“L’escola de l’era digital”.- II Jornades de reflexió educativa a La Seu i Andorra organitzades pel Col•legi de Doctors i Llicenciats de Catalunya

dsc_0118L’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons Joan-Enric Vives, va presidir a la tarda del dia 19 d’octubre l’acte inaugural de les II Jornades de Reflexió Educativa a La Seu d’Urgell i Andorra, convocades sota el lema “L’escola de l’era digital”. A l’acte, que ha tingut lloc a la Sala Sant Domènec de La Seu, Mons. Vives ha estat acompanyat a la taula presidencial per la Directora del Departament de Suport a l’Ensenyament del Govern d’Andorra, Mercè Cabré; l’Alcalde de la Seu, Albert Batalla; el President del Consell Escolar de Catalunya Ferran Ruiz; el President de la Fundació Caixa d’Enginyers, Josep Oriol Sala; i Josefina Cambra, Degana del Col•legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, entitat que organitza les Jornades i de la qual Mons. Vives és col•legiat honorífic. L’acte inaugural ha estat moderat per Francesc Danés, Vicedegà del Col•legi.

A les respectives intervencions es va palesar la idea que cal valorar el ventall de possibilitats que ofereix la tecnologia aplicada a l’ensenyament com una eina que ajuda a optimitzar l’esforç i ofereix nous recursos docents al professorat, però alhora cal mirar més enllà de l’entorn immediat i reflexionar sobre la manera com l’ús de noves eines tecnològiques influeix en la pròpia tasca educativa. En aquest sentit, Mons. Vives va compartir la reflexió que la tecnologia que ja tenim a l’abast modifica no tan sols la manera de comunicar, sinó l’acte comunicatiu mateix, amb una primera conseqüència com és la d’afavorir noves maneres de pensar i, per tant, noves maneres d’aprendre.

La tecnologia, present a tots els àmbits de la nostra vida i en constant evolució, ens obre una dimensió nova plena de potencialitats extraordinàries, però també ens planteja interrogants de gran complexitat que hem d’anar responent a mida que reflexionem sobre els canvis que es produeixen a la societat, com a conseqüència de la innovació tecnològica. Davant aquests interrogants, afegí Mons. Vives, cal adoptar una actitud crítica i reflexiva, per tal que les respostes que trobem estiguin sempre orientades al servei del bé integral de la persona. I parlà especialment de dos grans valors a promoure i recercar: la veritat i la fraternitat entre les persones i els pobles.

Després dels torns de paraula, el periodista Vicent Partal, Director del portal VilaWeb, ha estat l’encarregat de pronunciar la conferència inaugural, titulada “Aprendre a l’era del Facebook”, en la qual va desenvolupar la idea que les xarxes socials estan modificant de manera substancial la uniformització i la categorització dels coneixements que es va assolir arran de l’escolarització obligatòria.

Les sessions de treball van continuar el dia 20 a la seu de la Universitat d’Andorra, a Sant Julià de Lòria.
dsc_0037-1dsc_0113dsc_0121-1dsc_0137img_2193-1img_2196

Compartir