Trobada de Formació dels preveres d’Urgell al Monestir de Sta. Maria de Poblet

Per setè any consecutiu, un bon grup de preveres de la Diòcesi amb el Sr. Arquebisbe ha participat al Monestir de Santa Maria de Poblet en unes Jornades de formació, convivència, reflexió i espiritualitat entre els preveres.

Aquestes trobades es van iniciar l’any 2009 peregrinant a Síria, en l’Any de Sant Pau, i seguiren l’any 2010 a Ars en l’Any Sacerdotal seguint els passos de St. Joan Maria Vianney; el 2011 a Segòvia i Àvila seguint els passos de St. Joan de la Creu i Sta. Teresa d’Àvila, amb l’espiritualitat carmelitana; l’any 2012 a Javier i Loiola seguint els passos de St. Ignasi i l’espiritualitat ignasiana. L’any 2013 fou a Roma amb motiu de l’Any de la Fe; l’any 2014 a Boí–Taüll, Vall d’Aran,Toulouse i Aiguatèbia, relacionats amb el nostre Bisbat, i l’any 2016 coneixent i convivint al Monestir de Montserrat, coneixent l’espiritualitat de la Regla de St. Benet. Enguany 2017, al Monestir de Santa Maria de Poblet i l’espiritualitat del Cister.

Els preveres d’Urgell van participar a tots els actes de la comunitat monàstica: Alguns fins i tot a la pregària de matines a les 5’15h. i tots a Laudes a les 7h., a la Sta. Missa a les 8h., a la pregària de sexta a les 13’15h., a les vespres a les 18,30h., a la Lectura a la sala capitular a les 20’15h. i a les completes a les 20’30h.

El dilluns dia 12 el grup de preveres va ser rebut pel Pare Abat del Monestir Dom Octavi Vilà que ja havia estat a La Seu d’Urgell el dia de la Missa Crismal, dictant una conferència sobre l’espiritualitat sacerdotal als preveres de la Diòcesi. El Pare Abat d’una manera molt precisa i pedagògica va presentar la història del Cister i la vida d’aquest Monestir de Poblet fundat el segle XII des de Fontfreda. La tarda del dilluns el P. Jesús Oliver va ensenyar-los amb deteniment les dependències del Monestir i n’explicà la seva història.

El dimarts dia 13 al matí el van dedicar al recés i al silenci amb una bonica i profunda meditació de Fra Lluís Solà sobre la riquesa de la pregària dels Salms. La tarda del dimarts els preveres van fer una visita molt completa a l’altre gran referent de l’Orde del Cister, el Monestir de Santes Creus, sense monjos des de 1835, però molt ben conservat, especialment l’església del Monestir, que es convertí en l’església parroquial del poble.

El matí del dimecres dia 14 van tenir dues reflexions. La primera sobre el tema del proper Sínode de Bisbes sobre Els joves, la fe i el discerniment vocacional, amb una exposició que va presentar Mn. Simó Gras, prevere de l’Arquebisbat de Tarragona, Plebà de la parròquia de Montblanc i membre de la delegació de Joventut del mateix Arquebisbat. I la segona, més espiritual sobre la importància del silenci i del testimoni d’esperança que tot eclesiàstic ha de viure i testimoniar en el món d’avui, a càrrec del Pare Prior del Monestir de el P. Rafel Barrué. 

Després de la pregària d’hora Sexta i de l’àpat amb la comunitat, com tots els dies de la convivència al Monestir, el Pare Abat i el Pare Prior van mantenir una conversa, amb el Sr. Arquebisbe i els preveres participants, sobre diversos temes de la vida monàstica i eclesial actuals. Tant la convivència al Monestir de Montserrat de l’any passat com aquesta de Poblet, per a tots els participants han estat molt ben valorades com uns dies d’interiorització, de comunió entre nosaltres i amb el Sr. Arquebisbe, així com de silenci i de pregària.

Compartir