L’Arquebisbe d’Urgell visita els afectats de les darreres inundacions a Vall d’Aran i el Pallars

L’Arquebisbe d’Urgell visita els afectats de les darreres inundacions a Vall d’Aran i el PallarsDissabte dia 22 de juny, l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, va voler fer-se present a les zones del Bisbat que van patir les conseqüències més greus de les inundacions del dia 18 de juny, la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà. Hi anava acompanyat pel Secretari general del bisbat Mn. David Codina.

A les 11:00h del matí l’Arquebisbe arribà al poble de Salardú on l’esperava l’Alcalde de Naut-Aran Il·lm. Sr. César Ruiz-Canela i l’Arxiprest de la Vall d’Aran, Mn. Pere Balagué, que li donà la benvinguda tot agraint-li la seva presència i l’acompanyà a visitar diverses cases afectades. Especialment impactant fou la visita al Restaurant Deth Golf que va quedar totalment inundat. Allà l’Arquebisbe pogué saludar la família propietària i transmetre-li el seu suport.

Posteriorment, l’Arquebisbe acompanyat per Mn. Balagué, es desplaçà a visitar la població d’Arties, una de les més greument afectades pels aiguats. Mons. Vives pogué comprovar de primera mà el gran esforç que en aquells mateixos moments estaven duent a terme els veïns i famílies de la població per tal de netejar i sanejar els danys soferts a causa dels aiguats. Comptaven per fer-ho amb l’eficaç i inestimable ajuda del Cos de Bombers desplaçats d’arreu del Vall d’Aran i del Principat de Catalunya. Supervisava els treballs l’Il•lm. Sr. Alcalde pedani d’Arties i Garós, Sr. David Torres, a qui l’Arquebisbe saludà i recolzà en els difícils moments que està patint la població. Particularment entranyable i significativa fou la conversa que Mons. Vives mantingué amb diverses famílies afectades que li narraren els moments de pànic i angoixa viscuts i agraïren amb sinceritat el bonic gest que l’església parroquial.de Sta. Maria d’Arties romangués oberta durant la nit de la catàstrofe per tal que els veïns s’hi poguessin aixoplugar.

La següent visita fou a la població de Vielha, on l’Arquebisbe volgué comprovar l’estat del Santuari de la Mare de Déu de Mijaran, greument afectat pel desbordament del riu Garona. A la seva arribada a les portes del Santuari, fou rebut pel Magnf. Sr. Síndic d’Aran, Sr. Carlos Barrera; l’Il•lm. Sr. Alcalde de Vileha, Sr. Àlex Moga, el Diputat provincial Pau Perdices i altres representants del Conselh Generau i del Municipi de Vileha. Junts accediren al Santuari on l’Arquebisbe s’emocionà en veure els danys que havien generat els aiguats dins el Santuari i pogué comprovar la gran tasca de neteja que ja s’havia dut a terme per part dels professionals però sobretot d’un gran nombre de voluntaris i voluntàries de Càritas, que van voler que un dels primers llocs on se centressin els esforços de neteja i d’acondicionament fos precisament el Santuari de la Mare de Déu de Mijaran. Mons. Vives pogué parlar amb un grup de voluntaris de Càritas que en aquells moments estaven treballant al Santuari que feren saber a l’Arquebisbe d’Urgell com davant la catàstrofe, molts usuaris de Càritas s’havien personat al Santuari per tal d’ajudar amb el seu treball desinteressat. Afortunadament no s’hagué de lamentar cap víctima humana i la imatge de la Mare de Déu de Mijaran fou retirada del lloc dels fets per part de l’Arxiprest que la custodia diligentment.
Després de fer una sentida pregària a la Mare de Déu de Mijaran i d’acomiadar-se de les Autoritats, l’Arquebisbe pogué saludar alguns treballadors i voluntaris que arriscaren la seva vida per tal d’impedir que el Santuari sofrís més danys. Mons. Vives els agraí el seu gest d’amor envers la Mare de Déu i els recordà emocionat que Ella, la Mare de Déu, sempre “retribueix” i “paga bé” encara que “pagui tard”. Els treballadors s’emocionaren en sentir aquestes paraules i professaren la seva confiança en “la Mare celestial”, agraint la presència i les paraules de l’Arquebisbe.

Seguidament l’Arquebisbe es desplaçà a la població de Bossòst on fou rebut pel Rector, Mn. Lluís Eduard Salinas i per l’ex-Síndic d’Aran, Sr. Francés Boya. L’Arquebisbe volgué comprovar els danys que s’havien produït a l’edifici de la Rectoria i rebé del Sr. Rector la informació de com havia afectat a la població la riuada. Posteriorment l’Arquebisbe visità a peu diversos comerços i cases de Bossòst on parlà amb els veïns que li narraren els moments d’angoixa patits. Particularment emotiva fou la història de com uns joves alumnes d’un Col•legi de Mallorca que es trobaven a Bossòst de colònies en aquells dies, davant la situació d’emergència, col•laboraren per grups desinteressadament amb els veïns en les tasques de neteja i de condicionament de les llars i negocis. Mons. Vives pogué saludar l’Il•lm. Sr. Alcalde de Bossòst, Sr. Francisco Rodríguez que agraí la presència de l’Arquebisbe d’Urgell.

