Felicitación de Navidad de la Curia al Arzobispo

El 23 de diciembre en la Casa del Obispado de La Seu d’Urgell se celebró la tradicional felicitación de las fiestas de Navidad de la Curia diocesana al Arzobispo de Urgell, incluyendo el homenaje a una persona ilustre del Obispado, siguiendo una bella tradición iniciada hace ya muchos años. Este año el personaje a homenajear fue el Beato P. Robert (Joan) Grau Bullich, O.S.B., mártir, Prior de la Abadía de Montserrat, nacido en Coll de Nargó el 14 de abril de 1895 y martirizado en Barcelona el 5 de enero de 1937. La Laudatio del personaje corrió a cargo del actual Prior de Montserrat, P. Bernat Juliol y estuvieron presentes algunos familiares del Beato.

La jornada se inició con unas palabras de bienvenida del Arzobispo Joan-Enric que deseó una feliz Navidad y unas Santas fiestas a todos los trabajadores, sacerdotes, seminaristas y consagrados, y a sus familias, que se habían reunido en la Casa del Obispado. También mostró el dolor de la Diócesis por tener de cuerpo presente a dos presbíteros traspasados, Mn. Ramon Arderiu y Mn. José de Jesús Navas, a quien el Arzobispo encomendó.

Posteriormente el Vicario General Mn. Mauri felicitó en nombre de toda la Curia las fiestas de Navidad, incidiendo en la necesidad de no dejarnos abatir por la desesperanza y confiando en la luz de Navidad que el nacimiento de Jesús nos trae. A continuación, el Vicario General Mn. Navarri, presentó el resumen del año 2022, mientras se proyectaba un resumen fotográfico del año, preparado por la Delegación de medios de comunicación del Obispado de Urgell.

A continuación el P. Bernat Juliol, actual Prior de la Abadía, ofreció su aportación sobre la figura del Beato P. Robert (Joan) Grau y Bullich, O.S.B que nació en Coll de Nargó y de muy joven ya jugaba a ser cura y a “bautizar”. A los 15 años entró a formar parte de los postulantes en Montserrat. El 3 de agosto de 1913 vistió el hábito monástico, profesando después solemnemente el 21 de octubre de 1917. Fue ordenado sacerdote el 20 de julio de 1920. Poco después se fue a Palestina a cumplir la formalidad del servicio militar, en tierras de misiones. En 1922 fue designado Prefecto de colegiales, tarea que desarrolló durante 4 años. Por sus cualidades estuvo a punto de ser enviado a Bulgaria en 1926 para una misión ecuménica importante, llevada a cabo por el Delegado apostólico Mons. Angelo G. Roncalli. Entre otros trabajos intelectuales, tradujo al catalán los tres volúmenes de Dom C. Marmion «Jesucristo, ideal del monje».

Fue nombrado Prior de la Abadía de Montserrat en 1928 y tuvo que llevar él mismo, durante unos meses, el Monasterio en ausencia del Abad Marcet. Presidió también la organización de las fiestas jubilares de 1931.

Por el interés que representa el resumen de la actividad del año 2022, lo ofrecemos transcrito aquí:

MEMÒRIA AGRAÏDA DE L’ANY 2022

Presentació

Com una ofrena humil presentada a l’infant nascut a Betlem i seguint ja una tradició de dècades, la nostra diòcesi d’Urgell, en aquest acte de felicitació del Nadal de la Cúria diocesana al Sr. Arquebisbe, fem aquest recull i memòria agraïda d’aquest any 2022 que arriba a la seva fi. Com cada any, moltes d’aquestes accions les heu presidit i acompanyant vos, Sr. Arquebisbe, com a cap i pastor de la comunitat diocesana.

1.  Amb el Presbiteri diocesà

Heu presidit les tres sessions del Consell Presbiteral així com la Missa Crismal concelebrada per un bon nombre de preveres. Recentment heu predicat el recés d’Advent de preparació al Nadal als sacerdots i diaques del Bisbat. També us heu fet present a les dues jornades de formació permanent i heu acompanyat la convivència sacerdotal al Monestir de Montserrat, en l’ any de la commemoració del 75è aniversari de l’ entronització de la Mare de Déu, i a la cova de Manresa, amb motiu dels 500 anys del naixement de St. Ignasi i dels 400 de la seva canonització.

