Concert del 25è aniversari de la Constitució d’Andorra

L’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA) va oferir a l’Auditori Nacional d’Andorra a Ordino un concert molt especial amb motiu del seu 25è aniversari, els 25 anys de la Constitució i del mig segle sobre els escenaris dels germans Gerard i Lluís Claret. Un recital tan especial fou dirigit per Salvador Brotons, que ha estrenat la seva composició ‘L’andorrà’, un encàrrec de la Fundació ONCA i el Consell General d’Andorra. El concert comptà amb l’assistència de les màximes Autoritats del Principat encapçalades pel Copríncep episcopal d’Andorra, el Cap de Govern i el Síndic general, amb la Ministra de Cultura i altres autoritats.

El concert que l’ONCA va oferir aquest dimarts a la nit fou de celebracions: es commemoraven els 25 anys de la Constitució, els 25 de l’orquestra i els 50 anys de carrera professional dels germans Lluís i Gerard Claret, que actuaren com a solistes de violí i violoncel. I per a una ocasió especial es va oferir un concert amb un programa que també ho fou. Així, sota l’encàrrec de la Fundació ONCA i el Consell General, l’ONCA va oferir ‘Doble concert per a violí, violoncel i orquestra, Op. 144’, ‘L’andorrà’, que ha compost el músic i director Salvador Brotons (Barcelona, 1959). A la segona part del concert es va interpretar la ‘Simfonia núm. 3 en mi bemoll major, Op. 55′, ‘L’heroica’, de L. van Beethoven (1770-1827), composta el 1804 en honor de Napoleó I, emperador i Copríncep d’Andorra.

L’orquestra gironina GIOrquestra, que va coproduir el concert, va actuar, a més, per primera vegada unida amb l’ONCA. D’aquesta manera, fins a una seixantena de músics van acompanyar els germans Claret en la interpretació.

Brotons va explicar que l’obra va ser un encàrrec, i els germans Claret li van demanar que fos per a orquestra, violí i violoncel, El compositor va voler donar a la composició «una flaire andorrana» i va preguntar per «melodies genuïnament andorranes», perquè li servissin de base per a la creació. En el segon i tercer temps de ‘L’andorrà’, que és una composició amb quatre moviments, es pot distingir l’adaptació de tres cançons andorranes: ‘Les ninetes d’Ordino’, ‘La marxa del Consell’ i ‘El ball de la Marratxa’ lauredià. El compositor va permetre el lluïment tant de l’orquestra com dels solistes, que en alguns moments dialoguen entre ells. El director i compositor espera que ‘L’andorrà’, tingui trajectòria i formi part dels repertoris actuals. No era la primera vegada que Brotons dirigia l’ONCA (ja és un habitual del Concert d’Any Nou) ni els Claret, tot i que sí que era la primera ocasió que tenia els dos germans junts en un escenari.

La Fundació ONCA és una entitat formada pel Govern i la Fundació Crèdit Andorrà, que en són els patrons. La fundació té com a finalitats la gestió i la promoció de l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA) i de la Jove Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra (JONCA).

Compartir