La celebración de los 600 años del Consell de la Terra empieza con un concierto de Jordi Savall

El concierto de Jordi Savall, la Capella Reial de Catalunya y Hespèrion XXI Andorra en el Renacimiento y el Barroco europeo, el día 16 de noviembre, supuso el inicio solemne de los actos de celebración de los 600 años del Consejo de la Tierra. El concierto, organizado por el Consejo General con la colaboración del Gobierno de Andorra, tuvo lugar en el Auditorio Nacional de Andorra en Ordino, donde se agotaron las localidades. Al concierto asistieron las máximas Autoridades del Principado, encabezadas por el Arzobispo de Urgell y Copríncipe de Andorra, Mons. Joan-Enric Vives; el Síndico General, M.I. Sr. Vicenç Mateu; la Subsíndica, M.I. Sra. Mònica Bonell; el Representante personal del Copríncipe, M.I. Mn. Josep M. Mauri así como de otras Autoridades.
 
El Concierto llevaba por título «Andorra en el Renacimiento y el Barroco europeo» y fue un recorrido musical a través de 300 años de historia, desde la institucionalización del Consejo de la Tierra, en 1419, hasta el fin de la guerra de Sucesión española.
 
Estas fueron las palabras de bienvenida del síndico general a los asistentes con motivo del inicio de los actos de celebración de los 600 años del Consell de la Terra:
  

Sa Excel·lència el Copríncep,
Distingides i digníssimes autoritats,
Senyores i senyors,
 
Permeteu-me unes breus paraules abans no comenci aquest magnífic concert que ens oferirà el mestre Jordi Savall, juntament amb la Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI, ‘Andorra en el Renaixement & el Barroc europeu’.
 
Amb aquest acte únic i excepcional, el Consell General inicia la celebració del 600 aniversari del Consell de la Terra. Perquè no se celebren sis-cents anys tots els dies. Perquè ben pocs països del món poden presumir d’unes institucions amb tanta solera, perquè ben poques vegades, gràcies a un subtil joc de prudència i equilibri, un petit territori haurà pogut salvar els desafiaments de la història i mantenir els seus privilegis i la seva independència. Haureu vist que el 600 aniversari pròpiament dit s’escau l’any vinent, però una efemèride d’aquest rellevància bé mereixia que ens avancéssim uns mesos, igual com esperem que algunes de les accions que arrencaran durant aquesta commemoració tinguin continuïtat més enllà del 2019.
 
Efectivament, aquell llunyà 1419, els dos senyors d’Andorra, el bisbe d’Urgell, Francesc de Tovià, i el comte de Foix, Joan I, van atorgar als prohoms de les valls d’Andorra el dret a elegir els representants de cada parròquia que, reunits un cop l’any, havien de donar solució a les diferents qüestions que se’ls plantejaven.
 
D’aquesta manera es donava legitimitat a les reunions que ja es venien fent amb anterioritat i naixia formalment el Consell de la Terra, òrgan representatiu que, amb les modificacions introduïdes al llarg del temps, ha perviscut fins als nostres dies.
 
A partir de la creació del Consell Executiu, el Consell General, hereu del Consell de la Terra medieval, esdevé l’òrgan legislatiu del Principat d’Andorra, funció que és confirmada posteriorment, l’any 1993, amb l’aprovació de la Constitució.
 
Voldria recordar avui que, en aquesta mateixa sala, uns mesos enrere, vam poder celebrar el 25è aniversari de la Constitució amb un altre concert, en aquella ocasió a càrrec de la nostra Orquestra Nacional. Quan el director artístic de l’ONCA, Gerard Claret, ens va demanar la col·laboració del Consell General en la composició d’una peça especial per a aquell 25è aniversari de la Constitució, el doble concert ‘L’andorrà’ de Salvador Brotons, vam poder anunciar-li que aquest any tindríem dos grans concerts per a dues grans efemèrides: el seu concert –el de l’ONCA- i el concert d’avui dirigit pel mestre Savall.
 
Parlar de la música com a llenguatge universal, afavoridor del diàleg i la pau, pot semblar un tòpic, però Jordi Savall, amb l’impuls del projecte Orpheus XXI, que potencia el talent i la formació musical de joves immigrants i refugiats, ens demostra que el tòpic se sustenta sobre una realitat, i que la música és un instrument poderósper a la cohesió social. Avui no escoltarem Orpheus XXI, però sí Hespèrion XXI i La Capella Reial de Catalunya que, en la seva recuperació de la música anterior al segle XIX, ens acosten un llegat cultural ric i divers i construeixen, d’aquesta manera, ponts entre temps i entre espais aparentment allunyats.
 
El programa d’aquesta nit fa un recorregut musical a gairebé tres-cents anys d’història, des de la creació del Consell de la Terra fins a la fi de la Guerra de Successió Espanyola. Aquest final ens enllaça a la perfecció amb el següent acte que farem amb motiu del 600 aniversari i que no és altre que la presentació d’una nova edició del Manual Digest de les Valls Neutres d’Andorra. Un manual, entre d’altres, de saviesa i pràctica política, d’afirmació de la diferent identitat andorrana després d’una Guerra de Successió a Espanya i un Decret de Nova Planta que bé ens haurien pogut costar el futur.
 
Us convido a seguir el programa d’actes que s’aniran succeint fins a final de l’any 2019. Amb uns orígens que es remunten al segle XV i sense que el seu funcionament s’hagi vist mai interromput per les vicissituds de la història, els andorrans, diplomàtics naturals de muntanya, en paraules de Josep Pla, gent de pau, discrets i treballadors, ens podem sentir orgullosos de disposar d’un dels parlaments més antics del món. Que la paraula sigui, avui com fa 600 anys, la nostra única arma.
 
Gaudiu del concert, i visca Andorra.

Compartir