Bona diada de Meritxell!

Benvolguts Andorrans,

Amb gran alegria, com s’escau, celebrem la festa de la Mare de Déu de Meritxell, Patrona del nostre estimat Principat d’Andorra.

Us desitjo molta alegria en aquesta diada de família i de poble. Necessitem mantenir l’alegria, signe de la nostra esperança indefallent. És tan central l’alegria en la vida d’un poble, que necessitem reflexionar i pregar per tal que ens sigui donada i que ens acompanyi sempre en els nostres projectes i activitats de tot l’any. Ja que és un fruit de l’Esperit Sant (Ga 5,22), demanem-la com a gràcia, com a “captaires” que som, sempre mendicants davant Déu.

La societat tecnològica ha aconseguit multiplicar les ocasions de plaer, però li resulta molt difícil engendrar l’alegria, perquè s’instal•la en la dinàmica del tenir i no de l’ésser. I en temps de grans crisis, com els actuals, sempre podrem trobar motius per a la incertesa, la tristesa o la por; contínuament n’hi haurà…

Sabem per experiència que la persona humana experimenta l’alegria quan es troba en harmonia amb la naturalesa; i sobretot l’experimenta en l’encontre, la participació i la comunió amb els altres. I encara amb major raó coneix l’alegria i la felicitat espirituals, quan el seu esperit entra en possessió de Déu, conegut i estimat com a Bé suprem i immutable.

Amb la protecció de la Mare de Déu de Meritxell, els Andorrans tenim moltes raons per a viure en la confiança i en la joia profundes. Des del Santuari de Meritxell, Ella vetlla per tots, i ens assegura que és Déu qui porta el curs de les nostres vides i de la història humana, i que la salva i la dirigeix pacientment vers el seu acompliment feliç. Podem tenir esperança. De tot ens en sortirem si ens mantenim units, si no ens desanimem, si lluitem i som solidaris, i, sobretot, si mantenim vives les arrels cristianes que han marcat el nostre Poble Andorrà.

Desitjo que la nostra vida com a poble estigui informada per l’alegria veritable, i que en siguem portadors a tots els qui més la necessiten. Bona Diada de Meritxell i Visca Andorra!

 

+Joan-Enric Vives
Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra

 

Compartir