Coordinadora a Terra Santa: visita als refugiats a Madaba

La Coordinadora de Conferències Episcopals en Suport de l’Església a Terra Santa han viatjat a primera hora del matí a Madaba per trobar-se amb els refugiats cristians desplaçats des de l’Iraq. Madaba és la capital de la Governació a Jordània, tot i que, per població, uns 60.000 habitants, és la cinquena població de Jordània. Es troba 35 quilòmetres al sud-oest d’Amman.
Els bisbes han seguit compartint el dia a dia dels refugiats. Més de 200 famílies cristianes s’han vist obligades en el darrer any a fugir de la ciutat de Mosul, a l’Iraq, i dels seus entorn, després de veure com les seves cases i les seves propietats han estat confiscades pels militants de l’Estat Islàmic, segons que han explicat fonts del Patriarcat Llatí de Jerusalem. Ni tant sols van poder portar amb ells aliments o estris per cobrir les necessitats bàsiques perquè van haver de marxar amb molta urgència. Més d’un miler han estat acollits en parròquies, escoles i institucions del Patriarcat amb el suport de Càritas i d’altres ONG’s. Els refugiats han explicat que només tenien, en arribar, la roba que duien posada. El suport de Càritas i de les parròquies és determinant per poder tirar endavant, encara que veuen poques sortides a la seva situació personal.
Els bisbes, acompanyats pel Bisbe Auxiliar Vicari Patriarcal per a Jordània, Mons. Maroun Lahham han celebrat una missa a l’església de Sant Joan.
Un moment particularment significatiu de l’Eucaristia ha estat quan els Bisbes han rebut dels fifels uns rosaris fets per refugiats iraquians i ells els han lliurat una petita llum per indicar-los que els tindrien present en la seva pregària i no els oblidarien a la seva tornada.
També han visitat l’església de Sant Jordi, datada en el segle VI, i on hi ha el «mapa de Madaba», un mosaic-mapa de l’era Bizantina amb la representació cartogràfica més antiga que es conserva de Jerusalem, Terra Santa i el Delta del Nil.
Posteriorment han visitat el mont Nebo on Moisès divisà la terra promesa sense entrar-hi i als peus del qual, en el riu Jordà, la tradició situa el Baptisme de Crist.
Després de dinar han mantingut una trobada amb la joventut cristiana caldea de l’Iraq, per conéixer les seves inquietuds a l’escola Omar Ibn Knatab. Els nois i noies han fet un concert de Nadales.

Compartir