El dia 31 d’octubre es va iniciar la Visita Pastoral a Escaldes-Engordany de l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, amb la recepció oficial al Comú d’Escaldes-Engordany i la posterior visita a les instal·lacions, que es va dur a terme a partir de les 11:30 del matí.
Mons. Vives va ser rebut a la seva arribada al Comú per l’Hble. Sra. Cònsol Major, Trini Marín i el Cònsol Menor Hble. Sr. Marc Calvet, el Rector de Sant Pere d’Escaldes, Mn. Jaume Soy i el Vicari, Mn. Emili Villegas, així com el Secretari General de la corporació Sr. Àngel Grau. Tot seguit es va celebrar una sessió extraordinària del Consell de Comú.
La Cònsol Major va donar la benvinguda a Mons. Joan-Enric Vives i li va agrair la visita, recordant la feliç coincidència de la celebració dels 40 anys de la creació de la Parròquia per un Decret dels Delegats Permanents el 14 de Juny de 1978. Amb aquest motiu va fer obsequi al Copríncep d’un recull històric de la parròquia realitzat en vídeo “Cròniques d’Escaldes-Engordany”, que conté testimonis, tradicions, històries personals i col·lectives que han ajudat a definir el caràcter escaldenc i han fet possible la Parròquia d’avui.
En resposta, Mons. Vives va felicitar-se d’estar a la parròquia i va reiterar la vocació de servei al país del seu càrrec i la seva persona. Va agrair l’acollida i va recordar que la Visita Pastoral és un acte de reconeixement, en aquest cas, recollint el sentit històric i l’oportunitat de la celebració dels 40 anys de la creació de la Parròquia.
L’Arquebisbe i Copríncep va explicar als membres del Comú i al públic i mitjans de comunicació assistents, els reptes que el preocupaven:
1. que la bona marxa econòmica de què gaudim (va felicitar als gestors per la bona situació econòmica de la Parròquia d’Escaldes) no ens faci caure en el perill que ens poguéssim tancar en nosaltres mateixos, marginant les difícils situacions per les que passen d’altres persones o països de l’entorn;
2. que el Comú ajudi en la mesura de les seves possibilitats a la creació d’habitatge social;
3. que es pugui ajudar les persones grans que viuen soles;
4. estimar i procurar per la vida, perquè valorar-la deriva també en el respecte pels avis, per les persones que pateixen, pels malalts, pel manteniment de l’abolició de la pena de mort.
5.També va parlar dels reptes que es plantegen a llarg termini: es va felicitar de l’acollida de refugiats que han fet dues parròquies d’Andorra, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria i va encoratjar a tots a sentir-se part d’aquesta acollida, perquè encara que semblin pocs, és una gota que juntament amb d’altres gotes, acaba fent un mar.
Va remarcar la seva preocupació pel canvi climàtic i el respecte de la natura i de l’aigua i va demanar al Comú seguir treballant per la sensibilització de la societat;
Demanà ser més proactius en l’educació dels infants;
Va posar en relleu la importància de la relació amb la Unió Europea, i la necessitat que Andorra cooperi amb Europa, en la forma que lliurement els andorrans decideixin. Finalment va parlar de la projecció del Principat a través d’activitats com els recentment celebrats Special Olympics o la futura Cimera Iberoamericana, posant en relleu que cal valorar la vocació federativa del Principat d’Andorra a través dels quarts, dels comuns, del govern i el parlament i els estaments jurídics, que finalment es manifesta en el servei dels coprínceps.
Després, es va iniciar un recorregut per les instal·lacions comunals i Mons. Vives va poder saludar els treballadors de les seccions diverses del Comú i interessar-se per la seva responsabilitat. Actualment treballen per al Comú 300 persones. Va poder visitar breument les obres de remodelació de la cinquena planta, on la corporació té previst instal·lar-hi en un futur immediat la sala del Consell del Comú, i finalment va visitar i saludar els treballadors del Servei de circulació, on treballen 51 persones, des les quals 47 són agents en actiu.
En acabar, la comitiva es va traslladar a Caldea, on a la porta van trobar el Cap de Govern, M. I. Sr. Antoni Martí, i els ministres fills d’Escaldes-Engordany, M. I. Xavier Espot, M.I. Eva Descàrrega, M.I. Èric Jover i M. I. Sílvia Calvó, i també la Consellera General d’Escaldes, M.I. Rosa Gili. Després d’un àpat de germanor, on el Director de Caldea Sr. Miguel Pedregal va poder informar-lo dels projectes de creixement que hi ha en marxa i de les xifres més destacades de la instal·lació en nombre d’usuaris, uns 400.000 a l’any, van poder fer un recorregut pel nou espai de relaxació INUU. Els visitants són en la seva majoria espanyols (un 70%) i un 60% dels ingressos provenen de les entrades turístiques d’un dia.
Caldea és una instal·lació d’aigua termal en la qual treballen entre 100 i 140 persones, segons la temporada, i que ha fet un fort creixement en els darrers cinc anys a nivell d’usuaris socis: han passat de 900 a 2.400, amb llista d’espera.
La Visita Pastoral que Mons. Joan-Enric Vives, Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, duu a terme a Escaldes-Engordany feia set anys que no es realitzava. Cada any Mons. Vives visita una parròquia diferent d’Andorra seguint l’ordre protocol·lari.
El Directori sobre el ministeri pastoral dels Bisbes explica en els nn. 220-224: «La Visita pastoral és una de les maneres peculiars que té el Bisbe de trobar-se amb el clergat i els fidels del Poble de Déu, per tal de conèixer-los i dirigir-los, d’animar-los a viure la fe i la vida cristiana, i alhora conèixer de prop i considerar atentament les estructures i les accions pastorals. L’ànima de la Visita pastoral és la caritat pastoral, la seva finalitat, la d’encaminar la vida de l’Església per al millor bé de les comunitats i de les institucions».