Els infants canten les Caramelles a La Seu d’Urgell

Dissabte Sant al matí, dia 4 d’abril, i seguint la tradició, els grups d’infants i adolescents de totes les Escoles de La Seu d’Urgel, van acudir al Claustre de la Catedral per cantar les Caramelles de la Pasqua de Resurrecció al Sr. Arquebisbe i al Bisbat. Anaven organitzats i acompanyats per l’Escola de Música de La Seu, amb la seva directora al davant, Sra. Sònia Lanau. I tots estaven dirigits pel professor i director de cant Sr. Rafel Llobet.
En el marc magnífic del Claustre de la Catedral de Santa Maria d’Urgell els infants i joves van cantar les seves cançons anunciant ja la Resurrecció de Crist en la Pasqua i la Vida i la Joia que Ell ens porta. Els pares i altres visitants de La Seu d’Urgell van poder escoltar els joves intèrprets en aquell antic i bellíssim lloc. L’Arquebisbe Joan-Enric va valorar molt l’esforç dels pares i de les famílies i els va felicitar per aquesta bona iniciativa que fa anys que perdura.

Els infants van anar cantant tot el matí del Dissabte per diferents llocs i institucions de la Ciutat, el seu crit d’anunci de la joia pasqual, entre ells la Residencia d’avis St. Josep, i aquest és el sentit de les cançons i sardanes pasquals que formen el repertori de les Caramelles.
El mot caramella és un instrument rústic de vent fet de canya, d’os o de fusta com el grall o la flauta de pastor. De l’instrument vindria les cançons que es canten, i aquesta tradició de la Catalunya rural. No s’ha trobat documentació que acrediti quan i on començà aquest costum de cantar la Resurrecció pels pobles i als amics, però se sap que al segle XVI ja se celebrava al món rural i que les caramelles més antigues són els goigs de caràcter religiós dedicats a la Mare de Déu del Roser.

Compartir