Jornades de Teologia 2018

L’Arquebisbe d’Urgell va inaugurar el dijous 30 d’agost al matí, a la Sala Sant Domènec de La Seu d’Urgell les Jornades de Teologia del Bisbat d’Urgell 2018, organitzades per la Delegació diocesana d’Ensenyament (“i ja va cap a quaranta anys ininterrompudament!”, va recordar Mons. Vives), que en l’edició d’enguany proposà com a tema de debat i reflexió “La condició humana”, a partir de les intervencions del Dr. Ignasi Boada, filòsof i politòleg, professor de la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull (URL); i del Dr. Francesc Torralba, també professor de la URL a més de Director de la Càtedra de Pensament Cristià del Bisbat d’Urgell i Consultor del Pontifici Consell de la Cultura.

Mons. Vives va donar la benvinguda als 180 inscrits que es van aplegat a la sala, tot recordant que l’ésser humà és també, i de manera indestriable, un ésser religiós, per la qual cosa la presència de la religió en els diferents àmbits de la nostra societat, com ara els àmbits cultural i docent, és quelcom perfectament natural.

També va fer l’Arquebisbe una breu introducció del tema central de les Jornades, tot referint-se primers a l’obra de pensadors del segle XX com André Malraux (que el 1933 va publicar una novel·la titulada precisament “La Condition Humaine”) i Hannah Arendt, (amb un assaig del mateix títol en la seva bibliografia, publicat el 1958), per remuntar-se després en la història de la filosofia i concloure que la pregunta per la condició humana ens ajuda a pensar sobre què és la persona, i sobre la dualitat de l’ésset humà entre matèria i esperit (o ànima) que és la dimensió en la qual es revela el nostre jo transcendent.

Després de la introducció de l’Arquebisbe Joan-Enric va prendre la paraula el Dr. Torralba per presentar breument el Dr. Boada i referir-se també al tema triat per a les Jornades d’enguany, en el qual els ponents hi van aprofundir des d’un punt de vista filosòfic i teològic, per intentar comprendre una mica millor el que originàriament som i quina és la nostra finalitat al món com a éssers humans.

Acabat l’acte inaugural va ser el torn del Dr. Boada, que al llarg del matí va presentar una primera ponència titulada “L’home i la paraula: la història i la naturalesa”, i una segona titulada “L’home i la seva dimensió comunitària i política”. La sessió de treball va continurar a les quatre de la tarda amb la tercera ponència del Dr. Boada, titulada “De la nostàlgia del llenguatge adàmic al “Tractatus” de Wittgenstein”, i l’endemà  va ser el torn del Dr. Torralba, que al matí desenvolupà les ponències “De l’antropologia filosòfica a l’antropologia teològica” i “Les tesis bàsiques de l’antropologia teològica”, i a la tarda clonclogué les Jornades amb una tercera intervenció titulada “El futur de la condició humana. Qüestions obertes”.

Resum intervencions Dr. Ignasi Boada (PDF)

A la tarda del dijous va tenir lloc al Seminari diocesà d’Urgell el lliurament de la «Missio canònica» per part de l’Arquebisbe Joan-Enric als mestres i professors de religió en acabar l’Eucarisia. A la seva homilia Mons. Vives va subratllar com en iniciar un nou curs acadèmic cal posar-se sempre en mans de Déu i demanar-li el do de la seva benedicció i protecció. Va agrair el treball de tots els docents per tal que la religió catòlica sigui coneguda i estimada arreu del Bisbat i va demar als professors i mestres saber ser «sal de la terra i llum del món» perquè el missatge de l’Evangeli s’escampi arreu. 

Les Jornades de Teologia parlant sobre «la condició humana», que es van dur a terme a La Seu d’Urgell el dijous i divendres 30 i 31 d’agost, es van cloure amb les ponències del Dr. Francesc Torralba sobre el futur de la condició humana, plantejant als assistents qüestions que l’evolució social cap el transhumanisme proposa a l’home d’avui.

Torralba va dictar tres ponències en què va parlar amb profunditat de l’antropologia filosòfica i l’antropologia teològica, de les que n’és especialista i investigador, analitzant i explicant les tesis bàsiques de l’antropologia teològica. Va parlar de la persona com un ésser cridat a la llibertat, un ésser relacional, com una unitat integrada, com un actor i com un ésser vulnerable.

Per Torralba, l’home no pot viure sense interpretar la seva vida, i l’antropologia filosòfica respon precisament a aquesta necessitat d’interpretar-se a si mateix, de conèixer qui és i per què està aquí. Desgranant autors des de Sòcrates a Wittgenstein, passant Kant, Nietzsche o Russell, va posar en relleu el valor de recórrer al discurs filosòfic, racional, crític i dialògic per tractar de dilucidar què és propi de l’home i comprendre les diferents maneres d’entendre el món i la vida de l’ésser humà.

Les Jornades de Teologia van acollir al llarg de dos dies unes 200 persones (180 inscrits) a la Sala Sant Domènec de La Seu d’Urgell: mestres i professors, catequistes, sacerdots i seglars van poder escoltar les ponències del Dr. Torralba i del Dr. Ignasi Boada sobre l’home, la paraula i el silenci, la seva dimensió comunitària i política, i també de l’aventura vital de cada persona, a través del filtre del pensament de diversos autors.

Va cloure els dos dies de treball i reflexió un parlament de Mons. Joan-Enric Vives que demanar mantenir la nostra esperança en la condició humana, que Déu sosté amb el seu poder creador, i amb el seu Fill Jesús, fet realment home per nosaltres. I volgué valorar un documental recent sobre històries d’infants que tenen moltes dificultats i molta tenacitat per poder anar a l’escola, com a paràbola de l’esperança cristiana , sempre confiada i tenaç.

Compartir