Curs de formació 2014-15 de Catalonia Sacra a La Seu d’Urgell

El curs de formació 2014-15 de Catalonia Sacra ha començat enguany el divendres 7 de novembre a La Seu d’Urgell, amb l’acte d’inauguració, que ha estat presidit pel Vicari General del Bisbat d’Urgell, Mn. Josep M. Mauri, dut a terme a la sala de la Immaculada, amb l’assistència d’una trentena d’alumnes.
Aquesta és la segona edició del curs, de caràcter bianual, i en aquest sentit, Mn. Mauri ha posat en relleu la importància de transcendir el simple fet cultural en el coneixement i l’explicació del patrimoni de l’Església, sigui arquitectònic o artístic.
El patrimoni creat en el marc de l’Església no és una resta del passat com qualsevol altra. No es pot explicar bé amb quatre dades històriques o tècniques despullades. És el testimoni -moltes vegades ben viu- d’una manera de veure la persona, la comunitat, el món i la transcendència pròpia dels cristians que al llarg dels segles han viscut a Catalunya. Així també ho ha explicat el primer ponent, el Dr. Marc Sureda, conservador del Museu Episcopal de Vic, en parlar de la història del l’Art Cristià a Catalunya.
Al llarg del dia es preveu que es faci una visita guiada a la Catedral, conduïda pel professor d’Història de l’Art Medieval de la Universitat de Girona, Gerardo Boto, i dues ponències més, una sobre la simbologia cristiana a càrrec del Dr. Jordi Sidera, professor d’història de la filosofia i de les religions al Institut Superior de Ciències Religioses de Girona i un altre de l’ historiador local Carles Gascón sobre l’evolució de l’Església del Pirineu entre els segles VI i XIII.
El projecte s’adreça a totes les persones interessades -particularment a les vinculades al guiatge turístic i a la gestió patrimonial- i és organitzat amb el suport de les facultats de Teologia i Filosofia de Catalunya. Preveu un cicle de sis sessions al llarg de dos anys amb conferències impartides per experts sobre litúrgia, art d’església, iconografia o guiatge, entre d’altres, a més de visites a llocs d’interès.
El curs tindrà 3 sessions que es faran a La Seu d’Urgell (7 de novembre de 2014), Vilafranca del Penedès (12 de desembre de 2014) i Tortosa (23 de gener de 2015). El plantejament és proveir els guies de pautes per identificar les qüestions rellevants, eines per ampliar els coneixements i recursos per elaborar un discurs complet i sensible a l’entorn de qualsevol bé del patrimoni català vinculat al Cristianisme. En definitiva, orientacions que permetin entendre’l, explicar-lo i gaudir-ne.

img 1300img 1302img 1314img 1315img 1327img 1328img 1332

Compartir