Aquest any hem viscut amb joia l’ordenació de dos nous sacerdots Jerrick Banzuela i Alejandro Vargas, així com l’ordenació de diaca permanent del Sr. Antoni M. Serra. Donem-ne gràcies a Déu.

Aquest any amb tristesa hem acomiadat i dit a reveure a Mn. Antoni Cagigós, Mn. Ermengol Donisa; Mn. Josep M. Solé; Mn. Ramon Arderiu i Mn. José de Jesús Navas. I el passat mes d’octubre vam recordar l’estimat Arquebisbe Joan Martí en el tretzè aniversari de la seva mort. Descansin en Pau.

Entre d’altres enguany heu procedit al nomenament del Consell Episcopal, dels membres del Consell Presbiteral, dels Arxiprestos, de l’Ecònom, del Col·legi de Consultors, dels Rectors Consultors i diferents càrrecs parroquials i nous Canonges.

2. Amb els religiosos i religioses de la diòcesi

Aquest juliol passat vau presidir la Missa d’inici del XXVè Capítol General de l’Institut de les Germanes de la Sagrada Família d’Urgell, celebrat a la casa mare de La Seu d’Urgell.

També el passat setembre vau visitar a Granada les Religioses Filles de Crist Rei a la seva casa mare de l’Albaicin, pregant davant el sepulcre del Venerable Mn. Josep Gras, prevere fill d’Agramunt i Fundador de la Congregació de les Filles de Crist Rei.

Ben recentment a La Seu d’Urgell, a la Catedral, vau presidir la Missa de la trobada “Àgora la Salle Catalunya” que cada any agrupa els diversos membres de la Família laseliana per compartir la vida i la missió.

El passat 30 d’abril fou consagrada la jove Maria Pilar Abellán Millán, en l’Orde de les Verges Consagrades. Donem-ne gràcies a Déu.

També amb tristesa hem vist com la comunitat de religioses Cordiamarianes deixàven La Pobla de Segur, després de 110 de presència a la població.

3. En el camp de la caritat i dels malalts

Acomiadem aquest any 2022, marcat per aquests fets que han definit l’ acció  de Càritas.

El primer trimestre de l’any es va iniciar amb l’esperança de la recuperació post pandèmia, tot i que es notava que a les famílies acompanyades per Càritas els hi costava molt recuperar l’autonomia que havien tingut fins l’ any 2019.

Però tot va canviar quan va esclatar el conflicte d’Ucraïna, a finals de febrer, amb la sortida de milers de persones que abandonaven el seu país. En 3 mesos es van desplaçar 6.9 milions d’ucraïnesos, d’aquests la meitat es van quedar en països fronterers i molts dels quals han retornat a casa.

Des de la nostra Càritas hi vam donar una resposta immediata tot sumant-nos a la crida internacional de Càritas recollint diners per enviar a Ucraïna i els països veïns que acollien famílies desplaçades, i donant resposta a les persones que arribaven a casa nostra, especialment a Guissona, on hi ha una comunitat nombrosa d’ucraïnesos. Només a Guissona es van realitzar ajudes econòmiques, per un import de més de 56.000 euros i acompanyament a 138 famílies.

Des del mes de setembre, tot i que la crisis d’Ucraïna continua, estem vivint una greu crisi econòmica i com sempre les persones més vulnerables són les que s’emporten la pitjor part. La inflació, de la que parlen tant els mitjans, afecta a tots però encara més les persones que truquen a la nostra porta. Ben recentment Càritas Catalunya ha recollit dades i un 26% de les persones ateses són noves (no havien vingut mai a Càritas). Moltes d’elles són persones que treballen, però no poden cobrir les seves necessitats, i haurà de posar especial interès en les persones grans que viuen soles que perceben una petita pensió. Serà un gran repte que Càritas tindrà l’ any 2023.

Abans de finalitzar l’any s’hauran fet ajudes socials per 265.000 euros, d’aquestes un 60% han estat en despeses relacionades amb el manteniment de l’habitatge. Més de 650 famílies del nostre bisbat no poden fer front a la hipoteca o lloguer de casa seva, el rebut de la llum, o el gas o gasoil per mantenir-la calenta….

També Càritas es troba amb l’ arribada de moltes persones en una situació irregular procedents de sud-amèrica.

