Càritas d’Urgell participa a la Marató contra la pobresa coincidint amb l’assemblea anual

dscn09891.362 famílies reben el suport directe de Càritas en temps de crisi

Càritas d’Urgell ha ajudat, en el 2011, més de 1.362 famílies en dificultats a causa de la crisi amb ajuts directes a través dels bancs d’aliments, d’ajut econòmic i d’acolliment de persones; en programes laborals i en programes de suport a la infància i l’adolescència, així com en programes d’acompanyament a gent gran i malalts.

Aquest dissabte 19 de maig, s’ha celebrat a La Seu d’Urgell l’assemblea anual de l’entitat durant la qual s’ha fet un recull de les activitats de l’any 2011, en presència dels voluntaris. Coincidint amb aquesta trobada s’ha celebrat un matí solidari en contra de la pobresa que s’ha iniciat a les 11:30 amb un cercavila al Pati Palau fins a la Plaça de les Monges, on s’han fet jocs per als infants i una degustació de productes de comerç just.

L’assemblea presidida per l’arquebisbe d’Urgell i el Director de Càritas Diocesana Josep Casanova,  ha comptat amb la presència de la Sra. Carme Borbonès, Directora de Càritas Catalunya i del Sr. agustí Font, Director de Càritas Andorrana, que han donat sengles missatges de salutació als assistents. També hi ha assistit l’Il·lm. Sr. Alcalde de La Seu i al regidora de política social.

Mn. Xavier Parés ha dirigit la pregària inicial, Mons. Vives ha dirigit una salutació a tots els presents i una breu reflexió i ha presentat la ponent de l’assemblea. La ponència central sobre “La crisi econòmica actual a la llum de la Doctrina Social de l’Església” que ha ofert la Dra. Mª Teresa Compte Grau, filla de Guissona i directora del Màster en Doctrina Social de l’Església a la Fundació Pablo VI de Madrid, i a la Universitat Pontifícia de Salamanca, de Madrid.

Amb una projecció audiovisual, el Director Josep Casanova ha explicat el balanç de l’any 2011 i les perspectives per al 2012, amb increment de les ajudes i de les necessitats.

En acabar l’assemblea, tots els voluntaris s’han afegit a l’activitat solidària i s’ha llegit un Manifest contra la pobresa, on s’ha plantejat “la necessitat urgent d’un nou Desenvolupament i una nova Economia que estiguin al servei de les persones i la justicia”; s’ha destacat que el 20% de la població mundial posseeix el 90% de la riquesa del planeta, i que més de 4.000 milions de persones viuen en estat de pobresa. Càritas ha considerat que hem de tenir “la convicció certa que sí que podem fer-hi alguna cosa, per petits que siguem. Amb la nostra manera de viure, de comportar-nos, d’actuar èticament i compromesament, podem influir positivament en el nostre entorn. (…) Cridem tots el ciutadans i ciutadanes a sumar-se a la lluita contra la pobresa i l’exclusió. Perquè ningú no es quedi fora de joc. Perquè totes les persones puguem viure amb dignitat i amb plenitud de drets i llibertats”.
Després s’han llençat 1.500 globus al cel. Càritas ha participat, d’aquesta manera, en la campanya de la Marató de recollida de fons de TV3 a fde lavor de les persones que pateixen la pobresa i l’exclusió.
dscn0905dscn0902dscn0931dscn0951dscn0963dscn0969p1010171p1010183p1010224p1010231

Acollida de les persones, el més important
Càritas d’Urgell està fent un gran esforç per pal·liar els efectes de la crisi en la població de la diòcesi. Els programes d’acollida als qui més necessiten un cop de mà han estat la pedra angular de la nostra tasca vers la societat: hem repartit ajuts econòmics per valor de 50.954 euros. 2.300 intervencions directes sobre problemes personals, familiars. Les parròquies s’han mobilitzat per distribuir aquesta ajuda i s’han augmentat el nombre d’atencions en un 16%. Ha augmentat notablement -en un 26%- el nombre de persones de nacionalitat espanyola ateses. Qui s’adreça a Càritas per demanar ajuda són majoritàriament dones, en un 61% . S’han repartit 66.423 quilos de menjar de primera necessitat. En els punts d’acollida hi ha hagut un augment del 75% en serveis d’ajuts econòmics respecte dels repartits el 2.010. Es van atendre 252 transeünts.
Aquestes són dades que s’han fet públiques en aquesta assemblea anual. L’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, ha volgut fer un agraïment a “tots els responsables, treballadors i voluntaris”, per la seva “impagable dedicació constant”: “Gràcies a tots els qui aporteu els vostres donatius, el vostre suport i la vostra inventiva. Gràcies a tots els qui ens ajuden a ser millors compartint entre tots els que som i tenim, i especialment ens exigeixen que visquem amb coherència la fe cristiana que prediquem”. Mons Vives ha estat a la taula acompanyat pel Delegat Episcopal de Càritas, Mn. Jaume Mayoral, que ha parlat de la fraternitat “que porta a una actitud de servei i d’acció que s’estén per tot el món, i a casa nostra, a les 363 parroìquies que formen la gran comunitat diocesana d’Urgell”; i del Director voluntari de l’entitat que ha destacat en la presentació dels resultats que “Càritas, sense voler institucionalitzar la dependència ni la caritat com a sistema de vida, ha incrementat i haurà d’incrementar els esforços per poder ajudar els que més ho necessiten”.
La tasca de Càritas no només s’ha centrat a través dels 239 voluntaris que hi van treballar gratuïtament l’any 2011, en els problemes del dia a dia a casa nostra: s’han recollit 23.976 euros en la campanya d’emergències humanes per la greu crisi humanitària al Corn d’Àfrica, gràcies a la solidaritat dels fidels.

239 voluntaris treballen en 26 projectes d’acció social
Amb el projecte de la roba solidària, a través de la botiga Grapats, del reciclatge de la roba i de la seva reutilització s’han recollit 70.472 euros que s’han dedicat als programes d’acollida i de reciclatge laboral. En els programes de suport socio-laboral s’ha cercat la formació de persones aturades, el reciclatge i la millora de condicions per a accedir al món laboral; amb cursos de llengua i cultura i de formació específica que s’han dut a terme al Centre Sant Domènec de Balaguer i a La Seu d’Urgell. S’ha donat suport a 324 persones.
Voluntaris i treballadors han estat compartint un mateix objectiu en la formació de noves generacions: donar suport als infants i adolescents en la seva escolarització. A través de la Unitat d’Escolarització Compartida, UEC, es treballa per resoldre el fracàs escolar dels adolescents; i els Casals d’Estiu i el reforç escolar eduquen en valors i continguts escolars als infants. Càritas a més, és membre patró de la Fundació de suport Centre Català de Solidaritat i ajuda els joves amb drogodependències, i dóna atenció als joves en la rehabilitació amb tallers al Centre Sant Domènec.

Compartir