E-cristians: “No s’indaga prou sobre el 99,8% dels casos de pederàstia

Els casos de pederàstia confirmats i presumptes, produïts entre el 2009 i el 2019, és a dir, els que realment tenen efectes penals perquè no han prescrit, tan sols incriminen sacerdots i religiosos en un 0,2%. Aquesta dada procedeix de la fundació ANAR, que des del 1970 es dedica a l’atenció d’infants i adolescents en risc, segons ha donat a conèixer aquest dilluns 7 de febrer l’entitat E-cristians.

Això significa, segons l’entitat E-cristians, que en la seva quasi totalitat, les víctimes de presumptes abusos han tingut altres responsables. Cal destacar que un 39,2% dels casos han estat comesos per familiars propers (pares, avis, germans i germanes, padrastres, madrastres i germanastres). L’entorn familiar més llunyà i els amics de la família signifiquen el 15,3% (amb una participació significativa d’oncles, 5,4%; i nebots, 4,7%). La parella o exparella del menor representa el 8,0% dels casos. Els abusos produïts per relacions sorgides d’internet són el 5,25%, i els produïts per professors i monitors del lleure 4,7%.

E-cristians es pregunta per què donada a conèixer aquesta xacra social de la pederàstia, ni el Congrés dels Diputats, ni la Fiscalia General investiguen la immensa majoria de casos, i els limitaran tan sols al 0,2% de l’àmbit eclesial?. A més a més, aquesta entitat recorda que la Fiscalia General de l’Estat, quan era titular María José Segarra Crespo i Ministra de Justícia l’actual Fiscal General, Dolores Delgado, ja va sol·licitar a les diverses instàncies fiscals una informació, que mai no va culminar, sobre tots els casos de pederàstia, i no exclusivament els religiosos.

Hi ha una voluntat política deliberada de treure del focus el problema social de la pederàstia, tan estès a la nostra societat, i amagar-lo darrere els sacerdots i religiosos, que com a col·lectiu presenta un nombre de casos de reduïda incidència, tant en termes relatius com absoluts, en comparació amb tots els altres col·lectius que es relacionen amb menors, segons apunta una nota d’E-cristians. Finalment, aquesta entitat barcelonina, exigeix una rectificació dels Diputats i de la Fiscalia a fi d’estudiar tots els casos verificats i presumptes, i incloure totes les víctimes.

Compartir