Amb tot i això Càritas continua amb tots els projecte i n’enceta de nous, com el nou pis d’acollida de Tremp, que s’ afegeix al de La Seu d’Urgell i al de Balaguer. I la propera obertura d’una botiga de Moda Re a la població de Guissona.

El treball és un factor imprescindible de cara a la integració social. Han passat pel programa de laboral 170 persones i s’han ofert 300 hores de formació professional. Tot aquest treball reforçat per les dues empreses del Grup Grapats.

L’empresa d’inserció Nougrapats que compta amb 10 llocs de treball d’inserció i el CET Grapats que ocupa 13 persones amb discapacitat o malaltia mental. Càritas aposta fort per aquest dos projectes.  A l’empresa d’inserció amb quatre botigues, tres de Moda Re, amb la nova incorporació a la població de Guissona, i Grapats Encants, més la venda a l’engròs de roba i el nou servei de mudances. El Centre Especial de Treball Grapats amb el servei de bugaderia, el servei de missatgeria ecològica i el préstec i lloguer de vaixelles per a esdeveniments.

La Delegació de Mans Unides del Bisbat d’Urgell, tot posant en pràctica el seu lema de Campanya «La nostra indiferència els condemna a l’0blit«, durant la darrera Campanya finançat els projectes següents «Empoderamiento y educación de jovenes adolescentes en el distrito de Bareilly» situat al Nord de la Índia amb un import de 40.000€ i un altre situat al Centreàfrica a la regió de Bangassou de nom «Acceso a la educación Primaria i Inclusiva a desplazados internos en Tokoyo» per un import de 37.811€. Cal remarcar que aquest any Mans Unides de la parròquia de La Seu d’ Urgell ha rebut una herència que ha ajudat i molt en aconseguir i millorar els marcats objectius.

En això podem constatar la bona resposta de totes les persones que estimen Mans Unides i ajuden sense cap reserva a tots els qui més ho necessiten.

La Delegació de la Pastoral de la Salut va celebrar la Jornada Mundial del Malalt el passat 11 de febrer. La jornada formativa i la 24 Pasqua del malalt. També el 41 è Pelegrinatge diocesà a Lourdes i la 42a Assemblea Anual  de l’ Hospitalitat diocesana de la Mare de Déu de Lourdes a La Seu d’Urgell, el passat diumenge primer, 27 de novembre de 2022, primer diumenge d’Advent.

4. En el camp de l´Apostolat i l’ Evangelització

Com pluja fina que  cau a terra i fa germinar les bones llavors, aquest any, la represa de les activitats després de la pandèmia ha suposat un esforç afegit.

El passat mes de juny, vam celebrar la V Jornada Diocesana amb la presentació dels treballs del Sínode sobre la Sinodalitat. Unes 900 persones en més de 60 grups han participat en aquesta fase diocesana.

En aquest camp de l’Apostolat hiha  el treball amagat de tantes hores de catequesi amb els infants i joves. Nombroses celebracions litúrgiques i sacramentals, grups de pregària i adoració, Festes Majors, així com d’ aplecs celebrats arreu del Bisbat. conferències. El Concurs Bíblic. La Pelegrinació Europea de Joves a Santiago de Compostela. La 10 edició del Canòlich Músic; la 11a setmana del cinema espiritual. La cadena de pregària per les vocacions, romeries a Núria i a Montserrat, amb motiu de la commemoració dels 75 anys de l’ entronització de la Mare de Déu. I també a Manresa, amb motiu dels 500 anys del naixement de St. Ignasi i 400 de la seva Canonització, com hem dit. I tantes altres activitats callades i silencioses que només Déu, que veu el que està amagat ho farà germinar i sabrà recompensar.

5. En el camp del Pensament i de la Cultura

Hem celebrat enguany la Dinovena edició de la Càtedra de Pensament Cristià  sobre el tema: “Cap a una societat de la cura” és va realitzar .També heu procedit a la presentació del llibre de la Càtedra 2021 “El Poder de la biotecnologia”tingué lloc a Andorra la Vella.

Un any més hem celebrat les Jornades de Teologia  sobre el tema: “El camí de la bellesa. Art, naturalesa i Déu”.

