Clausura a Granada del Centenari de la mort del venerable Mn. Josep Gras

Els dies 6 i 7 de juliol van tenir lloc a Granada els actes celebratius de la Clausura de l’any Centenari de la mort del Venerable Mn. Josep Gras i Granollers (Agramunt 1834 – Granada 1918), prevere fundador de la Congregació de les “Filles de Crist Rei”. S’hi van fer presents el Vicari General de la Diòcesi, Mn. Josep M. Mauri i el Degà del Capítol Catedral d’Urgell, Mn. Xavier Parés, en representació del Sr. Arquebisbe d’Urgell que havia presidit les celebracions fa un any de l’obertura d’aquest Any Centenari.

Els actes foren presidits per les Germanes de la Congregació de les Filles de Cris Rei, encapçalades per la Superiora General de l’Institut, Rvma. Gna. Rita María Zurita Fernández i el Consell General de l’Institut i van comptar amb la presència de la Comunitat de Germanes Filles de Crist Rei establerta des de fa un any a Agramunt, vila natal de Mn. Gras.

El dia 6 els actes festius s’iniciaren a l’Abadia del Sacromonte (Granada) on Mn. Josep Gras i Granollers fou canonge i professor d’història eclesiàstica així com de dret al Seminari i a la Facultat de Dret annexos a l’Abadia, fins a la seva mort. Es va projectar un vídeo amb el text de D. Juan Sánchez Ocaña, exAbat de Sacromonte, recordant els anys en què el P. Gras va fer estada a l’Abadia, com a canonge i professor i baixava a atendre les famílies pobres del Sacromonte. El seu principal apostolat, però, fou escriure, especialment en revistes i periòdics, fent de propagandista catòlic del Regnat de Crist Rei. Essent jove canonge a Granada, va fundar l’any 1866 l’Acadèmia i Cort de Crist, una associació religioso-literària que tenia com a finalitat donar a conèixer i difondre la sobirania de Jesucrist. Amb l’objectiu d’estendre la seva obra, va fundar dues altres institucions, una revista anomenada El Bien (1866) i una congregació religiosa femenina, l’Institut de Filles de Crist Rei (26 de maig de 1876) que va rebre l’aprovació pontifícia definitiva el 16 d’agost de 1901 per part del Papa Lleó XIII. La Congregació està present avui a diversos països: Espanya, Itàlia, Albània, Llatinoamèrica, Senegal i Togo.

Després de la projecció del vídeo va tenir lloc una actuació musical a càrrec del cantautor granadí Fran Fernández, exalumne de les Filles de Crist Rei, artista a nivell internacional. Per finalitzar la vetllada, es va recitar un poema dedicat al P. Gras i el cant de l’Himne del Centenari.

L’endemà dia 7 de juliol va tenir lloc l’Eucaristia d’acció de gràcies en la clausura del Centenari de la mort del venerable Mn. Josep Gras i Granollers que se celebrà a la Catedral de Granada i que fou presidida per l’Arquebisbe de Granada, Mons. Javier Martínez i on hi van concelebrar Mn. Josep M. Mauri i Mn. Xavier Parés, i hi van ser presents entre la multitud de fidels el nombrós grup de fidels agramuntins que hi van viatjar per a l’esdeveniment.

Després de l’Eucaristia al Col·legi Major Cardenal Cisneros va tenir lloc un acte-festival commemoratiu de la clausura del centenari de la mort del Venerable Mn. Josep Gras, amb diversos testimonis, representacions i actuacions, organitzades per la comunitat de Crist Rei, per pares i professors de les escoles de l’Institut, que van posar de manifest la importància de la figura de Mn. Josep Gras i de l’Institut de Filles de Crist Rei per a moltes persones que han descobert en aquesta espiritualitat un sentit i una guia a la seva existència, com el “Moviment apostòlic Crist Rei” (MAR) format per nens, adolescents, joves i adults que té com a objectiu principal que Jesucrist sigui el Rei del cor i el Rei que regni en el cor de tota persona.

Acabat l’acte tingué lloc un dinar de germanor on tots els amics de l’Institut de les Filles de Crist Rei van poder saludar-se i compartir plegats una festa de records, agraïment i joia fraterna.

Compartir