Recepción de Navidad del Copríncipe Episcopal de Andorra

Después de dos años con las obligadas restricciones de aforo a causa de la pandemia, la tradicional recepción de Navidad ofrecida por el Arzobispo de Urgell y Copríncipe de Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, en las Autoridades y en el Poble d’Andorra, ha acogido con gozo la numerosa representación de todos los estamentos de la sociedad andorrana que se ha reunido este mediodía en el Palacio Episcopal para celebrar la Navidad y compartir los mejores deseos para en el nuevo año 2023.

Entre los asistentes estaban el Jefe de Gobierno de Andorra, M. I. Sr. Xavier Espot, acompañado de distintos Ministros de su gabinete; la Síndica General y la Subsíndica General, M. I. Sras. Roser Suñer y Meritxell Palmitjavila; representantes del Consejo Superior de la Justicia; el Presidente del Tribunal Constitucional de Andorra, M. I. Sr. Jean-Yves Caullet; los Presidentes de los Grupos Parlamentarios representados en el Consejo General y varios Consejeros Generales; además de los Cónsules de las siete Parroquias del Principado.

También han estado presentes en el acto el Embajador de España en Andorra, Excmo. Sr. Ángel Ros; el Embajador de Francia en Andorra, Excmo. Sr. Jean-Claude Tribolet; el Representante Personal del Copríncipe Episcopal, M. I. Mn. Josep Maria Mauri; el Adjunto al Representante Personal del Copríncipe Episcopal, Sr. Eduard Ibáñez; la Secretaria General de los Servicios del Copríncipe Episcopal, Sra. Conxita García Moyano; el Director de Gabinete de la Representación del Copríncipe Francés en Andorra, Sr. Pascal Escande; el Razonador del Ciudadano, Excmo. Sr. Marc Vila Amigó; y el Cónsul Honorario de Ucrania en Andorra, Sr. Antonio Zorzano. En representación del Ayuntamiento de La Seu d’Urgell ha asistido el Alcalde, Excmo. Sr. Francesc Viaplana. Asimismo, en representación de la Curia diocesana estaban presentes el Vicario General, Mn. Ignasi Navarri; el Vicario Episcopal y Rector de Encamp, Mn. Antoni Elvira; el Arcipreste de los Valles y Rector de Andorra la Vella, Mn. Ramon Sàrries; el Secretario General y Canciller del Obispado, Mn. David Codina.

Tras el discurso del Copríncipe Episcopal, cuyo texto íntegro transcribimos a continuación, el violinista de la Orquesta Nacional Clásica de Andorra, Àlex Arajol, ha interpretado los villancicos «Joy to the World«, una composición de 1719 de Isaac Wats y Lowell Mason que celebra el nacimiento de Jesús; y “Quan le Sauveur Jésus-Christ fut né de Marie” (“El diciembre congelado”), del compositor francés Pierre Dandrieu (1664-1733), para cerrar a continuación el acto con la interpretación del Himno Nacional de Andorra.

La Seu d’Urgell, 22 de diciembre de 2022

Discurso de S. E. el Copríncipe Episcopal Joan-Enric Vives enº la recepción de Navidad ofrecida a las Autoridades y al Pueblo de Andorra.

22 de diciembre de 2022

Bon Nadal a tots

Sigueu tots molt benvinguts!

És una gran alegria i un plaer poder-nos retrobar, un any més, amb motiu de la celebració de Nadal, en aquesta tradicional trobada amb els representants de la societat andorrana.

Aquest temps d’Advent i les festes de Nadal que som a punt de celebrar, ens permeten tornar a connectar amb les arrels de la nostra cultura, fonamentada en els valors de l’humanisme cristià. Per això, aquestes festes són una ocasió per refermar els vincles personals, familiars i socials que ens uneixen. Són un moment per a renovar la nostra esperança que la convivència, la justícia i la pau són necessàries i són possibles, si cada persona, cada poble i cada generació s’hi comprometen.

Ara bé, la situació del nostre món ofereix motius de preocupació. La pobresa, les desigualtats, els múltiples conflictes armats o l’amenaça d’epidèmies, ens recorden a la humanitat la seva interdependència i la seva fragilitat, i mostren la seva profunda set de pau. Són una crida constant a la cooperació i la solidaritat entre els pobles, en favor del bé comú, units com una veritable família humana.

La dramàtica guerra que es viu a Ucraïna des del mes de febrer, amb totes les seves terribles conseqüències per a la població civil i els riscos que genera per a la pau internacional, ens mantenen en vigilància dolorosa. No podem oblidar el morts, els ferits, els desplaçats i refugiats en altres països, també entre nosaltres al Principat; i tots els ucraïnesos que en aquest moments pateixen fam, fred, falta d’atenció mèdica i altres privacions.

Davant d’aquesta guerra, la societat andorrana ha donat prova, un cop més, del seu compromís amb el dret internacional i la pau, així com la seva solidaritat amb els refugiats, oferint una generosa acollida de la qual ens n’hem de felicitar i que jo vull agrair-vos a tots personalment.

Cal que des d’Andorra ens sumem també a la crida a aturar al més aviat possible aquest tràgic enfrontament, i que hi aportem allò que estigui en les nostres mans per donar suport als afectats i perquè s’arribi aviat a un acord internacional just, que faci callar les armes. Perquè la pau ha estat sempre i és una forta convicció del nostre país, com hem tornat a mostrar també aquest any amb la ratificació unànime, per part del Consell General, del Tractat de Nova York sobre el Comerç d’Armes.

