Comunicat de la Coordinadora de Bisbes d’arreu del món en suport de la Terra Santa

El pelegrinatge ja tradicional de Bisbes d’arreu del món en representació de les seves Conferències episcopals, que coordina la Conferència episcopal d’Anglaterra i Gal·les, s’ha realitzat enguany a Gaza, Betlem, Hebron, i altres llocs de Palestina i Israel els dies 14 al 19 de gener. Al final del seu pelegrinatge han emès aquest Comunicat :

Comunicat final de la Coordinadora per a la Terra Santa 2017

Cinquanta anys d’ocupació requereixen acció

Durant cinquanta anys, la Ribera Occidental (West Bank), Jerusalem Est i Gaza han anat esllanguint-se sota ocupació, violant la dignitat humana tant dels Palestins com dels Israelians. Aquest és un escàndol al qual mai no ens hem d’acostumar.

La nostra Coordinadora ha demanat justícia i pau cada any des de 1998, però el patiment continua. Així que aquesta crida ha de fer-se encara més forta. Com a Bisbes implorem als Cristians dels nostres països d’origen que reconeguin la nostra pròpia responsabilitat en la pregària, la consciència i l’acció.

Molta gent a Terra Santa ha passat tota la seva vida sota l’ocupació, amb la seva segregació social polaritzadora, però encara professa esperança i lluita per la reconciliació. Ara, més que mai, mereixen la nostra solidaritat.

Tots tenim la responsabilitat d’oposar-nos a la construcció d’assentaments. Aquesta annexió de facto de la terra no només soscava els drets dels Palestins en zones com Hebron i Jerusalem Est, sinó que, com va reconèixer recentment l’ONU, posa també en perill la possibilitat de la pau.

Tots tenim la responsabilitat de prestar assistència al poble de Gaza, que continua vivint enmig d’una catàstrofe humanitària causada per l’home. Han passat una dècada sota bloqueig, agreujat per un estancament polític causat per la mala voluntat de totes les parts.

Tots tenim la responsabilitat d’encoratjar la resistència no violenta que, com ens recorda el Papa Francesc, ha aconseguit grans canvis a tot el món. Això és particularment necessari davant les injustícies com la construcció continuada del mur de separació en terres palestines, incloent-hi la Vall d’Cremisan.

Tots tenim la responsabilitat de promoure una solució de dos estats. La Santa Seu ha subratllat que «si Israel i Palestina no estan d’acord a existir l’un al costat de l’altre, reconciliats i sobirans dins de fronteres mútuament acordades i reconegudes internacionalment, la pau seguirà sent un somni distant i la seguretat una il·lusió».

Tots tenim la responsabilitat d’ajudar l’Església local, les seves agències, voluntaris i oenagés. En les circumstàncies més provades mostren una gran capacitat de recuperació i realitzen un treball que canvia la vida. És la nostra fe en Déu el que ens dóna esperança. És el testimoni dels cristians a Terra Santa i especialment dels joves que hem conegut, el que ens inspira.

La Bíblia ens diu: «Declarareu sant l’any cinquantè i promulgareu per al país l’alliberament per a tots els habitants» (Levític 25,10). Durant aquest any en què es compleixen els cinquanta de l’ocupació hem de pregar per la llibertat de tots en la Terra Santa i donar suport de manera eficaç a tots aquells que treballen per construir una pau justa.

Bisbes firmats:
Bisbe Declan Lang, Anglaterra i Gal·les (President de la Coordinadora de      Bisbes per a la Terra Santa)
Arquebisbe Riccardo Fontana, Itàlia
Bisbe Stephen Ackermann, Alemanya
Bisbe Peter Bürcher, Conferència Episcopal dels Països Nòrdics
Bisbe Oscar Cantú, Estats Units d’Amèrica
Bisbe Christopher Chessun, Església d’Anglaterra
Bisbe Michel Dubost, França
Bisbe Lionel Gendron, Canadà
Bisbe Felix Gmür, Suïssa
Bisbe Nicholas Hudson, Comissió de les Conferències Episcopals de la Comunitat Europea (COMECE)
Bisbe William Kenney, Anglaterra i Gal·les
Bisbe William Nolan, Escòcia

Amb el suport de:
Mons. Duarte da Cunha, Conseller de las Conferències Episcopals d’Europa (CCEE)
P. Peter-John Pearson, Conferència Episcopal de Sudàfrica.

Compartir