Trobada de tardor a Navarra dels Organistes d’Església

Dels dies 23 al 26 d’octubre ha tingut lloc a Navarra la Trobada de Tardor dels organistes d’Església, organitzada pel Monestir de Montserrat, amb el suport de la Conferència Episcopal Tarraconense, sota la coordinació i organització de Ramon Oranias, monjo de Montserrat i de M. Dolors Casanovas. Per part del Bisbat d’Urgell hi va participar M. Carme Girart, subdelegada diocesana de Música.

Aquest dies van visitar i van poder tocar els orgues dels Dominics, la Parròquia d’El Salvador, la de St. Nicolàs i el de la catedral, a Pamplona; la parròquia de St. Cipriano d’Isaba (Vall del Roncal), el del monestir de Leyre, on també vam celebrar les primeres vespres de diumenge amb la comunitat de monjos. Ja de tornada celebraren l’Eucaristia dominical a la catedral de Tudela.

En aquestes trobades es visiten, es coneixen i es toquen diversos orgues. En cada instrument visitat es fa una explicació de l’orgue: el constructor, la seva història, les seves característiques, les seves reformes, disposició dels registres, etc. Es fa també una presentació sonora dels diversos timbres de l’instrument per part dels professionals acompanyants. Un cop feta la presentació de l’orgue els organistes interpreten el repertori que, abans, s’han preparat per a aquell instrument concret.

D’aquestes trobades se’n fan dues a l’any, una a la primavera i l’altra a la tardor. Durant l’estiu, al Monestir de Montserrat, s’ofereix una setmana de formació per als organistes d’Església, per a aprofundir en la litúrgia, en l’acompanyament dels cants, en el discerniment de la tria de les peces a interpretar en la litúrgia, en la improvisació, etc.

Aquestes trobades són una oportunitat per als assistents de poder interpretar diversa literatura organística en orgues històrics (de més de 100 anys), o bé moderns. Són dies també de convivència, de compartir les experiències de cadascú en l’àmbit pastoral i litúrgic, i de conèixer diverses realitats eclesials.

p1170812p1170561p1170862

Compartir