L’Escola Diocesana de Formació Permanent ha arribat al dotzè curs. El curs passat (2021-2022) es reprengueren les sessions de l’Escola de manera presencial a la Casa d’Espiritualitat del Sant Crist de Balaguer. S’impartí el curs bàsic 1 en el qual es va realitzar una introducció a l’Antic Testament i una sessió de formació a partir de la literatura sapiencial i el llibre dels Salms. El curs d’aprofundiment tractà sobre l’Art Cristà fent un recorregut de les principals representacions i estils artístics des dels primers segles del cristianisme fins al moment actual. Diversos professors, tant del nostre bisbat com d’altres bisbats de Catalunya s’encarregaren de presentar aquesta temàtica. També aquest curs s’han celebrat els dos tradicionals recessos d’ Advent i de Quaresma-Pasqua.

Enguany, a l’EDFP s’està impartint el curs bàsic 2 on s’ està oferint una Introducció al Nou Testament i seguidament s’explicarà el contingut del Credo a càrrec de diversos professors del Bisbat.

L’espiritualitat cristiana és el tema escollit per al curs d’aprofundiment. En el curs 2014-2015 s’oferí una Història de l’Espiritualitat. Però enguany es tracta de renovar la pròpia espiritualitat descobrint els diversos accents de l’espiritualitat cristiana presentats, al llarg del curs, per diversos professors tant del bisbat com de fora.

Havent iniciat el curs s’ha demanat a l’Escola la possibilitat de participar-hi telemàticament, tenint en compte les persones que per diversos motius no poden fer-se presents a les sessions de formació de l’Escola. Més endavant es podrà valorar si ha augmentat la participació.

Per acabar fer esment de que a la Biblioteca de Catalunya, va tenir lloc la presentació del volum XX del prestigiós anuari Urgel.lia.

6. En el camp del patrimoni cultural

Aquest 2022 s’han fet intervencions de manteniment i rehabilitació a les esglésies de Sant Bartomeu de Tavascan, de Sant Martí de Lladorre, de Sant Corneli i Sant Cebrià de Lleret, de Sant Pere de Boldís Jussà, de Sant Fruitós de Boldís Sobirà, de Sant Martí de Rialb, de Sant Serni de Montellà i de Santa Cecília del Tarrós. També cal dir que aquest desembre s’està remuntant el campanar de l’església de Sant Bartomeu de Burg, al municipi de Farrera. En aquest àmbit dels béns immobles cal destacar que s’ha finalitzat la redacció del projecte de restauració de les cobertes de les capelles laterals de l’església de Santa Maria de Sanaüja, en el marc del programa del Temps de Gòtic de col·laboració entre l’Obra Social de Caixabank, el Departament de Cultura i el Bisbat, que durant el 2023 s’iniciaran els treballs de rehabilitació de l’edifici.

Pel que fa a les actuacions de conservació-restauració de béns mobles, enguany s’ha dut a terme un projecte de conservació curativa del retaule de l’església de Sant Joan de Riu de Cerdanya. Aquest 2022, s’han realitzat actuacions restauració a les portalades romàniques de les esglésies de Sant Martí de Borèn i de Sant Pere d’Olopte. Cal afegir també que en aquests moments s’està restaurant un frontal d’altar tèxtil procedent de l’església de Sant Serni de Baiasca i s’està intervenint la portalada nord de l’església de Santa Maria d’Agramunt. Assenyalar també que s’està actuant sobre el retaule de pedra de Sant Bartomeu de Cubells, que és una obra  magnífica de l’Escola de Lleida, que aviat veurem exposat a les sales del Museu Diocesà d’Urgell.

Aquest any 2022 ha suposat pel Museu la recuperació del nombre de visitants, després de la disminució soferta durant el 2020 i 2021, arran de la pandèmia de la COVID. En aquest sentit, malgrat vam iniciar l’any amb restriccions de mobilitat, el nombre de visitants ha estat de gairebé 19.000. D’altra banda, cal ressaltar el fet que el Museu ha inaugurat la nova museïtzació de la capella de la Pietat, amb una acte celebrat el 18 de maig, amb la presència de la Consellera de Cultura i l’Arquebisbe d’Urgell i la conferència del Dr. Joan Bosch, especialista en l’art d’època moderna. La remodelació de la capella ha suposat obrir un espai de qualitat museística i evidenciar la rellevància de l’art del Renaixement produït en l’entorn catedralici de Santa Maria d’Urgell la Seu d’Urgell.

