Pasqua del Malalt sobre Voluntariat a la Llar de Santa Anna

La 23a.edició de la Pasqua del Malalt es va celebrar el dia 18 de maig a la Llar Santa Anna, dels Germans Franciscans de Creu Blanca, situada al Castell del Remei, Penelles, presidida per l’Arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric, i la Delegada diocesana Gna. Visitación Lorenzo, religiosa de la Sda. Família d’Urgell, i amb l’assistència de molts agents de la pastoral de la salut, persones vinculades a l’entorn sanitari, molts voluntaris i també malalts i ancians, en un ambient de molt bona germanor. També hi pogueren assistir Mn. Ignasi Navarri, Mn. Pere Morales, Mn. Carlos Alberto Ospina, Mn. Pere Cañada, Mn. David Codina i el diaca Mn. Josep Montoya. També hi assistí la Delegada diocesana de Mitjans de Comunicació Sra. Cristina Orduña. El lema de la trobada va ser “El voluntariat en la pastoral de la salut: de franc ho heu rebut; doneu-ho de franc” i fou organitzada per la Delegació de Pastoral de la Salut de la diòcesi.

Després de l’acollida, s’inicià l’acte amb la benvinguda de Mons. Vives, i posà en relleu la importància d’humanitzar l’atenció a les persones que estan malaltes i pateixen. Després, la Delegada Gna. Visi va agrair als presents la seva assistència, que ajuda a l’agermanament de totes les persones que dediquen els seus esforços a l’atenció als malalts, ja sigui com a familiars o com a professionals o voluntaris.

Inicià Mn. Ignasi Navarri Vicari general que exposà el Decàleg del Voluntari de Pastoral de la Salut, tots els punts més essencials del treball assistencial i pastoral envers el malalt. I seguiren els testimonis de tres persones, el G. Mikel Montero, franciscà de Creu Blanca i Superior de la Llar Santa Anna; la Gna. Visitación Lorenzo, de l’Hospital de La Seu; la Sra. Carme Bescós, que ha estat vinculada durant molts anys a l’Hospitalitat de Lourdes, que van ser l’eix principal de la trobada. Es va parlar de la gratuïtat de la tasca del voluntari, recordant que Jesucrist és l’exemple a imitar i la motivació fonamental de la determinació responsable del voluntari de dedicar part de la seva vida, gratuïtament, a treballer com a voluntari en el món de la salut i de la malalatia; de la formació permanent en les dimensions humana, social i teològico-pastoral per dur a terme la tasca que se li encomana amb “professionalitat”; el treball en equip i l’esforç personal perquè aquest equip es converteixi en una petita comunitat cristiana. Es va parlar de l’estudi de la realitat del món de la salut i de la malaltia, i el seu judici a la llum de la Paraula de Déu; d’assumir com a tasques importants, la prevenció de la malaltia, la promoció de la salut i la lluita contra estructures injustes que produeixen malaltia i marginació; de prendre consciència que el voluntari és un enviat per l’Església i és fidel a les seves orientacions en el camp de la pastoral de la salut; l’atenció integral al malalt i a la seva família; de fer una opció preferencial pels malalts i els col.lectius més desatesos i marginats; de la coordinació amb d’altres grups i associacions de la pastoral de la salut de la diòcesi i de l’Església i de la col.laboració necessària amb grups públics o privats per humanitzar la sanitat.

La percepció dels voluntaris com una gran família que s’ajuda entre els seus membres i la gratuïtat del lliurament voluntari vers els altres va quedar remarcarda en l’homilia de l’Arquebisbe d’Urgell. Mons. Vives va glossar les lectures del dia i va recordar que “el Senyor infon en els nostres cors, dons, gràcies que vénen de l’Esperit Sant. Quan un és molt orgullós o quan és molt jove, es creu que vénen d’ell mateix, després s’adona que ell és un més, que podrà aportar el seu granet de sorra, però que aportarà segons els seus dons, tot rebut de Déu. Gratuitament ho heu rebut, i gratuïtament ho heu de donar”.

Despres de la celebració eucarística es va celebrar un dinar de germanor compartit entre els assistents.

Compartir