Pelegrinatge diocesà a Terra Santa

Dels dies 14 al 22 d’aquest mes de setembre, 35 pelegrins del nostre Bisbat d’Urgell han visitat Terra Santa, acompanyats i guiats per Mn. Ramon Sàrries.

El pelegrinatge s’ha plantejat com un triple apropament:

1. Als llocs vinculats a la vida de Jesús. Alguns són llocs geogràfics (el llac de Tiberíades, la muntanya del Tabor, el riu Jordà..) amb una seguretat absoluta quant a la historicitat. Altres són llocs que la tradició cristiana ha fixat des dels orígens, com el Calvari i el Sant Sepulcre, Betlehem, Natzaret… i en tenim una certesa moral. Altres, en canvi, són llocs solament commemoratius. Tots, uns i altres, ens ajuden a entendre i a acostar-nos a la persona de Jesús.

2. El segon apropament ha estat als textos bíblics i principalment als Evangelis. Han llegit les pàgines de l’Evangeli en el lloc on s’esdevingueren. Aquesta lectura, amb un comentari, fa més entenedors els relats evangèlics. Enguany, per exemple, a l’hora de travessar el llac de Tiberídes en barca, feia un notable vent que alçava ones d’aigua que esquitxaven les persones que eren a la barca. El fet els ajudarà a entendre el relat de la tempesta calmada per Jesús.
3. El tercer apropament ha estat a les persones. Un dels objectius del pelegrinatge és, també, establir contactes amb els cristians de Terra Santa. No sempre és fàcil fer-ho perquè són àrabs i la comunicació es fa difícil. Però sí que s’han entrevistat amb responsables de l’Església a Terra Santa.
En primer lloc, amb el P. Artemio Vítores, Vicari General de la Custòdia Franciscana. Ell els ha explicat la tasca que fan els franciscans en la recuperació, restauració i conservació dels Santuaris perquè puguin ser visitats pels pelegrins. Així com les seves activitats en favor dels cristians a fi que no marxin del país i siguin les veritables pedres vives dels santuaris.

L’altra entrevista important es tingué amb Mons. Hamal Batish, bisbe auxiliar emèrit del Patriarcat Llatí. Els ha remarcat molt el sentit de solidaritat que té el pelegrinatge amb els creients de la comunitat de Jerusalem, l’Església mare de totes les comunitats cristianes. Els ha volgut fer entendre com la presència de cristians occidentals és estimulant. En primer lloc per als cristians, perquè veuen que altres cristians d’arreu del món van a visitar-los i estant amb ells. Però també ho és per als jueus i els musulmans que s’adonen com els cristians anem a Jerusalem a donar suport als nostres germans creients.

Els pelegrins han retornat de Terra Santa amb l’alegria dels dies viscuts i agraïts a Déu per tot el que han vist i sentit.

pelegrinatge_jerusalem_-_foto_grup_-_14-09-09

Compartir