Des de la Delegació de Patrimoni se segueix treballant en la Candidatura de Patrimoni Mundial de la Catedral, juntament amb d’altres elements patrimonials d’Andorra i el Castell de Foix i que porta el títol “Els testimonis materials de la creació de l’estat dels Pirineus: el Coprincipat d’Andorra”.

En l’àmbit de la difusió, se segueix treballant per donar a conèixer el patrimoni diocesà, en el marc del projecte Catalonia Sacra. Precisar també que des del Bisbat impulsem la programació de visites guiades a l’església de Sant Víctor de Seurí i a les rutes a les esglésies de la Cerdanya.

Finalment, pel que fa a l’Arxiu Diocesà i Capitular, esmentar que el nombre d’usuaris d’aquest 2022 també s’ha recuperat i ha estat de 575.

7. En el camp polític

Donada la vostra condició de Copríncep d’Andorra, com cada any heu rebut les principals Autoritats del Govern i del Consell General del Principat d’ Andorra. En concret, el passat març i octubre, vau rebre institucionalment al Palau episcopal de La Seu d’Urgell el Cap de Govern d’Andorra, M.I. Sr. Xavier Espot i la Síndica General, M.I. Sra. Roser Suñer, que us van informar de primera mà de l’actualitat política del Principat. També vau realitzar durant els mesos d’octubre i novembre una roda d’entrevistes amb tots els Grups Parlamentaris interessant-vos pel treball legislatiu parlamentari al Consell General. En escaure’s aquest 2022 els 50 anys de l’antic santuari de Meritxell i després de les restriccions de la pandèmia dels dos darrers anys, vau presidir enguany amb tota solemnitat, la joiosa festa de Meritxell, Patrona del Principat d’Andorra, el 8 de setembre.

El 19 de setembre us vau fer present a Londres per par participar com a Cap d’Estat d’Andorra als funerals d’Estat per la Reina d’Anglaterra Elisabet II que van tenir lloc a l’Abadia de Westminster. Allà us vau poder saludar personalment amb el vostre homòleg el President de França i Copríncep Emmanuel Macron, que al març havia estat reelegit com a President de la República francesa i Copríncep.

El 2022 ha estat marcat per la guerra a Ucraïna: Els dies 1 i 2 de març, vau participar en diverses concentracions que van tenir lloc a La Seu d’Urgell i a Andorra la Vella per demanar la pau i la fi de la violència armada entre Ucraïna i Rússia. I el 9 d’abril, després d’haver rebut el Cònsol honorari d’Ucraïna a Andorra, vau enviar una Carta de suport al President d’Ucraïna Excm. Sr. Volodímir Zelensky, i de repulsa per les brutals agressions a la població civil indefensa.

També cal destacar, entre d’altres activitats, la visita que vau fer a les instal·lacions del Ministeri de Cultura del Govern d’Andorra ubicada a l’antic Hotel Rosaleda de la Parròquia d’Encamp; la participació al 20è Fòrum de l’Empresa Familiar Andorrana a Soldeu; la participació al Sopar solidari en el 75è aniversari d’UNICEF Andorra; la celebració del 55è. aniversari del Col.legi Sant Ermengol i més recentment la participació en els actes per commemorar el 30è aniversari de la residència Clara Rabassa. I ahir vau oferir la tradicional Recepció de Nadal a les Autoritats del Poble andorrà.

I pel que fa a les relacions amb la Generalitat de Catalunya, el 14 de novembre vau participar a la commemoració dels 500 anys de St. Ignasi de Loiola, en un acte que va tenir lloc al Palau de la Generalitat i on van poder saludar el President de la Generalitat; vau assistir a la Trobada Empresarial al Pirineu amb la participació del President de la Generalitat; i vau rebre a La Seu d’Urgell la visita institucional de la Consellera de Cultura i la de la Consellera d’Acció Exterior.

Finalment, vull  destacar dos fets:

El primer: el 21 de juliol, atenent que la Constitució del Principat d’Andorra i altres disposicions contemplen la llibertat dels Coprínceps per a organitzar la seva Representació personal, vau nomenar el Dr. Eduard Ibáñez i Pulido, per al càrrec d’Adjunt al Representant personal del Copríncep episcopal.

