Visita Pastoral a Llorts i Ansalonga de la Parròquia d’Ordino (2)

Diumenge dia 2 de novembre de 2014, Commemoració dels fidels difunts, tingué lloc la segona jornada de la Visita Pastoral del Sr. Arquebisbe d’Urgell a la Parròquia d’Ordino (Principat d’Andorra), en concret, als Quarts de Llorts i Ansalonga.

A la seva arribada al Quart de Llorts, el Copríncep episcopal Mons. Joan-Enric Vives, fou rebut pel Llevador del Quart, Sr. Àngel Feliu López, pel Rector d’Ordino Mn. Joan Fenosa i per la comunitat de fidels que integren el Quart. Junts es dirigiren envers l’església de St. Serni de Llorts per celebrar l’Eucaristia dominical que commemorava enguany la memòria dels fidels difunts. Mons. Vives a la seva homilia animà els fidels a recordar sempre els qui ens han precedit en el senyal de la fe i que conformen les nostres arrels, ja que amb la Resurrecció de Crist d’entre les morts s’ha obert una porta en el mur que suposa la mort, i els seus llaços s’han trencat i hem escapat d’ella. El Copríncep episcopal animà els habitants de Llorts a ser sensibles a les necessitats de tot el país andorrà i no només del Principat d’Andorra sinó de tot el món ja que pel baptisme tots som fills de Déu i no ens poden ser indiferents els drames que afecten els nostres germans d’Àfrica, o de Terra Santa, de Síria i l’Orient Mitjà, així com d’Ucraïna o tants i tants llocs que viuen l’horror de la guerra o de la manca de treball, habitatge o on es vulneren els drets i la llibertat religiosa.

L’Arquebisbe Joan-Enric també recordà com el 24 d’agost de 2008 ell mateix havia presidit l’Eucaristia en aquell mateix Quart de Llorts recordant la ruta de Mn. Cinto Verdaguer en la commemoració del 125è aniversari del seu pas per terres Andorranes. La ruta de Verdaguer rememora les vivències del gran artífex de la llengua catalana moderna, aquella nit del 25 d’agost de 1883, quan el guia el va deixar sol al port de Creussans. A cada pas, endinsant-se en la foscor, creuant els rius i admirant la bellesa d’aquell país situat «en un racó dels Pirineus», com ell mateix ho va descriure, Verdaguer va arribar als prats de Castellar i va passar la nit en una cabanya. El matí següent va reprendre el camí passant pel Serrat, fins arribar a l’església de Llorts, on va celebrar la missa del diumenge. «L’endemà –ens diu Verdaguer–, 26 d’agost, era diumenge. Me lleví a punta de dia per anar a celebrar la santa missa en Llorts.»

Després de l’Eucaristia tingué lloc una visita de l’Arquebisbe Joan-Enric als dos cementiris amb què compta el Quart de Llort, acompanyat del Llevador del Quart i dels fidels. Junts pregaren per l’etern repòs dels difunts que allà hi reposen. Posteriorment l’Arquebisbe pogué parlar personalment amb els fidels i interessar-se per les seves necessitas.

A continuació el Copríncep episcopal es desplaçà fins al Quart d’Ansalonga acompanyat pel Sr. Rector Mn. Joan Fenosa. Allà fou rebut pel Llevador del Quart, Sr. Joan Bringué i per un grup de fidels del Quart. Junts visitaren l’església de St. Sebastià d’Ansalonga, una petita capella amb campanar d’espadanya i un bell retaule dedicat a St. Sebastià i St. Miquel. A continuació es traslladaren al cementiri on l’Arquebisbe Joan-Enric explicà als fidels el sentit de la Visita Pastoral que el Bisbe fa aquest any i tingué lloc una pregària pels difunts del Quart.

img 3183img 3144img 3165img 3190img 3201

Compartir