Visita Pastoral a Canillo (4): veïnatge de Ransol, Bombers i Casa Comuna

El dia 7 de novembre l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, va continuar amb la Visita Pastoral a la Parròquia de St. Serni de Canillo (Principat d’Andorra), acompanyat del Rector de la Parròquia, Mn. Ramon Rossell,  i el Secretari de Visita Mn. David Codina, es va desplaçar fins al veïnatge de Ransol on va poder visitar el Sr. Toni González Manresa i la Sra. Rosita Mandicó, la seva esposa. El Sr. Toni González Manresa és un escultor cec, al qui li manca una mà, amb una gran sensibilitat creativa que volgué mostrar al Copríncep episcopal algunes de les seves obres artístiques, i ofrenà al Copríncep una de les seves creacions: una mà com a signe d’acollida de Canillo.

Tot seguit el Copríncep episcopal es va desplaçar fins la caserna de bombers de Canillo on visità les instal·lacions de la Caserna i animà els seus integrants per a la tasca tan ferma que duen a terme en favor dels ciutadans i tingué un intercanvi d’impressions amb ells, que li exposaren les seves presents inquietuds.

L’acte central de la jornada fou la visita al Comú de la Parròquia on fou rebut per l’Hble. Sr. Josep Mandicó, Cònsol major i pel Cònsol Menor, Hble. Sr. David Palmitjavila. Mons. Vives saludà els agents de circulació de la Parròquia i els agraí el seu treball sovint en condicions meteorològiques adverses i difícils. Posteriorment, acompanyat dels Cònsols, pogué visitar les diverses instal·lacions del Comú i saludar els treballadors dels diferents departaments que el componen, i valorà el seu treball envers la població canillenca i els veïnatges. Després, pogué visitar la Biblioteca Comunal així com el Punt Jove de Canillo i saludar els educadors que allà hi treballen animant-los en l’educació dels més joves. 

A continuació el Copríncep episcopal fou rebut al Saló de Plens del Comú per tots els Hbles. Srs. Consellers de Comú, i el Cònsol Major li adreçà unes sentides paraules de benvinguda agraint-li la seva Visita Pastoral i la importància que per a Andorra té la institució del Coprincipat. El Cònsol subratllà la proximitat que el Copríncep episcopal ha tingut aquests dies envers tots els canillencs i com la Parròquia de Canillo vol mantenir les tradicions i les institucions del Principat, fent esment de com és la Parròquia que “obre el Sant Crist” abans de cada Consell de Comú, referint-se al Sant Crist romànic que presideix la sala comunal.

El Copríncep episcopal va agrair les caloroses paraules del Cònsol Major i va adreçar un discurs als Consellers on va destacar la importància que per al Principat d’Andorra té la Parròquia de Canillo i els seus veïnats, ja que és la primera de les parròquies d’Andorra en l’ordre protocol•lari i a més és la Parròquia on està situada la Basílica-Santuari de la Mare de Déu de Meritxell, Patrona del Principat d’Andorra. Va voler felicitar l’actual Comú pel treball realitzant durant la present legislatura que ha permès portar a terme diferents obres de millors i condicionament a la parròquia i veïnatges, tot destacant especialment les realitzades al servei dels més grans i joves i les famílies. Mons. Vives va destacar la casa de colònies d’AINA com un lloc emblemàtic de la Parròquia que amb les seves colònies i educació en el lleure ha forjat tota una generació d’andorrans. I va voler felicitar tots els qui en les properes eleccions comunals es presentaran com a candidats a ser escollits Cònsols i Consellers de Comú per la seva generositat i implicació en la política que és quelcom que ha d’interpel·lar tots els ciutadans. L’Arquebisbe va repassar les diverses realitats que durant la Visita Pastoral havia pogut conèixer com les escoles andorrana i francesa, la llar per als padrins “Com a casa”, els malalts i famílies, el Santuari de la Mare de Déu de Meritxell, els cementiris de la Parròquia, els bombers o alguns veïnatges. Finalment, el Copríncep animà a valorar i estimar les arrels cristianes del Principat d’Andorra que han forjat des de sempre la seva singularitat i idiosincràsia, i agraí l’acollida i disponibilitat que ha rebut per part del Comú.

En finalitzar l’acte, Mons. Vives signà en el llibre d’honor de la Parròquia i el Comú obsequià el Copríncep amb un dinar a Soldeu.

Compartir