La sisena edició del Canòlich Music torna demà a Sant Julià de Lòria, al Principat d’Andorra, i s’allargarà fins el vespre de dissabte. El Bisbat d’Urgell torna a proposar un festival de música cristiana amb l’objectiu d’acompanyar als joves en la recerca de valors i d’actituds a través d’un llenguatge que els és proper: la música i les experiències de solidaritat i reflexió.
Aquest singular esdeveniment és únic a Catalunya i Andorra, i dels pocs que hi ha a Espanya amb aquesta magnitud i vocació.
Després de dues setmanes de preparatius, ja ha quedat instal·lada un envelat amb una superfície de 1.500 m2, on es duran a terme els concerts, les pregàries, i la missa central del dissabte. Es preveu que hi participin al voltant de 1.000 persones en els moments més àlgids procedents, principalment, de Catalunya i Andorra. D’altra banda, una cinquantena de joves voluntaris, en gran part alumnes i mestres de les escoles Mare Janer, Sagrada Família d’Escaldes-Engordany, Sant Ermengol i del col.legi espanyol María Moliner, col·laboraran en aquesta 6ena edició del festival. Ells són una peça clau perquè aquest esdeveniment sigui possible.
Música per a tots els gustos
Hi ha concerts programats durant els dos vespres del festival, els grups seleccionats tenen diversitat d’estils, procedents tant de l’àmbit internacional com catalans i andorrans, i amb clara vocació de divulgació de valors sòlids cristians.
Demà, divendres al vespre, el grup Sal 150 inaugurarà el festival i presentarà el seu nou disc ‘Vale la pena vivir’. Aquest grup, aclamat en darreres edicions del Canòlich Music, es caracteritza per la seva influència pel folk, la música celta i les seves lletres destaquen pels missatges amb valors i esperança. Posteriorment, tancarà la primera jornada el DJ portuguès, Gui Brazil.
Dissabte, quan es faci fosc, es reprendran les actuacions musicals, començant pel grup local Cor Rock d’Encamp, que interpreta versions corals de música pop, rock i de les llistes d’èxits més actuals. Seguidament, després de l’èxit de la passada edició, repeteix LZ7, el grup cristià de rap i de ball originari de Manchester, que fa sis anys va arribar al lloc número 12 de les llistes d’èxits britàniques. La clausura del festival anirà a càrrec de NIRA, un DJ que ha compartit cartell amb grans noms del panorama internacional i compta amb un ampli ventall d’estils musicals com house, basshouse, Groove, entre d’altres.
Activitats amb valors
El Canòlich Music organitza tallers per treballar valors entre els joves. En aquesta edició, aniran relacionades amb el 70è aniversari de la Declaració Universal de Drets Humans. Les activitats començaran dissabte, 17 de novembre al matí, amb la sessió ‘Drets Humans: són per a tu, són per als altres’. I, a la tarda, hi haurà dues sessions d’experiències i tallers a l’entorn dels drets humans. Un dels punts culminants de la trobada, és una missa multitudinària, jove i familiar, que aplegarà més d’un miler de persones de diverses generacions dissabte a les 19:30h. L’eucaristia comptarà amb música en directe animada per David Pradas i el seu projecte visual i musical «David Pradas Project».
El Canòlich Music, un festival amb 6 anys de vida
El Festival Canòlich Músic va néixer fa sis anys de la iniciativa d’un grup de joves monitors vinculats a la Delegació d’Ensenyament i de Joventut del Bisbat d’Urgell, i va trobar en la parròquia de Sant Julià de Lòria un espai on desenvolupar-se, amb el suport del Comú (ajuntament) de Sant Julià, del govern d’Andorra i de diverses empreses i particulars. Cada any ha treballat un tema, amb la intenció de fer arribar valors sòlids als nois i noies, adolescents i joves que estan construint la seva pròpia percepció de la realitat i del món que els envolta; enguany se celebra el 70 aniversari de la Declaració universal dels drets humans.
Es divulga essencialment a través de les escoles, els mestres i animadors que estan interessats en desenvolupar aquestes dimensions en els joves en diverses àrees geogràfiques: el Principat d’Andorra, l’àrea pirinenca i les escoles de les principals capitals de comarca, de les comarques de Lleida i també algunes escoles de Barcelona i València.
Els joves viatgen amb els seus monitors i mestres a Sant Julià de Lòria i tenen l’oportunitat de compartir espais, tallers, i concerts, i conèixer-se. Per molts, la pregària no és aliena a les seves vides, però per alguns, les pregàries de benvinguda el divendres al vespre i al matí del dissabte, molt testimonials i en clau de llenguatge juvenil, són una experiència que els obre la porta a l’espiritualitat.
Els delegats de Joventut i Ensenyament del Bisbat d’Urgell, Lluís Plana i Mn. Pepe Chisvert, són els que han liderat aquest projecte, conjuntament amb l’equip organitzador i el suport d’un equip d’unes 70 persones voluntàries, que articulen l’organització dels espais per dormir, els àpats, els tallers, l’atenció als grups i les activitats.
Hi col·laboren els serveis de circulació i manteniment del Comú (ajuntament) de Sant Julià de Lòria, i empreses vinculades a les telecomunicacions en el suport logístic i el Govern d’Andorra, en la promoció d’una alimentació saludable en els àpats inclosos en les activitats del Festival.
Es fa una retransmissió i seguiment informatiu a través de xarxes socials, Youtube, Facebook, i de mitjans televisius, com Andorra TV, Pirineus TV i Ràdio Estel.