P. Francesc de l’Assumpció (Francesc Segalà i Solé), O.C.D.

P. Francesc de l'Assumpció (Francesc Segalà i Solé), O.C.D.Nascut el 25 de maig de 1912 a Montgai (Noguera), mort el 20 d’agost de 1936 a Lleida.

Entrà molt jove al Seminari d’Urgell, com el seu germà gran Pau, però després va decidir entrar al col·legi preparatori dels Carmelites Descalços de Palafrugell. Després de professar va ser ordenat sacerdot, com el seu germà, amb qui mantingué una correspondència freqüent. A Barcelona, pocs mesos després de l’ordenació, el van sorprendre els fets de l’any 1936.
En ser assaltat el convent, va poder sortir vestit de seglar. Encara que va ser reconegut i entregat a la policia, el van deixar en llibertat i va anar a trobar un germà que estava hospitalitzat, acompanyat per la seva mare. Quan aquell va rebre l’alta, van tornar al seu poble. A Montgai hi van trobar Mn. Pau, el germà sacerdot. Durant uns dies van fer vida normal, treballant al camp. Però, a mitjans d’agost, els dos germans Francesc i Pau van ser detinguts pel comitè del poble, i conduïts a Lleida, van ser afusellats al cementiri de la ciutat la nit del 20 al 21 d’agost, amb un grup de sacerdots i religiosos, i algun seglar, i enterrats a la fossa comuna.