La població de Les fou la següent visitada. Allà Mons. Vives fou rebut per l’Il•lm. Sr. Alcalde, Sr. Emili Medán, que valorà molt positivament la presència de l’Arquebisbe i el seu gest de fer-se present a la zona del Baix Aran. Allà també l’Arquebisbe comprovà com els ciutadans del poble treballaven intensament en les tasques de neteja dels danys produïts. L’Alcalde manifestà a l’Arquebisbe el seu desig que les tradicionals festes de l’Haro que es celebren per St. Joan es poguessin celebrar i no veure’s alterades. Fou precisament a Les on l’Arquebisbe pogué saludar el primer Secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya, Sr. Pere Navarro, que era present a la zona.

Després de dinar amb els sacerdots del Vall d’Aran, a la tarda, l’Arquebisbe es desplaçà cap a la població d’Esterri d’Àneu on pogué visitar els danys que els aiguats caiguts al Pallars Sobirà havien ocasionat a l’edifici de la Rectoria i a la resta de cases del poble, amb diversos garatges i cellers inundats. Posteriorment, acompanyat pel Rector d’Esterri, Mn. Ricard Barba, Mons. Vives es féu present a la població d’Isil. Allà fou rebut per la Il•lma. Sra. Alcaldessa pedània del municipi, Sra. Sofia Isús i altres membres de la Corporació Municipal i la Vice delegada del Govern a Lleida. L’Alcaldessa informà l’Arquebisbe dels danys que s’havien produït a la població i com afortunadament la crescuda de l’aigua no produí cap dany personal ni material de gran importància.

Junts visitaren l’església parroquial de la Immaculada d’Isil i posteriorment es traslladaren al cementiri, situat al costat de l’església de St. Joan d’Isil, on l’Alcaldessa mostrà a l’Arquebisbe l’enfonsament del terreny que s’havia produït en una part del cementiri i com s’hi havia hagut d’intervenir per tal d’assegurar–lo i evitar perills. L’Arquebisbe s’interessà pels danys ocasionats en les poblacions veïnes.

Posteriorment Mons. Vives acompanyat pel Rector Mn. Barba es desplaçà cap a la població d’Espot on durant el recorregut pogué observar els danys ocasionats en els càmpings i negocis que limiten amb el riu Noguera Pallaresa. A Espot fou rebut per la comunitat parroquial que en aquella hora es reunia per celebrar l’Eucaristia i rebé les impressions dels veïns de la població que agraïren molt la seva presència.

Seguidament l’Arquebisbe visità la parròquia de Sta. Maria de Ribera de Cardós on aquell vespre confirmà 13 joves de les parròquies de Ribera de Cardós, Boldís i Tírvia. A la sortida Mons. Vives pogué parlar amb els familiars dels confirmats i interessar-se per les destrosses que van tenir lloc a les respectives parròquies, així com les vicissituds viscudes a les dues Valls.

De retorn cap a La Seu d’Urgell, l’Arquebisbe observà els danys ocasionats en la població de Llavorsí, confluència dels rius Noguera Pallaresa i de Cardós, que se centraren en inundacions a les parts baixes del poble i un esboranc al parc infantil entre d’altres.

Finalment la Jornada de Visita clogué a la Rectoria de Sort on l’Arquebisbe mantingué una trobada amb els col•laboradors parroquials que l’informaren dels danys produïts a les seves respectives parròquies.

L’Arquebisbe d’Urgell visita els afectats de les darreres inundacions a Vall d’Aran i el PallarsL’Arquebisbe d’Urgell visita els afectats de les darreres inundacions a Vall d’Aran i el PallarsL’Arquebisbe d’Urgell visita els afectats de les darreres inundacions a Vall d’Aran i el PallarsL’Arquebisbe d’Urgell visita els afectats de les darreres inundacions a Vall d’Aran i el PallarsL’Arquebisbe d’Urgell visita els afectats de les darreres inundacions a Vall d’Aran i el PallarsL’Arquebisbe d’Urgell visita els afectats de les darreres inundacions a Vall d’Aran i el PallarsL’Arquebisbe d’Urgell visita els afectats de les darreres inundacions a Vall d’Aran i el PallarsL’Arquebisbe d’Urgell visita els afectats de les darreres inundacions a Vall d’Aran i el PallarsL’Arquebisbe d’Urgell visita els afectats de les darreres inundacions a Vall d’Aran i el PallarsL’Arquebisbe d’Urgell visita els afectats de les darreres inundacions a Vall d’Aran i el PallarsL’Arquebisbe d’Urgell visita els afectats de les darreres inundacions a Vall d’Aran i el PallarsL’Arquebisbe d’Urgell visita els afectats de les darreres inundacions a Vall d’Aran i el PallarsL’Arquebisbe d’Urgell visita els afectats de les darreres inundacions a Vall d’Aran i el Pallars

Compartir