L’església de Sant Pere de Puigverd d’Agramunt recupera la campana afectada per un llamp

Sant Pere de Puigverd d’Agramunt ha recuperat la campana després d’un any de treballs de restauració. La Missa d’Acció de Gràcies va ser presidida pel rector, Mn. Josep Uriel Àlvarez el darrer diumenge de gener i el poble va participar amb molta alegria en la celebració.

La campana, de 500 mm de diàmetre, pesa 75 quilos i va ser fosa el 1640. Va resultar afectada per un llamp fa anys, i havia quedat arraconada al mateix campanar, esperant el moment de tornar a tocar. Per la seva antiguitat, forma, imatges i inscripcions és  una campana històrica amb un valor molt bo. Hi ha moltes floritures entre  línies i escriptura: aquesta qualitat va fer que es decidís enviar-la a un taller especialitzat anomenat Lachenmeyer, a la localitat alemanya de Nördlingen.

Allà, es va fer una aliatge de material idèntic a l’original de la campana, per soldar-la i no alterar la seva sonoritat. Es van fer radiografies per saber la dimensió exacta de les esquerdes existents i dels cops interiors del batall. I finalment, es va enfornar amb cura per soldar l’aliatge de l’esquerda sense fondre la campana en un procediment molt delicat.

Ara, la campana ja ha quedat disposada, al costat de les altres dues, també molt antigues, al campanar de Sant Pere. El rellotge s’ha disposat per què les campanes toquin les hores i aquesta sigui la dels quarts i la dels avisos d’incendis.

Compartir