El segon: el 24 d’octubre vau rebre al Palau episcopal de La Seu d’Urgell la visita institucional del M.I. Ministre de Salut del Govern d’Andorra, Albert Font i de la Secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, amb qui vau poder signar un acord per al desenvolupament de serveis de salut mental entre el Bisbat d’Urgell, el Ministeri de Salut d’Andorra i Benito Menni Germanes Hospitalàries, d’acord amb la iniciativa del Bisbat d’Urgell de posar al servei de la ciutadania de les comarques pirinenques i del Principat d’Andorra els recursos que calen per a ajudar les persones amb problemes relacionats amb la salut mental, i les seves famílies. Un projecte que vós estimeu especialment i que esperem tenir el goig de fer-se realitat ben aviat.

8. Un darrer apartat el dedico a la vostra presència i missió eclesial fora de la diòcesi

Vau començar l’any 2022, al gener, participant a Roma en la Visita ad Limina Apostolorum que realitzen els bisbes de les diòcesis amb seu a Catalunya, acompanyats dels bisbes de les diòcesis del País Valencià i els de les Illes Balears. Al febrer a la Catedral de Terrassa vau assistir a la presa de possessió i inici de ministeri del segon bisbe de la diòcesi de Terrassa, Mons. Salvador Cristau i també, malauradament, vau assistir a la Catedral de Barcelona a la Missa funeral pel qui en fou Bisbe auxiliar de Barcelona, Mons. Antoni Vadell. També al febrer vau participar a Roma en el Simposi sobre teologia fonamental del sacerdoci organitzat pel Cardenal Marc Ouellet. El mes de març vau fer-vos present a Solsona per participar a la presa de possessió del Bisbe Francesc Conesa i a Sevilla per presidir l’Eucaristia i la Processó del Santíssim del final del solemne Quinari i la Funció principal a la Germandat de Maria Santíssima en la seva Soledat, de la parròquia de St. Llorenç de Sevilla. A l’abril vau assistir a Girona a la missa exequial pel bisbe de Girona, Mons. Francesc Pardo i també a Burgos, al Monestir de Silos, per ordenar un diaca i un prevere de la Comunitat de monjos benedictins. Amb motiu del Dia del Papa i festejant el desè aniversari del Pontificat del Papa Francesc, vau assistir el dia 27 de juny a la Recepció que l’Excm. Sr. Nunci a Andorra i a Espanya, Mons. Bernardito C. Auza, va oferir a Madrid, a la seu de la Nunciatura Apostòlica.  Al juliol com a President de la Comissió episcopal per al Clergat i els Seminaris de la Conferència Episcopal Espanyola us vau reunir a Segòvia amb els Bisbes de la Comissió i a l’agost vau participar amb els joves de la Diòcesi en la Peregrinació Europea de Joves (PEJ) a Santiago de Compostel·la. Al setembre vau predicar a Tenerife (La Laguna) el Quinari en honor al Santíssim Crist de La Laguna. A l’octubre vau anar a Granada i vau participar en la presa de possessió del nou Arquebisbe coadjutor Mons. José M. Gil Tamayo. També a Lleida vau presidir la solemnitat de la Verge Blanca de l’Acadèmia i el Certamen Literari Marià convidat pel Bisbe de Lleida. A Granollers vau impartir una conferència el present i el futur de l’Església a Catalunya. I també vau participar en el Simposi Europeu sobre els joves a Cracòvia, a Polònia. Més recentment heu participat a la trobada de diaques permanents a Zamora i a la presa de possessió del nou Arquebisbe de València, Mons. Enric Benavent.

Final

Per acabar, em torno a referir a la guerra d’ Ucraïna. Personalment vós Sr. Arquebisbe esteu en contacte i ajudeu a Mons. Stepan Sus, Bisbe de la Cúria de l’Arquebisbe Major de Kiev i Halych  i acabo amb el testimoni i les paraules colpidores de Mons. Jan Sobilo, Bisbe auxiliar de Jarkiv-Zaporiyia quan diu: “espero amb Esperança el Nadal. Els nostres preparatius del Nadal són espirituals. Crist neix en una cova fosca i freda sota la llum d’ una candela. També nosaltres acollirem Jesús recent nascut en la calor del nostre cor malgrat el fred”.

Moltes gràcies a tots els qui m’ heu ajudat a   preparar aquesta memòria, gràcies a tots per la vostra paciència i atenció. Santes Festes de Nadal Sr. Arquebisbe i a tots vosaltres i als vostres familiars i amics!.

Compartir