Visita Pastoral al Comú d’Ordino (4)

L’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, prosseguí el dijous 6 de novembre la Visita Pastoral a la Parròquia d’Ordino (Principat d’Andorra). A la seva arribada a la Parròquia fou rebut pels Hbles. Srs. Cònsols, Sr. Bonaventura Espot i Consol Naudí i per tots els Consellers de Comú així com per la Consellera General  d’Ordino, M. Il.ltre. Sra. Meritxell Mateu, així com per l’Arxiprest de les Valls d’Andorra, Il·lm. Mn. Ramon Sàrries i pel Rector de la Parròquia, Mn. Joan Fenosa. Més tard, en el decurs de la visita, es van afegir les Conselleres Generals  M. Il.ltre Sra. Olga Adellach, M. Il.ltre. Sra. Sílvia Bonet i M. Il.ltre. Sra. Patrícia Riberaygua.

Al Saló de Plens del Comú i amb la presència de tots els Hbles. Srs. Consellers de Comú, el Cònsol Major adreçà unes paraules de benvinguda al Copríncep episcopal, agraint-li la seva Visita i recordant la llarga tradició històrica que uneix la parròquia d’Ordino amb la figura del Copríncep episcopal.

Tot seguit, el Sr. Arquebisbe pronuncià un discurs als Hbles Srs. Consellers on recordà la seva vinculació emocional amb la parròquia de St. Corneli i St. Cebrià d’Ordino ja que la mare del Copríncep episcopal portava el nom de Cornèlia i amb ella havia visitat a vegades la Parròquia. Mons. Vives recordà com Andorra va néixer «de baix a dalt» subratllant la importància de les institucions locals i pròximes com els Quarts o el Consell de la terra o sobretot els Comuns. Valorà molt positivament la proximitat que al País andorrà es viu entre els ciutadans i les Autoritats polítiques que ajuda a viure una democràcia pròxima a les necessitats i inquietuds del poble, tal com ell ha pogut copsar en la Visita Pastoral que està realitzant a la Parròquia, un cop més. Precisament el terme Comú expressa bellament com és la «casa del poble, la casa de tots», la primera instància immediata on acudir.

L’Arquebisbe posà de manifest el seu agraïment personal pel bonic regal que el passat dia 4 de novembre els Cònsols de les set parròquies reunits a Ordino li havien ofert: set plomes estilogràfiques, una per parròquia amb els respectius escuts, el mateix obsequi que va rebre el Copríncep francès durant la seva visita oficial. Havia rebut l’obsequi amb sorpresa i va agrair el bonic gest dels Cònsols.

En el seu discurs institucional el Copríncep episcopal va voler subratllar com cal lluitar i defugir els populismes i les demagògies fàcils sense oferir solucions i compromisos concrets que moltes vegades reflecteixen la insatisfacció de la població i de la ciutadania envers institucions i governants. És per això que, segons Mons. Vives, cal que totes les institucions creixin en transparència i s’avancin a recollir els anhels, suggeriments i aspiracions de la ciutadania. Per això el Copríncep episcopal animà a fer una Andorra transparent, noble i responsable. Aquesta transparència ha de començar per un mateix, per la pròpia vida i per les pròpies institucions, evitant la mare de tots els vicis que és la cobdícia i l’afany del diner. Per això cal que el món educatiu estigui atent a transmetre uns valors que superin aquesta temptació que està inscrita en el cor de l’home.

Finalment el Copríncep exhortà a que hi hagi tolerància entre els ciutadans i que es respecti la llibertat religiosa i de pensament valorant la idiosincràsia i les tradicions del País Andorrà. En aquest sentit Mons. Joan-Enric Vives animà a valorar i estimar les institucions andorranes, que s’han d’obrir als signes dels temps i escoltar atentament els anhels de la ciutadania, però que han de ser profundament respectades i estimades pel poble. En aquest sentit animà a un arrelament andorrà veritable i a veure el ser andorrà com un gran do que cal estimar i valorar. Posà d’exemple d’aquest arrelament andorrà la imatge de la Patrona del Principat, la Mare de Déu de Meritxell, que fou representada com una senzilla i humil pagesa que porta esclops. Les institucions també s’han d’arrelar i estimar el País i cal que estimem les nostres particularitats pròpies ja que són les que han fet del Principat d’Andorra un país gran i sobirà. Ho demanà també per als petits i joves, i per a aquells que obtenen d’adults la ciutadania andorrana.

Per acabar Mons. Vives agraí l’acollida oferta per l’Hble. Comú d’Ordino i valorà l’esforç que en els darrers anys s’ha fet des d’aquesta institució per reduir despeses però sense reduir la partida destinada a obra social envers la gent gran i els infants i subratllà com un país és gran per la manera i la forma com tracta els més febles.

Àlbum de fotos de la Visita Pastoral

img 2032img 2036img 1260img 1235

La Visita institucional al Comú es clogué amb una detinguda visita a les dependències comunals on el Copríncep episcopal pogué saludar personalment tots els treballadors de la casa comunal i agrair-los el seu servei a la institució i al País. El Comú obsequià el Copríncep amb un dinar amb la presència de tot els Consellers de Comú i els Consellers generals fills d’Ordino.

Compartir