El MNAC mostra des de l’1 de desembre les pintures del martiri de Santa Caterina de La Seu d’Urgell

Els frescos que adornaven la capella de Santa Caterina a la Catedral de Santa Maria de la Seu d’Urgell es poden veure al MNAC, i de manera excepcional fins el proper 11 d’abril, en motiu de la exposició que conmemora el 75è aniversari del museu nacional. Es tracte d’un bellísim cicle pictòric que fins ara estava repartit entre tres museus: el MNAC,el Museu Episcopal de Vic i el Abegg-stiftung, en Riggisberg, Suïssa. Representen la disputa i el martiri de Santa Caterina i daten del s. XIII.

Aquesta santa és la imatge del triomf del dogma catòlic davant de l’heretgia. Coneguda com la princesa sàvia, va néixer en el segle III a Alexandria, en el si d’una família noble. De gran formació i educació, i de brillant retòrica, es va enfrontar a l’emperador Màxim, que al 310 va promulgar un edicte per a que els ciutadans oferissin sacrificis als déus. Hi va tenir un llarg debat, amb ell i després amb 50 dels seus savis als quins va convèncer que Déu estava per sobre totes les coses. Màxim va fer matar els savis i a ella la va martiritzar fins a la mort, ficant-la en una roda de molí plena de claus. En la iconografia occidental la imatge de la santa s’utilitzà en la explicació del triomf de la raó cristiana i, aquest cicle pictòric concret s’emmarca en el context de les lluites de la inquisició i els seus predicadors contra els càtars a mitjans del s. XIII. A la Seu d’Urgell, la figura de Santa Caterina era especialmente venerada pels frares dominicans, que defensaven l’ortodoxia católica en contra dels càtars. No és extrany en aquest sentit que la Catedral l’hi dediquès una capella que es van decorar amb pintures murals. Van quedar tapades en el barroc per un retaule, i van ser descobertes al segle XX. Van ser extretes del temple en la dècada dels anys 30 i van anar a parar a diversos indrets.

La exposició planteja el conjunt de pintures en tota la seva complexitat i la localització dels fragments és recreada gràcies a una projecció. També té la voluntat d’explicar les transformacions artístiques que es van produir en el seu XIII a Catalunya, en un esforç de les institucions museístiques implicades, amb l’objectiu d’aprofundir en l’estudi i en el coneixement d’aquests conjunts.

pinturesstacaterina01pinturesstacaterina02

Compartir