Inici de la Visita Pastoral a Ordino en la festa de Tots Sants (1)

El dissabte dia 1 de novembre, Solemnitat litúrgica de Tots Sants, l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives i Sicília, inicià la seva segona visita pastoral a la Parròquia de Sant Corneli i St. Cebrià d’Ordino (Principat d’Andorra) des que ell és Bisbe i Copríncep d’Andorra. A la seva arribada a la Parròquia fou rebut pel Sr. Rector de la Parròquia, Mn. Joan Fenosa i pels Hbles. Srs. Cònsols, Sr. Bonaventura Espot i Consol Naudí.

A l’església parroquial l’Arquebisbe presidí l’Eucaristia de Tots Sants on a la seva homilia explicà el sentit de la Visita Pastoral que el Bisbe realitza subratllant que “és la visita del pastor, d’aquell que representa Jesús a la Diòcesi, una visita d’acompanyament i de servei a la comunitat” i n’explicà les arrels profundes històriques que obligaven al Bisbe a fer-se present a les parròquies i interessar-se de primera mà per la seva situació.

El Copríncep episcopal subratllà precisament com un aspecte positiu del Principat d’Andorra és la proximitat que existeix entre les Autoritats i el poble, i que això és un valor que cal conservar i valorar. Tot glossant les lectures proclamades en la solemnitat litúrgica de Tots Sants Mons. Vives subratllà com aquesta festa “és la festa de Tots Sants, de totes les persones que en diferents èpoques, des de diferents experiències han seguit a Jesús. Perquè les persones corrents, també podem ser sants, també podem viure les Benaurances”. El missatge de la festa de Tots sants és que la bellesa i l’amor són possibles, que amb l’ajuda de la gràcia, podrem viure les Benaurances. Els sants ens revelen que ells ho pogueren fer, i ara són eternament feliços. I afegí que com diu el llibre de l’Apocalipsi “hi ha una sang que renta els pecats, que renta la humanitat: és la Crist, el primer màrtir, l’Anyell immaculat, i la dels màrtirs, la de les persones que se sacrifiquen pels altres”. I en aquest sentit, recordà el testimoni coratjós de dues religioses supervivents del virus de l’ebola, que formen part de la comunitat de religioses de la Immaculada Concepció, que són presents a la Diòcesi d’Urgell amb una comunitat a la població d’Agramunt. També recordà la tasca de tantes persones que silenciosament donen la seva vida i ofereixen el seu treball per ajudar al altres: “ells són els fills de la llum, que són capaços de donar-se als altres, en actes de sacrifici i servei que els poden dur a la mort”.

En finalitzar l’Eucaristia el Copríncep episcopal agraí públicament al Rector de la Parròquia, Mn. Joan Fenosa i a la comunitat de fidels d’Ordino, la generositat que al llarg del passat curs demostraren a l’hora d’atendre pastoralment la parròquia veïna de La Massana des d’Ordino. Generositat per a entendre la cooperació del seu Rector i disponibilitat del Rector a l’hora de servir La Massana. En finalitzar l’Eucaristia l’Arquebisbe Joan-Enric saludà personalment cadascun assistents i pogué parlar amb els fidels i interessar-se per les seves necessitats.

Posteriorment el Copríncep episcopal es traslladà al Quart de la Cortinada on presidí l’Eucaristia a l’església de Sant Martí. Mons. Vives posà com exemple als fidels la generositat del Patró de l’església, St. Martí de Tours, que a l’hivern del 337, trobà prop de la porta de la ciutat un captaire tremolant de fred, a qui dóna la meitat de la seva capa. El Copríncep episcopal animà els fidels a imitar aquest exemple de generositat del seu Patró i renovà el seu servei de compromís al poble fidel com Arquebisbe i al Poble Andorrà com a Copríncep, tot exhortant els fidels a no renunciar a les seves arrels i a la seva identitat, i a mantenir la fidelitat als Coprínceps i a la història mil·lenària d’Andorra.

En acabar la celebració de l’Eucaristia tingué lloc una pregària al cementiri de la Cortinada pels difunts que allà hi reposen, amb l’assistència dels fidels que posteriorment pogueren parlar amb el Copríncep episcopal. I a continuació, acompanyat del Rector de la Parròquia, l’Arquebisbe visità una malalta i li portà la Sagrada comunió.

A la tarda del mateix dia de Tots Sants tingué lloc el rés del Rosari pels difunts de la Parròquia que s’inicià al temple de St. Corneli i St. Cebrià i es dugué a terme en processó fins al cementiri d’Ordino i dels Quarts, presidit pel Sr. Arquebisbe que estigué acompanyat pel Sr. Rector i el poble fidel. En arribar al cementiri es pregà per l’etern repòs dels difunts que allà hi reposen, especialment del qui fou Rector de la Parròquia d’Ordino durant llargs anys, Mn. Roc Pallarès.

Veure àlbum de fotos

img 1084img 1080img 1078img 1112img 1098img 1132img 1144

Compartir