Acte d’homenatge al Cardenal Vidal i Barraquer

El Govern de la Generalitat es va sumar a la celebració del 150è aniversari del naixement del cardenal Francesc d’Assís Vidal i Barraquer, arquebisbe de Tarragona (Cambrils 1868 – Friburg 1943). El dimecres 7 de novembre al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat va tenir lloc un solemne acte d’homenatge al cardenal tarragoní, presidit pel M. H. Sr. Quim Torra, president de la Generalitat.

A l’acte hi van assistir l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol; el cardenal Lluís Martínez Sistach; el bisbe auxiliar de Barcelona, Sergi Gordo; l’abat de Poblet, Octavi Vilà; el vicari general d’Urgell, Josep M. Mauri; el vicesecretari de la Conferència Episcopal Tarraconense, Norbert Miracle; i el president de la Unió de Religiosos de Catalunya, Màxim Muñoz. Entre les autoritats civils, a més del president Torra, hi eren presents la Consellera de Justícia, Ester Capella; l’expresident Joan Rigol; el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; els alcaldes de Cambrils i Montblanc, Camí Mendoza i Josep Andreu; i el director general d’Afers Religiosos, Marcel·lí Joan. També tenien un lloc destacat un grup de membres de la família Vidal i Barraquer.

La part central de l’acte va consistir en una conferència de Mn. Manuel Maria Fuentes, canonge director de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona i vicari episcopal. Mossèn Fuentes va posar l’accent en la coherència entre el pensament i l’acció de Vidal i Barraquer, i especialment en la voluntat pacificadora del Cardenal. També va defensar la memòria del Cardenal que durant la postguerra fou calumniat pel règim franquista, que intentà de moltes maneres obtenir la seva destitució de la seu tarragonina, i acabà remarcant que a la seva vida s’hi escau l’epitafi que figura a la tomba del papa Gregori VII: «He estimat la justícia i he avorrit la iniquitat. Per això, moro a l’exili».

El president Torra va afirmar que recordar figures com Vidal i Barraquer, “és un acte de dignitat”, i ha recordat la visita que ell va fer fa pocs dies a la Cartoixa suïssa de la Valsainte on va morir el cardenal per tal d’homenatjar-lo.

Durant l’acte també van executar diverses interpretacions musicals la Coral Verge del Camí de Cambrils, coincidint amb la celebració del seu 50è aniversari.

Compartir