de Figueres,  tot un seguit d’activitats formatives combinades amb estones de pregària, la celebració de l’Eucaristia i el temps sempre preuat per a conviure i compartir. 

El divendres 16 de novembre, a la parròquia de la Immaculada i Sant Pau, es presentaren les XI Jornades de Formació amb la presència i la salutació de: Mons. Francesc Pardo, bisbe de Girona;  Mons. Antoni Vadell, bisbe president del SIC i bisbe auxiliar de Barcelona; Mn. Joan M. Amich, director del SIC, i Mn. Salvador Gras, delegat de catequesi de Girona. A l’acte de presentació hi pogueren ser presents també Mons. Salvador Giménez, bisbe de Lleida i Mons. Javier Salinas, bisbe auxiliar de València i que també havia exercit el càrrec de bisbe president del SIC.

Seguidament, el Sr. Antoni Puigverd impartí una ponència descrivint l’actual situació religiosa a Catalunya i n’analitzà les seves causes. En acabar la seva reflexió i aportació resàrem Vespres en la mateixa església.

Dissabte al matí, Mons. Antoni Vadell presidí la celebració de l’Eucaristia i, tot seguit, ens dirigirem al col·legi La Salle de Figueres per iniciar el treball del matí que se centrà en el tema de com ajudar a desvetllar la fe en les persones. Les ponències de D. Juan Carlos Carvajal, Mn. Joan Àguila i Mn. Antoni Elvira se centraren en la realització d’aquest desvetllament religiós en els infants, adolescents i joves i en els pares i els adults, respectivament.

A la tarda es dugueren a terme els següents tallers referents tant al desvetllament de la fe com a diferents àmbits de la catequesi:

  1. L’anunci de la fe de les primeres comunitats cristianes (Mn. Enric Tubert).
  2. Treballar bíblicament l’espiritualitat del catequista (Sra. Meritxell Martínez).
  3. L’«oratori dels infants» per a desvetllar la fe (Gna. Ruth).
  4. La bellesa de l’art, un camí que ens acosta a Déu (Membres de la comunitat Pedres Vives de Barcelona).
  5. Descobrir una església, una oportunitat per a desvetllar la fe (Mn. Xavier Romero).
  6. Els «cursos Alpha», un mètode d’anunci de la fe als adults (Míriam i Héctor, dels grups Alpha de Barcelona).
  7. L’anunci de la fe i la catequesi en una diòcesi de l’Àfrica (Mn. Joan Soler).
  8. El Sínode sobre els joves, una oportunitat per a la catequesi (Mn. Jordi Callejón i membres de la delegació de joventut de Girona).
  9. Cants per a pregar i acompanyar el creixement en la fe (Sra. Anna Ludevid).
  10. Dinàmiques per a descobrir la fe amb infants i adolescents (Mn. Santi Colell).
  11. Recursos digitals per a la catequesi oferts pel SIC (Sr. Antoni Matas).

Després del dos tallers on cada catequista podia participar es reunirem per a la pregària de les Vespres a la mateixa capella del col·legi La Salle.

El lloc de trobada del diumenge al matí fou l’església de Sant Pere on abans de la celebració de l’Eucaristia que presidí Mons. Francesc Pardo escoltàrem diversos testimonis del canvi que s’ha produït en la seva vida després d’haver-se trobat amb Jesucrist.

Les paraules d’agraïment, en acabar l’Eucaristia, de Mn. Joan M. Amich tenint present la diòcesi de Girona, organitzadors, catequistes, delegats, parròquies de Figueres , col·legi La Salle i Col·legi Escolàpies precediren les paraules d’agraïment de Mn. Miquel-Àngel Ferrés, rector i arxiprest de la unitat pastoral de la Santa Creu.

Una vegada més, a les Jornades de formació de catequistes va haver-hi una atenció especial als catequistes més joves o que s’inicien en el gran servei de la catequesi. L’Espai Jove ha anant acompanyant aquesta formació inicial de noves generacions de catequistes tant necessàries per a les nostres diòcesis. 

Compartir