Comunicado de la reunión nº 236 de la CET

El martes 26 de mayo de 2020, los Obispos que forman la Conferencia Episcopal Tarraconense (CET) han celebrado la reunión número 236 de la Conferencia, en la que han podido participar todos con modalidad telemática.

1. Los Obispos han tratado sobre el retorno progresivo a la normalidad de las celebraciones litúrgicas y la actividad pastoral en las parroquias y templos de las 10 diócesis con sede en Cataluña, a partir de la aplicación de las diversas fases de desconfinamiento en las diferentes regiones sanitarias, y manifiestan su acción de gracias por el retorno a la normalidad del culto cristiano tan esencial para todos los fieles.

2. También han tratado diferentes cuestiones relativas a la enseñanza y han valorado mucho el trabajo ejemplar que la comunidad educativa ha llevado a cabo durante el periodo de confinamiento hacia los niños, adolescentes y jóvenes, y dando todo tipo de apoyo a las familias.

En estos momentos de emergencia educativa, han expresado el deseo de que sea respetada la libertad de educación y el derecho de los padres a elegir el centro educativo para sus hijos e hijas, y que se considere la escuela concertada como parte del servicio educativo en Cataluña, tal como indica la Ley de Educación de Cataluña LEC (2009).

En este sentido, los Obispos ven con preocupación la reciente decisión de la Consejería de Educación de la Generalidad de Cataluña de no renovar el concierto a las escuelas con educación diferenciada y piden que se reconsidere esta decisión.

3. De acuerdo con las indicaciones de la Comisión Ejecutiva de la CEE, se celebrará en las Catedrales de las diez Diócesis con sede en Cataluña una eucaristía por las víctimas del Covid-19, y a la vez para homenajear a la gente mayor y agradecer el trabajo de tantas personas para poder superar esta pandemia. En cada Diócesis se anunciará oportunamente la fecha concreta y la hora.

4. Los Obispos también han agradecido y se han hecho eco de la decisión del Santo Padre Francisco al anunciar un Año Laudato si’ del 24 de mayo de 2020 al 24 de mayo de 2021, clamando por «un mundo más fraterno y más sostenible», en el 5º aniversario de la publicación de su encíclica social y ecológica, Laudato si’.

Finalmente, piden a los cristianos que, unidos a las intenciones del Santo Padre, continúen perseverando en la oración confiada para que el Señor, por intercesión de nuestra Madre y Patrona, Ntra. Sra. de Montserrat, nos libere de esta pandemia y de sus preocupantes consecuencias socioeconómicas y sanitarias.

 

Tarragona, 26 de mayo de 2020

1.- Quan va començar pròpiament Càritas d’Urgell (en endavant, CdU) al Centre Sant Ot de La Seu d’Urgell –i a d’altres centres de CdU- la tasca d’assistència a les persones necessitades i vulnerables pel COVID -19?

El dia 13 de Març és decreta l’estat d’alarma, des de Càritas Urgell es prenen les mesures necessàries per poder seguir atenen a les persones vulnerables.

Durant aquest període hem anat adaptant la nostra intervenció a la crisi sanitària i econòmica que estem vivint.

2.- Quines actuacions més significatives hi heu aportat?

Des de l’inici els 2 pilars d’actuació principal han estat l’acompanyament individual via telefònica tant a famílies que ja coneixem anteriorment, com a famílies noves, com a voluntaris que tenim a diversos dels nostres projectes. I l’altre pilar és la cobertura de necessitat bàsica d’alimentació, mitjançant targetes moneder per comprar al supermercat. 

Ens hem coordinat amb les escoles del territori per poder fer arribar als nens i nenes que no disposen de medis informàtics les seves tasques escolars setmanals.

A més a més hem tingut idees creatives per poder continuant tenint vincle amb les residències de gent gran, enviant dibuixos dels mes petits de Càritas.

3.- Quantes persones calculeu que han estat ateses, i quantes encara ho estan essent (d’ateses)?

Fins a dia 22 de Maig a tot el territori del Bisbat d’Urgell(Guissona, Balaguer, La Seu d’Urgell, Tremp, Puigcerdà i Vielha) hem atès 443 famílies amb 1133 beneficiaris. D’aquestes famílies 152 acudeixen a Càritas per 1a Vegada).

Actualment continuem tenenint vincle amb aquestes famílies degut a que la majoria de situacions a hores d’ara encara no han pogut tornar a la normalitat.  

4.- Han arribat a CdU recursos suficients per atendre els necessitats?

Les necessitats a Càritas s’han multiplicat per 3.

Veient la situació d’emergència actual Càritas Urgell va iniciar una Campanya d’emergència crowfundig a través de la nostra pàgina web.

Actualment portem recaptats 34.000€ de 57 donants.

La campanya a dia d’avui continua oberta ja que veiem que aquesta crisi sanitària provocarà una crisi econòmica que ens afectarà a la nostra societat ara i a llarg plaç. 

Estem oberts, si voleu realitzar alguna aportació ho podeu fer a través de la nostra pàgina web www.caritasurgell.cat

5.- Com han funcionat la iniciativa de les ‘targetes moneder’?

La iniciativa de les targetes moneder a Càritas Urgell estava funcionant des del maig del 2017. El que s’ha fet degut a la situació actual ha estat adaptar el pressupost a destinar amb alimentació.

S’han posat a disposició a 121 targetes moneder per garantir l’alimentació.

6.- Quant ha destinat /gastat CdU en aquesta Campanya que està duent a terme?

Fins a dia d’avui hem invertit amb ajudes d’alimentació 29.612 Euros.  

7.- Com s’ha dut a terme l’activitat de voluntariat a CdU?

El voluntaris de Càritas Urgell han continuat actius des de casa, fent mascaretes per la població, confeccionant bates per centres hospitalaris, realitzant acompanyament telefònic, acompanyament en moments de dol, etc. 

A través de la Generalitat de Catalunya es va obrir una plataforma per totes les Càritas de Catalunya on poder-se inscriure com a voluntari.

A la nostra Diocessi vàrem rebre 3 altes noves de voluntariat.

Actualment ens trobem en un moment de canvi social en el que ens estem adaptant per seguir participant tots comunitàriament.

Compartir