Visita Pastoral a La Massana : Erts, Arinsal, Anyós i Aldosa (3)

El dissabte dia 7 de novembre l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, va prosseguir amb la Visita Pastoral que està duent a terme a la Parròquia de La Massana (Principat d’Andorra). Acompanyat pel Rector de la parròquia, Mn. Lluís Eduard Salinas, Mons. Vives visità el cementiri del Quart d’Erts on féu una pregària pels difunts, amb tots els veïns del Quart que s’hi havien aplegat.

A continuació l’Arquebisbe d’Urgell es desplaçà fins el Quart d’Arinsal on fou rebut pel Llevador del Quart, Sr. Daniel Moles i pels feligresos d’Arinsal. Junts pregaren al cementiri d’Arinsal pels fidels difunts que allà hi reposen i l’Arquebisbe aprofità per explicar als fidels el significat de la Visita Pastoral que el Bisbe realitza en aquells dies a la Parròquia de La Massana i als Quarts que la integren com un signe de comunió amb l’Església diocesana i amb tota l’Església Universal.

Posteriorment, el Copríncep episcopal es desplaçà acompanyat pel Llevador del Quart d’Arinsal fins a les instal·lacions de l’empresa andorrana ubicada “Aigua Andorrana-Font d’Arinsal” on fou rebut pel gerent de l’empresa Sr. Andreu Vilarrubla. El copríncep episcopal pogué visitar les instal·lacions d’Aigua Andorrana i rebé les explicacions del gerent sobre el funcionament de la planta embotelladora d’aigua. Mons. Vives s’interessà pel funcionament de l’empresa que a hores d’ara està a un 15% de la seva capacitat de producció, suficient per donar resposta a la demanda actual. L’empresa compta amb 7 treballadors, que pogueren saludar el Copríncep episcopal i manifestar-li el seu agraïment per la seva Visita.

Després de la visita a les instal·lacions el Copríncep episcopal atengué els mitjans de comunicació que s’havien desplaçat fins a Arinsal i a preguntes dels periodistes manifestà que l’elecció del nou Arquebisbe de Barcelona en la persona de Mons. Juan José Omella que s’havia fet pública el dia anterior era molt adequada i que el Sant Pare enviava un bon Bisbe a la seu barcelonina. Mons. Vives va subratllar que ell se sentia a Urgell molt a gust i que mirava d’identificar-se al màxim amb Andorra i sentir-se un Andorrà més, i que mentre la salut li ho permeti i els andorrans ho vulguin ell continuaria servint el Principat d’Andorra com a Copríncep.

A continuació l’Arquebisbe d’Urgell es desplaçà fins a la Capella de St. Andreu d’Arinsal on presidí la celebració de l’Eucaristia dominical. Hi assistiren el Llevador del Quart d’Arinsal, Sr. Daniel Moles, l’ex Cònsol de la Parròquia de La Massana, Sr. Josep M. Camp i el Conseller de Comú, Sr. Jordi Serra així com també l’Ex Conseller de la Generalitat de Catalunya, Sr. Lluís Recoder que era de visita privada a Arinsal. A la seva homilia Mons. Vives glossà l’Evangeli proclamat en aquell diumenge sobre la viuda pobra que donà d’allò del que necessitava per a viure ella mateixa i animà els fidels a saber ser generosos i donar-se ells mateixos als altres i a Déu, donant-se del tot. L’Arquebisbe animà les Autoritats a ser generoses amb l’acollida que cal donar als refugiats i desplaçats de Síria i Orient Mitjà, tot reconeixent les dificultats que tota acollida sempre comporta però animant les Autoritats polítiques a tenir una actitud oberta i a ser generosos. En acabar l’Eucaristia el Copríncep episcopal i les Autoritats pogueren saludar l’escultor andorrà Sr. Agustí Roqué, que ha representat el Principat d’Andorra en la darrera edició de la Biennal de Venècia i que li presentà el Catàleg de l’exposició.

El diumenge dia 8 el Copríncep episcopal prosseguí la Visita visitant el Quart d’Anyós on fou rebut pel Llevador del Quart, Sr. Francis Torres Felip i per molts feligresos que s’havien reunit per celebrar l’Eucaristia dominical a l’església de St. Cristòfol d’Anyós. El copríncep episcopal explicà el sentit de la Visita pastoral, glossà les lectures proclamades en aquell diumenge i exhortà els fidels a transmetre a les generacions futures el tresor de la fe com un element fonamental que configura la persona humana. Mons. Vives advertí dels perills d’un excessiu individualisme i relativisme, que si no vigilem ens pot menjar l’ànima i exhortà els fidels cristians a sentir-se contents i joiosos de les seves arrels cristianes. El Copríncep felicità els veïns d’Anyós per tot l’esforç que havien posat en la Visita i que ordinàriament dediquen al servei del culte litúrgic i d’ajudar el prevere encarregat d’aquell Quart. En acabar l’Eucaristia tingué lloc una pregària pels difunts del Quart d’Anyós al cementiri antic i també pels fidels difunts que reposen en el cementiri nou. El copríncep episcopal pregà especialment per les víctimes de la terrible riuada que aquell mateix dia de l’any 1982, feia 33 anys, havia causat grans desastres al Principat d’Andorra amb la mort d’unes persones i també per les víctimes que hi havia hagut feia 6 anys en l’accident del Túnel Dos Valires que va tenir lloc el dia 7 de novembre i on van morir 5 treballadors portuguesos i moltes d’altres van resultar greument ferides.

A continuació l’Arquebisbe d’Urgell es desplaçà fins el Quart de l’Aldosa on fou rebut pel Llevador del Quart, Sr. Jaume Areny Caselles i pels fidels del Quart que li donaren una calorosa benvinguda, content que vingués el Copríncep a celebrar el Patró, St. Ermengol, amb ells. Junts es desplaçaren fins a l’església de l’Aldosa per a celebrar l’Eucaristia dominical i el Patró del poble, St. Ermengol. A la seva homilia l’Arquebisbe glossà la figura del Bisbe Sant Ermengol recordant-ne alguns dels seus principals trets biogràfics: el seu amor pels pobres i necessitats; la fundació de la canònica a la Catedral de Santa Maria d’Urgell i el seu amor envers els preveres; el combat per la fe del seu poble; la seva faceta de constructor de ponts i enginyer per tal de millorar les comunicacions entre pobles i la seva fama de jutge de pau a l’hora de resoldre plets. L’Arquebisbe Joan-Enric animà els fidels d’Anyós a fer realitat en la seva vida les actituds i qualitats del Bisbe Ermengol i catequitzà els infants i joves que s’havien aplegat per a celebrar l’Eucaristia a través del retaule que presideix l’altar major de l’església dedicat a St. Ermengol.  Mons. Vives explicà als fidels el sentit de la Visita Pastoral que aquells dies estava realitzant a la Parròquia de La Massana i als Quarts i com era un signe de la comunió i l’estimació que el Pastor d’Urgell volia tenir amb tots els fidels. En acabar l’Eucaristia el  Sr. Arquebisbe-Copríncep pogué saludar personalment els feligresos de l’Aldosa i tingué un dinar amb el Llevador i els homes del Quart que volgueren obsequiar l’Arquebisbe per la seva Visita

.

Compartir