La Càtedra de Pensament Cristià es va celebrar enguany el 4 de juliol sota el títol genèric «Una economia al servei de la persona». L’acte inaugural va ser presidit per l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep, Mons. Joan-Enric Vives a l’Auditori Rocafort de Sant Julià de Lòria. Aquesta va ser l’onzena edició , amb l’objectiu de analitzar i parlar sobre la necessitat i la viabilitat d’un nou model econòmic a escala global que sigui just, equitatiu i transparent, un model al servei de les persones que permeti un desenvolupament integral dels pobles i un respecte a la integritat de la naturalesa, i, sobretot, que estableixi un fort nexe entre economia i ètica.
A l’acte inaugural, Mons. Vives va estar acompanyat a la taula presidencial per la Cònsol Major de Sant Julià de Lòria, Sra. Montserrat Gil, i pels ponents que van intervenir en l’edició d’enguany: el Dr. Antonio Argandoña, Director de la Càtedra «La Caixa» de Responsabilitat Social de l’Empresa, a l’escola IESE; el Dr. Carlos Losada, professor titular de l’escola ESADE; i el Dr. Francesc Torralba, professor de filosofia a la Universitat Ramon Llull i Director de la Càtedra de Pensament Cristià del Bisbat d’Urgell. A l’Auditori, a més dels prop de cent cinquanta inscrits a la Càtedra, hi eren presents diferents personalitat de la societat andorrana, entre els quals el Síndic General de les Valls, Vicenç Mateu, i l’Ambaixador d’Espanya al Principat, Alberto Moreno.
Després dels parlaments inicials, el primer a intervenir va ser el Dr. Argandoña, amb la conferència «Una economia del bé comú. ¿És viable?», en la qual va explicar que la crisi financera ha posat de manifest que una economia i una societat en les que no es tenen en compte les conseqüències de les accions de les persones, les institucions i els governs sobre tota la comunitat no pot funcionar de manera eficient i justa. És per aquest motiu, afegí, que cal cimentar l’ètica econòmica en el concepte del bé comú. Hi ha un escull però: que no hi ha consens sobre què és el bé comú i com es pot aconseguir. D’aquesta manera, va assajar una proposta de com hauria de ser aquesta ètica de fonament social i cristià, i com es pot portar a la pràctica… si estem disposats a reconèixer que el nostre model moral necessita alguns canvis.
Tot seguit va intervenir el Dr. Carlos Losada, que va parlar de «La responsabilitat social de l’empresa. On som? Cap a on anem?». A la seva ponència, el Dr. Losada va explicar com caldria, des del seu punt de vista, orientar l’acció social, basant-se el pensament social cristià, per aconseguir un comportament empresarial més responsable. Va anar a fons en el funcionament empresarial i va fer una descripció de l’entorn on es mouen les empreses i els vincles amb la responsabilitat social. Va acabar amb el comportament desitjat per anar en una via de futur i sobre el nou concepte de responsabilitat social de les empreses, amb un seguit de reflexions orientades a com passar a l’acció.
Després de la pausa per dinar, la sessió va continuar amb la ponència del Dr. Torralba, «De l’economia de l’ego a l’economia del do», en la que va posar èmfasi en què l’economia de l’ego, amb una visió utilitarista de la persona (i per tant dels treballadors), provoca i porta al trencament de la societat a la llarga, perquè no està basada en res més que en el guany individual. Per a ell, en canvi, l’economia del do, (el que es dóna sense recompensa econòmica directa) en els àmbits familiar, eclesial, de les ong’s, permeten arribar a la satisfacció humana més rica i més òptima a llarg termini.
L’Arquebisbe d’Urgell , Mons. Joan-Enric Vives, va tancar la Càtedra de Pensament Cristià, fent un resum de les ponències i posant en relleu la qualitat dels ponents i alhora, l’esforç que van realitzar per tal de fer accessible un tema tant feixuc com l’economia.
.