A banda dels efectes directes de la guerra, són també molt preocupants les conseqüències sobre l’economia mundial i la del nostre país: la greu crisi energètica associada, la inflació dels preus de productes i serveis bàsics i altres indicadors econòmics negatius que ens situen en un escenari molt complex.

A tot això, cal sumar-hi la incertesa que el canvi climàtic projecta sobre el nostre futur, que obligarà sens dubte a adaptar el nostre estil de vida, la nostra economia i el nostre model de desenvolupament. Aquesta realitat ens empeny cada dia més a avançar urgentment cap a una veritable ecologia integral. Cal superar una visió utilitarista, egocèntrica i explotadora de la naturalesa, per tractar-la com un do de Déu, meravellós i fràgil, confiat a la nostra cura, i compartir-la amb responsablement i amb justícia entre tots els pobles del món i amb les futures generacions.

Davant d’aquestes preocupacions i incerteses, el Nadal ens crida a l’esperança i a la fraternitat. Com ha dit el Papa Francesc en el seu Missatge per a la propera Jornada Mundial de la Pau 2023, “estem cridats a mantenir el cor obert a l’esperança, confiant en Déu que es fa present, que ens acompanya amb tendresa, ens sosté en la fatiga i, sobretot, ens orienta en el nostre camí”, i a ser conscients “que el nostre major tresor, encara que també el més fràgil, és la fraternitat humana, fundada en la nostra filiació divina comuna, i en el fet que ningú no pot salvar-se sol”.

Jo voldria que l’esperit de fraternitat i d’esperança del Nadal ens acompanyés als andorrans en aquest nou any que aviat començarem, en el qual afrontem grans i crucials reptes com a País.

L’any vinent, com sabem, hi haurà novament eleccions al Consell General i als Comuns, en què caldrà triar els representants i dirigents que han de legislar i governar el País i les Parròquies en els propers quatre anys.

Necessitarem, una vegada més, que dones i homes generosos es posin a disposició del país per a la noble tasca de la política, els quals, actuant per grans principis, pensin i treballin pel bé comú a llarg termini. Una tasca que, com recorda el Papa Francesc a Fratelli Tutti, és “una altíssima vocació, una de les formes més precioses de la caritat” (FT 180), que porta “a crear institucions més sanes, regulacions més justes, i estructures més solidàries” (FT 186). Una tasca que té com a esperit veritable “l’amor preferencial pels últims”, “amb una mirada, l’horitzó de la qual estigui transformat per la caritat, que mena a percebre la dignitat de l’altre” (FT 187).

Els reptes que afronta Andorra en els temps a venir són complexos, i a la vegada apassionants. L’adaptació als canvis que imposa la realitat social i econòmica mundial requeriran de la creativitat, del diàleg i la participació de tots. El procés de negociació amb la Unió Europea, previst per a quan culmini l’any vinent, així com la resta de compromisos que ha anat assumint el nostre Principat en altres organismes i àmbits internacionals, requeriran esforç i valentia. Són un signe de la vocació dels andorrans a assumir la seva responsabilitat i el lloc que modestament els correspon en la comunitat internacional.

El 2023 serà l’any també en què celebrarem el 30è. aniversari de la Constitució del Principat, aprovada sobiranament pel Poble Andorrà el 14 de març de 1993. Serà l’ocasió de fer memòria agraïda del procés que ens hi va portar i del gran avenç que aquesta fita va suposar:  consolidar un Estat independent, de dret, democràtic i social en el marc del Coprincipat parlamentari. I serà també una bona ocasió per a enfortir els valors que la inspiren, valors de llibertat, justícia, democràcia, convivència, pau i respecte als drets humans, sota el seu savi lema “Virtus Unita Fortior”.

Més enllà d’aquests esdeveniments i reptes, no vull concloure sense subratllar quelcom que ens recorda sempre el Nadal. La importància que la nostra societat andorrana (famílies, entitats, escoles, mitjans de comunicació, institucions…), mantinguem sempre una mirada atenta i un compromís fort i actiu per tenir cura dels més fràgils i vulnerables. No només en el nostre país, sinó també, des de les nostres possibilitats, en relació a les persones i els pobles més pobres i vulnerables en el món. Cal que treballem més intensament, i units, per construir una societat inclusiva, que no deixi ningú al marge, basada en la igualtat d’oportunitats i la promoció dels drets econòmics, socials i culturals de totes les persones.

Com bé diu el Papa Francesc, “en aquests moments que tot sembla diluir-se i perdre consistència, ens fa bé apel·lar a la solidesa que sorgeix del fet de saber-nos responsables de la fragilitat dels altres, buscant un destí comú”. Una solidaritat que s’expressa en el servei, “en el qual cadascú deixa de banda les seves recerques, afanys i desigs d’omnipotència, davant la mirada dels més fràgils” i cerca “la promoció del germà” (FT 115).

Benvolguts, amb aquest esperit, us desitjo ja des d’ara que tingueu tots i totes, juntament amb les vostres famílies, unes santes i entranyables festes de Nadal, que renovin profundament la nostra vida, i que en l’any que s’acosta, el nostre país avanci cap a aquella pau que els nostres cors necessiten.

Bon Nadal i Visca Andorra!

Compartir