Ponts celebra l’Exaltació de la Santa Creu

La Festa Major de la Vila de Ponts està dedicada a la devoció religiosa de la festivitat de l’Exaltació de la Santa Creu, que l’Església celebra el 14 de setembre. Un any més, enguany aquest passat dilluns, s’ha celebrat i ha estat el punt i final a tota una festa major que ha acompanyat als pontsicans i la gent que s’ha atansat a participar dels diferents actes, també els de caire religiós, durant els darrers cinc dies.

Una celebració que comença davant la Casa de la Vila, al mig de la Plaça Planell, on el seguici encapçalat per la cobla de música, seguida dels gegants i la gent de la Colla Gegantera, les autoritats que hi participen i finalment la gent que s’uneix al seguici han enfilat pel carrer major, al so de la tradicional música que acompanya aquests actes. Ja arribats a l’església parroquial són rebuts pel Rector de la parròquia i tot seguit  fan l’entrada, amb la costum afegida de fer-se present en la celebració els gegants, que a banda i banda del presbiteri acompanyen la cerimònia religiosa. Una missa concelebrada, a més del Rector, per Mn. Josep Sauter, Mn. Bonifaci Fortuny i el diaca permanent Mn. Josep Caba. La Coral Pontsicana (que enguany celebra els seus 40 anys) ha solemnitzat amb els seus cants i la seva música l’ofici religiós. A l’homilia s’ha agraït la presència de tota la corporació municipal, entre altres autoritats i la presència de molts fidels, són tots ells els que fan més gran i més solemne la festa dedicada a la Santa Creu; s’ha recordat l’actual problema del món de la immigració i també hi ha hagut un record sentit i agraït pels difunts de la parròquia. Al finalitzar la missa els fidels han passat a besar la imatge del Crucificat a la capella del Santíssim, i mentrestant s’han cantat els goigs de la festa de l’Exaltació de la Santa Creu de la Vila de Ponts.

A la sortida de l’ofici el seguici de la gent han desfilat cap a la plaça Planell on ha tingut lloc una ballada de sardanes, i de fons, el repic de campanes que recordava al poble que avui era Festa Major.

Aquesta notícia la podríem referir a les moltes festes majors i aplecs que tenen lloc durant aquests mesos d’estiu al nostre bisbat. Com a Ponts les nostres parròquies urgel·litanes honoren els patrons i patrones, acompanyen les devocions i ajuden a fer poble, agermanant amb aquests actes no només els fidels sinó la gran majoria d’habitants dels pobles. Una tasca que està en plena consonància amb allò que ens apunta el capítol primer de les Prioritats Pastorals del Bisbat d’Urgell, que es titula “Una Parròquia oberta al món i servidora”. La nostra gent ho agraeix, malgrat són molts els preveres que han de fer mans i mànigues per poder arribar a totes les festes i a tots els pobles i poblets que demanen i volen en la seva Festa Major la celebració de la missa; prova d’això és repassar els cartells i programes de les nostres contrades i trobar-hi sempre l’anunci de la celebració “A les…  solemne missa de festa major…”. Ens hem de felicitar d’aquesta tasca dedicada a evangelitzar des de la festa i el culte i que està tant empeltat en les festes de les nostres poblacions, i aprofitar aquest espai per fer arribar el missatge de l’Evangeli, que sempre és Bona Notícia i que també respira: alegria, color, família, poble, … és a dir Festa Major.

Compartir