Francesc Torralba parla com vèncer la indiferència a La Seu d’Urgell

Amb el tema “VÈNCER LA INDIFERÈNCIA I PRACTICAR LA MISERICÒRDIA”, el Dr. Francesc Torralba, professor de filosofia de la Universitat Ramon Llull, va impartir el dia 10 de març, la quarta conferencia quaresmal al Casal Parroquial de La Seu d’Urgell. Hi van assistir una  cinquantena de persones.

Francesc Torralba va iniciar la xerrada amb la definició de la INDIFERÈNCIA i les diverses maneres de ser indiferent.  L’una:  no adonar-se de la realitat de l’altre, del qui tens al teu costat; la segona, “indiferència mundi” sentir-te insensible a tot el que t’envolta, no deixar-te tocar per l’altre ni posar-te en el seu lloc, amb tot el que veus i que els MCS., ens mostren cada dia en les noticies; i la tercera, indiferència evangèlica, passant de llarg, encara que no sols és parar-se, és no comprometre la teva persona i els teus bens, com va fer el Bon Samarità.

Per Torralba, la MISERICÒRDIA cal que sigui intel•ligent, no n’hi ha prou amb l’altruisme simple. Va apuntar que hi ha dos formes de misericòrdia, l’atenció a l’altre; i la intencionada: és a dir, no passar de llarg. Va parlar del “acostumbramiento” en paraules del Papa Francesc.

De la saturació de noticies per part dels mitjans de comunicació que fa banalitzem el mal que hi ha en el món. Per a ell, en aquest cas, cal mantenir l’atenció, tenir els ulls ben oberts, mirar als ulls, cal vèncer la indiferència amb la solidaritat i la sostenibilitat. Hem de viure la misericòrdia al mig de l’Àgora mundial, amb capacitat d’assumir en el propi cor la misèria de l’altre. És el cor el qui ens facilita estimar com cal. El que beneficia les obres que fem, és la misericòrdia. Sentir llàstima, no és misericòrdia, ni la beneficència, ni la justícia, ni el tracte equitatiu. La misericòrdia es tradueix en obres, és una experiència del cor, és el commoure’t , que et mou a obrar.

Francesc Torralba va acabar assenyalant que cal construir cercles concèntrics: família, comunitats, veïns. Cal comptar amb les qualitats dels altres. No tots servim per a tot, però entre tots podem complir les obres de misericòrdia corporals i espirituals. “El nom de Déu és la misericòrdia “. Relació entre la misericòrdia i l’amor als germans. Tant més vencerem la indiferència, més present farem Déu en el nostre món.

Compartir